Poruba poprvé v historii padla s polským týmem z Jastrzębie, zlatý hattrick se vzdaluje

15.08.2018, René Chyla

První historická porážka s polským extraligovým týmem z Jastrzębie, avšak v nejméně vhodnou dobu. Porubští hokejisté mohli v případě vítězství pomýšlet na obhajobu a zlatý hattrick na turnaji O pohár RT TORAX, po prohře 1:2 s Jastrzębie však může Flašarovy svěřence poslat do finále pouze shoda několika výsledků v následujících dnech. Ve středečním večerním zápase rozhodl vlastní gól domácích, hrdinou je naopak brankář hostů Ondřej Raszka, který zlikvidoval hned 37 nebezpečných pokusů týmu HC RT TORAX.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - Turnaj st 15.8.19:15
HC RT TORAX Poruba 2011
JKH GKS Jastrzębie
1:2(0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Fojtík (Ollender) – 30. Dubinin (Homer, Komínek), 52. Paś. Rozhodčí: Trombík, Janda T. – Janda L., Kořistka. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 115. Střely na branku: 38:27 (11:7, 13:12, 14:8). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mrázek (od 30. Kůdela) – Dundáček, Adam (od 30. Ovčačík); Horák, Gazda; Stránský, Horák; Šnajnar, Čypas; – Guman, Vymazal, Gelnar – Fojtík, Häring, Dufek – Jankovský, Rubner, Toman – Václavek, Baláž, Ballner – Ollender, Brodek, Tomi (od 30. Fojtík)
JKH GKS Jastrzębie: Raszka – Gimiński, Grof, Sulka, Homer, Radzienciak, Kubeš, Michalowski, Bigos – Wróbel, Jarosz, Kasperlík M., Komínek, Kulas, Nalewajka R., Nahunko, Paś, Nalewajka Ł., Pelaczyk, Dubinin, Matusik

Hvězdy zápasu

Ondřej Raszka (JAS) (38 střel, 37 zásahů, 1 gól, 97.37% úspěšnost)
Artyom Dubinin (JAS) (1+0)
Josef Fojtík (POR) (1+0)

Porubští nevyužili nadějný úvod

Domácí výběr vstoupil do zápasu aktivněji, Jana Hudečka si ale pohlídala polská obrana a Luboše Adama zradila zase hokejka, která branku Ondřeje Raszky minula. Do další šance ve čtvrté minutě se opět prodral Jan Hudeček, v nájezdu ale opět vyšel vítězně český brankář v polských službách. Tempo následně mírně opadlo a oba celky čekaly, co vymyslí protějšek. A jelikož útočné řady toho moc nevymyslely, šlo se do kabin po dvaceti minutách hry za bezbrankového stavu 0:0.


Dubinin poslal hosty do vedení, rychle srovnal Fojtík s Jáchymem

Druhá třetina opět začala lépe pro Flašarův výběr, Jiří Zdeněk ale nadvakrát před Ondřejem Raszkou neuspěl. Jastrzębie se nakoplo až při přesilovce, na Hynku Kůdelovi ale ztroskotal jak Martin Kasperlík, tak Artyom Dubinin. V další přesilovce už to ale hostům vyšlo. Jan Homer napřáhl na modré čáře, před brankovištěm ještě dokázal tečovat Artyom Dubinin, který ještě trefil Jana Dreslera – 0:1. Do tří minut bylo v tréninkové hale vyrovnáno. Vyraženou střelu Tomáše Jáchyma dokázal sebrat před brankovištěm hladový Josef Fojtík, který už měl jednoduchou práci – 1:1. Následně mohl bleskově otočit Vojtěch Tomi a po něm také Jan Hudeček, ani jeden si ale na Ondřeje Raszku nepřišel. A nedařilo se ani na druhé straně, když pálil z mezikruží Jakub Kubeš.


Rozhodl Paś, porubský tlak ani převaha nestačily

HC RT TORAX měl ideální možnost na obrat na začátku poslední dvacetiminutovky při dvou přesilovkách, nicméně Porubští na nic kloudného nedokázali přijít, a tak Poláci náporu odolali i tentokrát. Porubští svého soupeře tlačili, výraznější šance ale nepřicházely, naproti tomu hosté z ojedinělé akce dokázali skórovat podruhé. Dominik Paś si nabruslil na pravý kruh a poté k levé tyči rozhodl – 1:2. Domácí se odhodlali v závěru k velkému náporu, šance Jana Káni či Ctirada Ovčačíky ale zůstaly nevyužity, což rozhodlo o tom, že HC RT TORAX poprvé v historii doma podlehne týmu z Jastrzębie .


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Tento zápas jsme prohráli jen díky brankáři Raszkovi, protože jsme měli hodně šancí a nemohli jsme mu dát gól. To je v podstatě jediná věc, která se dá klukům vyčíst, protože si vytvořili převahu i tlak. Jeden gól jsme si dali vlastní, druhý takový slepený, ale o tom to je. Hokej je sice o tom, že kdo dá více branek, tak vyhraje. My jsme sice více dali, jednu ale bohužel do vlastní. Kluci ovšem dřeli, bruslili, snažili se, ale ani to někdy nestačí.

Robert Kaláber (JKH GKS Jastrzębie): První třetina byla spíše oťukávací, v té druhé jsme byli o něco lepší, dali jsem díky tomu i gól, ale pak jsme zase po hrubé chybě v obraně brzy inkasovali. V poslední dvacetiminutovce jsme byli pod tlakem, ale zachytal nám velmi dobře brankář. Mužstvo ale bojovalo, hrálo obětavě. I když tam stále bylo mnoho chyb, tak jsme dokázali vyhrát, bereme tři body, které jsou proti silné Porubě velmi cenné. Velmi si toho vítězství vážíme.