Poruba získala další vítězství! Dorostenci Orlovou přetlačili čtyřmi góly

06.10.2018, Gabriela Juříková

Dorostenci se vrátili do minulosti, kdy jako žáci kolikrát hrávali v časných dopoledních hodinách. Orlová totiž naplánovala sedmé kolo Regionální dorostenecké ligy na devátou hodinu. A to ji evidentně vyhovovalo. Poruba dvakrát dotahovala domácí vedení a až od druhé třetiny byla gólově lepší. Vedení 4:2 ale RT TORAX neudržel. Na začátku poslední minuty se Orlová dostala na jednobrankové manko a i když v posledních vteřinách třetí třetiny hrála bez gólmana, Poruba si vítězství vzít nedala.

Regionální liga dorostu - 7.kolo so 6.10.09:00
HC Orlová
HC RT TORAX Poruba
3:4(2:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Makovec (P. Irgl), 6. Malicki (Makovec), 60. Prostředník – 4. Chovanec (Stibor), 7. Ślusarczyk, 34. Boguaj (Ślusarczyk), 45. Halata (Krz. Macias). Rozhodčí: Krenželok – Majetný, Mareček. Vyloučení: 5:6, navíc Bukovjan (POR) 10 min OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 38. Střely na branku: 22:53. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4, 3:4.
HC Orlová: Frýda – Prostředník, Gřegoř, Drapa, Moldřík, Šinal, Witasek, Haladěj – Šústek, Mešťan, Malicki, Brabec, Kural, P. Irgl, Makovec, Luzar, Dubay, Bazgier
HC RT TORAX Poruba: Hurčík – Macias Kac., Križ, Bechný, Gelnar, Elbl, Pasek, Tošenovjan – Sinkiewicz, Halata, Bukovjan – Ślusarczyk, Krčmarský, Boguaj – Macias Krz., Stibor, Chovanec – Pohl

Hvězdy zápasu

Jakub Ślusarczyk (POR) (1+1)
Pavel Makovec (ORL) (1+1)
Dominik Frýda (ORL) (53 střel, 49 zásahů, 4 góly, 92.45% úspěšnost)


Dvakrát stažené orlovské vedení, třetí Porubáci nedopustili

Bezgólový stav nezůstal v utkání moc dlouho. Už v první minutě se za porubskou obranu v podstatě schoval Pavel Makovec. Když dostal přesnou nahrávku na útočnou modrou, měl před sebou souboj s Hurčíkem, který vyhrál střelou nad jeho rameno. Hosté ale brzy odpověděli. Střelecky to zkoušeli poměrně dlouho a až ve čtvrté minutě při závaru před Frýdou se z dorážky prosadil Pavel Chovanec. Gólová přestřelka rozhodně neskončila. V šesté minutě se Orlová ujala opět vedení brankou Jiřího Malického, který se po vyhraném buly před Hurčíkem protáhl kolem střídaček a akci zakončil střelou mezi betony. Jen co se začalo opět hrát, natlačil se do brány Jakub Ślusarczyk a přestože se dostal tělem na gólmana, dosažení branky bylo uznáno, protože do brankoviště, byl porubský útočník natlačen.
V osmé minutě přišly oba týmy o hráče. Poruba postrádala deset minut Vojtěcha Bukovjana po faulu vražení na hrazení, při kterém si hráč Orlové Matyáš Haladěj zranil zápěstí a odjel na vyšetření. Domácím byly nabídnuty ještě dvě další přesilovky, ale hráči RT TORAX zabojovali a odvrátili dvě tutovky dorážek do prázdné brány. Jedním z hrdinů byl Elbl, když na poslední chvíli vložil hokejku puku do cesty, podruhé Patrik Irgl nezakončil, protože mu kotouč z hole sjel. Ubráněná oslabení Porubu nakopla. Hostující hráči začali hrát svou typickou hru. Soupeře už moc k bráně nepouštěli a spíš jej tlačili do defenzivy.


