Fantazie! Juniorka si vyšlápla na suverénní Brno, Warrior potopil rozhodující trefou Brodek

08.02.2019, René Chyla

Porubská juniorka odjížděla do jihomoravské metropole v roli outsidera, nicméně Ostravané rozmetali veškeré papírové předpoklady na kusy a z Brna odváží po nejlepším výkonu sezony tři body za vítězství 4:2! Porubští sice favoritovi nemohli v mnoha ohledech konkurovat, dodržování nastolené taktiky ale vedlo k prozatím největšímu překvapení sezony, jelikož brněnský Warrior, který nadstavbovou skupinu vede s několikabodovým náskokem, doma nezískal bod vůbec poprvé v probíhajícím ročníku. Marek Slíž držel svůj tým nad vodou a 39 úspěšnými zákroky dovedl svůj tým k cennému skalpu, na němž měli velkou zásluhu také střelci Jiří Brodek, Jonáš Barčák a Jan Žídek.

Regionální liga juniorů - 20.kolo pá 8.2.17:56
HCM Warriors Brno
HC RT TORAX Poruba
2:4(1:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. Karpíšek (Hubáček, Rašovský), 51. Mrkvica (Daněk) – 5. Brodek (Häring), 33. Žídek (Bukowski), 40. Brodek (Zajíc), 47. Barčák (Žídek). Rozhodčí: Čuňočka – Otáhal, Brzobohatý. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 42. Střely na branku: 41:23 (17:6, 9:12, 15:5). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4.
HCM Warriors Brno: Atanasiadis – Furch, Daněk, Miloš, Šutera, Sedláček, Hykl – Bocián, Karpíšek, Kavický, Mudrych, Kunst, Holotík, Mrkvica, Vysloužil, Rašovský, Marčík, Malý, Hubáček
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Husák; Topolanský, Zajíc; Krátký, Havlík – Barčák, Bukowski, Žídek – Häring, Vavřík, Brodek – Anlauf, Stodůlka, Benka-Rybár – Poláčik

Hvězdy zápasu

Marek Slíž (POR) (41 střel, 39 zásahů, 2 góly, 95.12% úspěšnost)
Jan Žídek (POR) (1+1)
Jiří Brodek (POR) (2+0)

Poruba otevřela skóre z první šance, Brno jen těžko hledalo odpověď

Porubská juniorka se radovala na ledě aktuálního lídra už v páté minutě, kdy Daniel Häring zachytil nepovedenou domácí rozehrávku. Ostravský útočník sice se svou střelou nepochodil, dorážka Jiřího Brodka ale zapadla přesně pod lapačku Nikolase Atanasiadise – 0:1. Brno bylo i nadále aktivnější, Poruba ovšem svou chytrou hrou pořádně domácím motala hlavy a z brněnské strany chyběl moment překvapení. V devatenácté minutě se pak před branku Marka Slíže natlačil Alex Mudrych, proti jeho střele i dorážce ale předvedli výtečně obranné zákroky Tomáš Husák s Jonášem Barčákem. Když už se zdálo, že půjdou Ostravané do šaten s jednobrankovým vedením, Brno udeřilo. Oskar Hubáček našel z rohu kluziště mezi kruhy David Karpíšek, který ranou k tyči srovnal – 1:1.


Zápas se lámal tutovkou Kunsta, vaz domácím natrhla dvojice Bukowski – Žídek

Ve 23. minutě už mohl domácí celek vést, nicméně únik Ondřeje Kunsta při oslabení brankou neskončil, jelikož brněnský útočník mířil nad břevno. Za necelých deset minut byl blízko brance Jan Žídek, který získal pas od Jakuba Bukowského. Prvně jmenovaný mířil mezi betony, kotouč se však za záda již téměř překonaného brankáře nedokutálel. To ale Porubu nemuselo mrzet, protože už za minutu vyhrál Jakub Bukowski buly v útočném pásmu, rychle posunul na Jana Žídka, který dělovkou mezi betony rozvlnil síť podruhé – 1:2. Na druhé straně zase neuspěl Vojtěch Malý, a tak Ostravané odskočili do dvoubrankového vedení v nejlepší možný moment, Přesně 7,4 vteřiny před druhou sirénou nahodil ze záporného úhlu na branku žabičku Jiří Brodek a k překvapení všech se puk otřel o záda Nikolase Atanasiadise a zapadl za brankovou čáru – 1:3.


Barčák trefou uklidňoval, Benka-Rybár jen centimetry od pátého gólu

Domácí se hnali za zvratem, porubský celek ale hrál kompaktně a bez větších chyb, a tak Warriors Brno jen těžko hledalo cestu do branky. Ve 47. minutě navíc Poruba slavila počtvrté a bylo už téměř rozhodnuto. V útočném pásmu se nejlépe zorientoval Jonáš Barčák, který objel branku a lehce navýšil porubské vedení – 1:4. Za dvě minuty už mohlo být porubské vedení definitivní, Daniel Häring ale před prázdnou přestřelil. Brněnští hráči s postupem času kupili chyby a do dalšího přečíslení se dostal Jonáš Barčák s Alexem Benkou-Rybárem, jehož pokus už gólmanovi propadl, za brankovou čáru ale znovu nezamířil.


Slíž držákem večera, Brnu nepomohl ani mohutný tlak v závěru

Neproměněné šance Brno trestalo gólem naděje. Jiří Mrkvica si najel mezi kruhy a pod lapačku vykřesal špetku naděje – 2:4. Domácí tým se gólem nabudil, jelikož tečovaná střela Dominika Furcha skončila na tyči a ve velkých příležitostech se zjevil také Oskar Hubáček s Danielem Kavickým. První ale promáchl a druhého zase vychytal perfektně přesunutý Marek Slíž. HC RT TORAX vybral v kritickou chvíli oddechový čas a Marek Slíž svůj tým i nadále držel dalšími výbornými zákroky. Při power-play pak Jakub Bukowski trefil ještě tyč, to ale už nic nezměnilo na tom, že Poruba jako první v sezoně odveze z Brna tři body.


Ostatní zápasy 20. kola

Kroměřížvs.Český Těšín5:1
Šumperkvs.Valašské Meziříčí1:2
Hodonínvs.Opava3:7

Ohlasy k utkání

Jiří Sýkora (HCM Warriors Brno): Nesehráli jsme vůbec dobrý zápas, už od začátku to nebylo vůbec ono. Podle mě se k tomu už schylovalo delší dobu, i když jsme totiž vyhrávali, tak ty výkony nebyly optimální. Už jsem čekal, kdy podobný zápas přijde a docela jsem i rád, že už přišel. Něco jsme si s kluky v kabině řekli a doufám, že se zmobilizujeme, nastartujeme a o vítězství se porveme.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): První dvě třetiny se hrál vyrovnaný hokej na obě strany, hra se přelévala z jedné strany na druhou. Soupeř nás více zatlačil až v posledních pěti minutách, ale i s trochou štěstí se nám tlak podařilo ustát a bereme tři body. S trenérem jsme se shodli na tom, že naši hráči podali bojovný, disciplinovaný a kolektivní výkon, za což bychom je rádi pochválili.

Tabulka po 20. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 2081:3150
2.Šumperk 1967:3641
3.Opava 2091:8536
4.Poruba 2080:6234
5.Valašské Meziříčí 2064:7231
6.Kroměříž 2070:7424
7.Český Těšín 1840:7010
8.Hodonín 1947:1108