Duel o bronz pro Frýdek-Místek, o čtvrtém místě pro Porubu rozhodl až nájezd Žovince

18.08.2018, René Chyla

Nakonec bez poháru. Porubští hokejisté nezvládli sobotní duel o třetí místo na turnaji O pohár RT TORAX, ve kterém podlehli nedalekému Frýdku-Místku 1:2 po samostatných nájezdech. O jedinou branku domácích se postaral Jakub Illéš, nájezdovou loterii rozsekl Dušan Žovinec. Frýdek-Místek končí na turnaji třetí, slovenská dvacítka pak pátá, která dopoledne přejela maďarský Debrecen 4:1.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - Turnaj so 18.8.14:15
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
1:2sn(0:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 32. Illéš (Hudeček) – 31. Homola (Lehečka) a rozhodující nájezd Žovinec. Rozhodčí: Fiala, Cabák – Moravec, Janoško. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 130. Střely na branku: 19:29 (6:6, 7:14, 6:8 – 0:1). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela (od 20. Mrázek) - Dundáček, Stránský; Horák, Gazda; Šnajnar, Čypas; Adam, Slavík – Guman, Hudeček, Illéš – Vymazal (od 30. Fojtík), Jáchym, Dufek – Jankovský, Rubner, Toman – Václavek, Baláž, Ollender – Häring, Brodek, Ballner (od 20. Gelnar)
HC Frýdek-Místek: Daneček – Adámek, Krisl, Husák, Žovinec, Hrachovský – Christov, Mikulík, Kofroň, Motloch, Rudovský, Martynek, Plitko, Lehečka, Kuťák, Flok, Peterek, Klimša, Homola

Balážův únik, trestné střílení ve dvojnásobném oslabení či souhra Vymazala s Jáchymem

V utkání o bronz se do první vážnější šance dostal Jozef Baláž, který si nabruslil v sedmé minutě po pravé straně, ostravský útočník ale trefil pouze beton Lukáše Danečka. Za dvě minuty se pak uvolnil mezi kruhy Jan Rudovský, jeho bekhend z předbrankového prostoru ale mířil nad. Zanedlouho hráli domácí více než minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, v ní ale nakonec málem sami inkasovali, jelikož Daniel Gazda musel zatáhnout za záchrannou brzdu, když se David Kofroň hnal sám na Hynka Kůdelu. Ani trestné střílení ale hostující forvard neproměnil, porubský brankář si jeho pokus zkušeně pohlídal. V osmnácté minutě si následně Tomáš Jáchym s Michalem Vymazalem několikrát v přečíslení vyměnili puk, prvně jmenovaný ale poloodkrytou branku minul.


Fojtíkova tyč, Homolova rána od modré a Hudečkova nabídka Illéšovi

Druhá třetina se nesla podobném duchu jako ta první. Ve 27. minutě se to velké šance dostal Josef Fojtík, který si najel na levý kruh, po jeho dělovce ale zazvonila pouze tyč frýdecko-místecké branky. Za čtyři minuty hosté trestali. David Homola napřáhl na modré čáře a kotouč zapadl přesně k pravé tyči – 0:1. Do dvou minut bylo vyrovnáno. Jan Hudeček posunul puk napravo Jakubu Illéšovi, jenž propálil Lukáše Danečka do poloodkyté brány – 1:1. Frýdek-Místek se poté dostal ještě do dvou slibných příležitostí, nicméně Hynek Kůdela se v těchto situacích vyznamenal.


Třetí třetinu zdobily nepřesnosti, v nájezdech rozhodl Žovinec

Tomáš Jáchym poté na začátku třetí třetiny připravil po několika šikovných kličkách šanci pro Jakuba Illéše, ten ale hostující klec těsně minul. A následně hrozili i hokejisté z Frýdku-Místku. Dušan Žovinec nahrával napravo Adamu Flokovi, který však vystřelil nad. V 56. minutě se poté sám před brankovištěm ocitl Ondřej Hrachovský, frýdeckomísteckého útočníka ale parádně vychytal Hynek Kůdela. V posledních vteřinách mohl Frýdek-Místek dokonce rozhodnout, nahrávka Jiřího Krisla ale Davidu Klimšovi nesedla, a tak musely o osudu zápasu rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich na Tomáše Jáchyma, který mířil mezi betony, navázal podobným způsobem ihned Rostislav Martynek, v rozhodující sérii se však trefil jen Dušan Žovinec, jenž ranou pod vyrážečku rozhodl – 1:2.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodly maličkosti. Ten první gól nám tam zapadl, taková střela nestřela, a nájezdy jsou už jen loterie. Moc se toho klukům vyčíst nedalo, protože bojovali a to je základ. Z toho musíme vycházet dál, samozřejmě chyby tam stále jsou, ale my se musíme snažit o to, abychom je odstranili. Frýdku-Místku jsme ale byli vyrovnaným soupeřem a určitě se nemáme za co stydět.

Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek): Šlo vidět, že jde teprve o přípravu, bylo tam mnoho nepřesností z obou stran. Skončilo to ale tak, jak to asi skončit mělo, tedy remíza byla zasloužená. Nájezdy už mohl vyhrát kdokoliv, teď jsme byli šťastnějším týmem my.