Střelecký boom s jednou koncovou tečkou

Do druhé třetiny vlétla již jiná Poruba. De facto Orlovou z jejího pásma nepustila a Dominika Frýdu zahrnula smrští střel. Z celkem 23 pokusů, které šly přímo na bránu a osmi mimo, se zrodil jen jeden gólový. V 34. minutě, kdy se Porubští točili několik minut kolem orlovské brány, zpoza ni poslal kotouč do brankoviště Ślusarczyk a protože tam byl Václav Boguaj velmi důrazný a puk protlačil za sedícího gólmana, Poruba v utkání poprvé vedla.
Matěj Hurčík čelil jen sedmi přímým střelám. Většina pocházela z orlovské přesilovky. Do kabin se po druhé třetině šlo za stavu 3:2 pro Porubu.


Frýda likvidoval porubské tutovky a zavelel tak k možnému obratu. Ten přišel pozdě

Třetí dějství přineslo opět vyrovnaný duel. Střelecky byli produktivnější hráči trenéra Moravce, ale gólově se prosadil jen Matěj Halata. Rychle a hlavně přesnými nahrávkami se Porubští protáhli před Frýdu. Halata sjížděl po pravém křídle a za kruhy vystřelil. Frýda puk neudržel ve výstroji a tak přišla dorážka, která proskákala přes gólmana za brankovou čáru. Poruba trpělivou hrou a nepanikařením při neproměňování šancí, definitivně otočila zápas ve svůj prospěch v páté minutě třetí třetiny. Dvoubrankové vedení Poruby bylo vzápětí ohroženo. Makovec se protáhl po levém křídle a byť tísněn obranou, dokázal Hurčíka prověřit.
Nejdramatičtější byla minuta v polovině třetiny, kdy Orlová hrála ve třech. Klíčovým hráčem byl gólman Frýda, který zachraňoval leckterou porubskou situaci na poslední chvíli. Když hráli Orlovští klasické oslabení, nastřelil Halata vzdálenější tyč. Hrála se 53. minuta. V dalším průběhu hry domácí ubránili další početní nevýhodu a jen, co se hříšník dostal z trestné lavice, přelstil soupeřovu obranu i gólmana Daniel Prostředník. Snížení ale přišlo pozdě. Domácí trenér Tomisa sice sáhl pro hru bez gólmana, když se vhazovalo před Hurčíkem, ale Porubští si dobře obsadili hráče a ke střele je tak nepustili.

Ostatní zápasy 7. kola

Opavavs.Vítkovice B4:9
Karvinávs.Třinec B1:4

Ohlasy k utkání

Petr Tomis (HC Orlová): Byl to vyrovnaný zápas, v kterém jsme v první třetině měli více gólových šancí, jen dvě proměnili. Jenže soupeř dokázal pokaždé rychle vyrovnat. Ve druhé třetině vlezla Poruba na led a měla jednoznačnou převahu, kde nás hodně podržel gólman. A třetí třetina... opět vyrovnaný boj, kdy jsme kontaktní gól dali dost pozdě. Jinak bych chtěl kluky za předvedený výkon pochválit. S výkonem proti nejlepšímu týmu soutěže se nemusí stydět.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Do utkání jsme měli hodně špatný vstup. Věděli jsme, že když získáme z tohoto zápasu tři body, budeme mít více méně pojištěný postup do dalších bojů a možná tomu kluci trochu podlehli. Možná hrál i brzký čas utkání a nebyli tak připraveni na zápas, přestože jsem to zdůrazňoval a i oni sami se upozorňovali. Proto asi nebyla potřebná koncentrace od začátku utkání a podle toho vypadal ráz hry. Od druhé třetiny jsme ale už soupeře přehrávali, ale nebyli jsme schopni dát víc než jeden gól. Důležité však bylo, že jsme udrželi jednobrankové vedení a trpělivou hrou získali dokonce vedení 4:2. Individuální chybou obránce, kterou ještě s hráči rozebereme, jsme pak ještě inkasovali. Kluci chybují, jenže nás čekají další zápasy, které budou důležitější a komplikovanější, takže nás čeká hodně práce na jejich odstranění. Ale výhra se počítá a jsem za ni rád.

Tabulka RLD po 7. kole – skupina N

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 752:2018
2.Vítkovice B 548:1415
3.Orlová 641:469
4.Třinec B 418:156
5.Opava 623:533
6.Karviná 620:540