Junioři zahodili úterní debakl za hlavu, Vavřík skóroval při oslabení, rozhodl Barčák

15.08.2018, René Chyla

Debakl 0:7 zapomenut, juniorka o dva dny později otočila zápas ve Frýdku-Místku, z jehož ledu veze pomyslné tři body za vítězství 6:3. Dvěma góly se blýskl Michael Vavřík, který nejprve skóroval po nahrávce Jana Anlaufa, ve 47. minutě se ale prezentoval excelentním sólem při oslabení. Podobně přidal gól také Jiří Brodek, rozdílovou branku pak má na svědomí Jonáš Barčák.

Přípravné zápasy juniorů - přát. st 15.8.17:30
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba
3:6(1:3, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 10. Zoubek (Bláha), 36. Janík (Vlček), 48. Hudeček (Vlček) – 13. Morávek (Brodek, Bukowski), 16. Vavřík (Anlauf), 17. Bořuta (Bukowski, Morávek), 34. Barčák (Rambousek, Poláčik), 47. Brodek, 55. Vavřík (Husák). Rozhodčí: Bartek, Piskoř. Vyloučení: 6:4, navíc Puzoň (FRM) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 33. Střely na branku: 22:42 (8:14, 7:14, 7:14). Průběh zápasu: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:6.
HC Frýdek-Místek: Hubáček – Frančiak, Grendziok, Popelář, Hranický, Hájek, Škrlík, Řehák – Kanaloš, Janík, Vlček, Hudeček, Bláha, Zoubek, Najzar, Kolder, Puzoň
HC RT TORAX Poruba: Calábek – Pitucha, Zajíc; Husák, Kroček; Sztefek, Havlík – Bořuta, Bukowski, Morávek – Anlauf, Vavřík, Brodek – Poláčik, do 20. Pavlík, Rambousek – od 21. Barčák

Hvězdy zápasu

Jiří Brodek (POR) (1+1)
Michal Morávek (POR) (1+1)
Michael Vavřík (POR) (2+0)

Anlaufovy šance a velmi sporný gól domácích

Úvod zápasu ve Frýdku-Místku přinesl spíše ospalou podívanou. Do první větší příležitosti se dostal až v osmé minutě hry Jan Anlauf, který mohl z mezikruží otevřít skóre po nahrávce Jakuba Bukowského zpoza brány, porubský útočník ale mířil mimo. Poté zkoušel podobnou příležitost připravit pro Jana Anlaufa také Jiří Brodek, ani tentokrát ale hosté šanci nevyužili. To domácí otevřeli skóre po velmi sporné brance, kdy se puk nejprve odrazil po střele Martina Zoubka do břevna, následně ale putoval pouze do lapačky Petra Calábka, rozhodčí však po automatické radosti domácích hráčů ukázal na gól – 1:0.


Bleskový obrat do přestávky

HC RT TORAX ale po zářezu nesložil zbraně a už za tři minuty vyrovnal, když Jiří Brodek trefil pouze betony domácího brankáře, rána Michala Morávka do prázdné se však ujala – 1:1. Další tři minuty stačily Porubským na obrat. Jan Anlauf přenechal před brankovištěm kotouč Michaelu Vavříkovi, který prostřelil přesouvajícího se Gabriela Hubáčka – 1:2. Frýdek-Místek se položil a za minutu znovu inkasoval. Jakub Bukowski v přečíslení dva na jednoho poslal kotouč nalevo Richardu Bořutovi, který s lehkostí poslal Porubu do klidu – 1:3.


Barčákovo navýšení, Vavříkova tyč a snížení Kanaloše

Ani začátek druhé třetiny přítomné diváky určitě příliš nenadchl, za zmínku stojí až akce ze 32. minuty, kdy Jakub Bukowski nahrával do brankoviště Jakubu Pituchovi, ten ale v dobré pozici puk nezpracoval a domácí brankář neměl žádnou práci. Za minutu Poruba udeřila počtvrté. Krátce po přesilovce se ve zmatku před brankovištěm zorientoval Michal Rambousek, který sice trefil jen beton, odražený puk se ale ocitl na holi Jonáše Barčáka, který prostřelil přesouvajícího se brankáře – 1:4. O minutu později trefil Michael Vavřík tyč, a když Ostravané nenavýšili, trestal soupeř. V brankovišti se k puku dostal Marián Janík, jenž překonal Petra Calábka střelou pod lapačku – 2:4.


Puzoňův knockout, bijec Zajíc a Brodkovo sólo

Ve 46. minutě všem zatuhlo, Adam Puzoň totiž tvrdě narazil na mantinel Tomáše Havlíka a ten se sbíral z ledu jen z velkými obtížemi. Na ledě se přiostřovalo a za pár desítek vteřin se do sebe pustila dvojice Tomáš Vlček – Daniel Zajíc. O minutu později se pak hřištěm prodral Jiří Brodek, jenž si najel před brankoviště a bez problémů poslal puk pod víko – 2:5. Za minutu domácí snížili. Z mezikruží zkoušel štěstí Tomáš Vlček, do jehož střely ještě vložil hůl Zdenko Hudeček, který usměrnil puk k pravé tyči – 3:5.


Vavřík mistr oslabení a skorotenista Morávek

V 55. minutě pak přišla další bitkařská vložka, tentokrát se v ní objevil Marek Bláha – Jiří Brodek. Zanedlouho přišel poslední úder. Michael Vavřík jako tradičně v oslabení projel celým hřištěm a poté střelou nad lapačku přidal svůj druhý gól v zápase – 3:6. V závěru mohl ještě ze vzduchu zapsat gól zápasu Michal Morávek, branku ale netrefil jen o centimetry. Poruba tak zapomněla na úterní nezdar z Havířova a ve Frýdku-Místku o dva dny později vyhrála 6:3.


Ohlasy k utkání

Lubomír Klosík (HC Frýdek-Místek): Zápas byl z obou stran vyrovnaný, nicméně myslím si, že rozhodčí až příliš pouštěli hru, takže poté to bylo až zbytečně vyhrocené. Bylo to ale dle mého názoru vyrovnané, ten výsledek klidně mohl být i opačný. Trochu se ale projevila zkušenost porubských hráčů, kteří byli v zakončení jistější a lepší.

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Tento zápas nebyl až příliš o hokeji. Mnohem více se věnovalo šarvátkám, což plynulosti hry moc nepřidalo, a zápas to nebyl úplně dobrý. Za stavu 4:1 jsme ale neproměnili hodně šancí, což rozhodlo o tom, že se domácí zakousli a trápili nás až do konce. Mohli jsme jej rozhodnout, ale šance jsme nedali, takže klidné utkání to nebylo. S tím si ale musíme poradit, trochu mi chybělo to, že místo přihrávky, nebo abychom hráli kombinačně, tak jsme se věnovali osobním soubojům.