Brodek s Häringem řádili a junioři smetli na úvod ligy Orlovou sedmi góly

09.09.2018, René Chyla

Stejně jako dorost a A-mužstvo. Porubská juniorka vstoupila do další sezony vítězně, když na domácí půdě smetla Orlovou vysoko 7:2. Jiří Brodek znovu bláznil a má hattrick, brankou a dvěma asistencemi se blýskl Daniel Häring. Ostravané vyslali na soupeře přes padesát střel, dalšími úspěšnými byl také dvoubodový Tomáš Husák či Alex Foldyna s Michaelem Vavříkem. Poruba vysokou výhrou poskočila hned v prvním kole na čelo tabulky, o skóre je druhý Frýdek-Místek. Ambiciózní Opava navíc překvapivě nestačila doma na nováčka z Českého Těšína.

Regionální liga juniorů - 1.kolo ne 9.9.13:30
HC RT TORAX Poruba
HC Orlová
7:2(3:0, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Foldyna (Kroček, Brodek), 9. Brodek (Foldyna, Anlauf), 13. Vavřík (Husák, Morávek), 28. Brodek (Häring, Anlauf), 29. Brodek (Häring, Anlauf), 32. Häring (Byčkov, Morávek), 50. Husák (Morávek, Vavřík) – 40. Jančar (Kaleta), 56. Jančar (Zieliński). Rozhodčí: Beránek – Hranoš, Vengřín. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 52. Střely na branku: 51:20 (20:2, 14:8, 17:10). Průběh utkání: 6:0, 6:1, 7:1, 7:2.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Husák; Kroček, Krátký; Zajíc, Topolanský – Morávek, Byčkov, Vavřík – Anlauf, do 20. Foldyna, Brodek – Benka-Rybár, Pavlík, Barčák – od 21. Häring
HC Orlová: Křehlík (od 32. Pawlas) – Zieliński, Teplanský, Debnár, Machaczek – Kaleta, Přeček, Jančar, Švec, Špacír, Jeník, Kubalák, Gula, Makovec

Hvězdy zápasu

Jiří Brodek (POR) (3+1)
Tomáš Husák (POR) (1+1)
Daniel Häring (POR) (1+2)

Dorážka Foldyny, sólo Brodka a teč Vavříka

Porubská juniorka vstoupila do úvodního utkání Regionální ligy juniorů pravou nohou a už v páté minutě těžila ze své převahy. Filip Kroček pálil od modré, což Ivo Křehlík dokázal ještě zneškodnit pravým betonem, nicméně ve spravný čas a na správném místě byl Alex Foldyna, který dorazil kotouč z brankoviště do prázdné klece – 1:0. O čtyři minuty později se pak sólem prezentoval Jiří Brodek, který objel branku Orlové a poté zadovkou zaskočil hostujícího brankáře mezi betony – 2:0. Poruba byla i nadále aktivnější a Orlové nedovolila prakticky vůbec nic. Ve třinácté minutě nebezpečně pálil Alex Benka-Rybár, jehož střelu zkoušel ještě lépe umístit Jakub Pitucha, ani jeden z nich ale vedení ostravského týmu nenavýšil. To se povedlo o pár vteřin později až Michaelu Vavříkovi, který tečoval dělovku Tomáše Husáka k levé tyči – 3:0.


Brodkova nepřesnost, pak dokonání hattricku

Druhá třetina nabídla totožný obraz hry. Ve 22. minutě se do dvou šancí dostal Jiří Brodek, který ale nadvakrát pálil těsně mimo. Svou chuť si však spravil o šest minut později, kdy se prosadil dvakrát v rozmezí 32 sekund. Ve 28. minutě pálil Daniel Häring pouze do brankáře, smetánku ale slízl právě Jiří Brodek, který už zametal do prázdné – 4:0. A ve stejném střídání se sehranost dvou hráčů opakovala. Jiří Brodek po nahrávce od Daniela Häringa najel mezi kruhy a s pomocí jednoho z hostujících hráčů dokonal hatrrick střelou k pravé tyči – 5:0.


Doklepnutí Häringa a snížení Jančara

Za minutu tečoval nebezpečně Husákovu střelu Michal Morávek, toho ale vychytal Ivo Křehlík. Ve 32. minutě byl faulován v útočném pásmu Daniel Zajíc, akce však pokračovala v signalizované výhodě, v níž Filip Byčkov poslal puk do brankoviště, kde číhal Daniel Häring, který měl už lehkou úlohu – 6:0. Ivo Křehlík toho měl v tu chvíli dost, a tak místo mezi třemi tyčemi přenechal Filipu Pawlasovi. Orlová se prosadila alespoň z přesilovky na konci třetiny. Břetislav Jančar dostal nahrávku před brankoviště a střelou k tyči se nemýlil – 6:1.


Husákovo dělo a dvoubrankový Jančar

Poslední třeina byla na branky nejchudší. Ostravané snížili své tempo a do větších příležitostí už se dostávali jen zřídka. I tak to ale na Orlovou bohatě stačilo, navíc v 50. minutě inkasovala posedmé. Michal Morávěk poslal přihrávku na modrou čáru, kde z první vypálil Tomáš Husák a ten v přesilovce střelou k tyči navýšil porubské vedení – 7:1. Poslední slovo však měli hosté a to přesně v čase 56:00, kdy Marku Slížovi propadla nenápadná střela Břetislava Jančara – 7:2. Junioři tak stejně jako A-tým a dorost vstoupil do ligy vítězně.

Ostatní zápasy 1. kola

Karvinávs.Frýdek-Místek1:6
Opavavs.Český Těšín2:3

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): První utkání bývá ošemetné, nicméně i tak jsme od kluků očekávali naprostou jinou hru, než jsme viděli. V Šumperku jsme podali například velmi dobrý výkon, na který jsme chtěli navázat. Chyběla nám ale souhra a pro oko diváka to nebylo nic moc. Splnili jsme povinnost, je ale třeba od úterý tvrdě makat, abychom silnou Opavu doma porazili. Spousta věcí nám v tomto zápase nefungovala, zejména v obraně nebo v přihrávkách a s předvedenou hrou tedy nemohu být spokojen. Po zápase jsme měli s hráči pohovor a na Opavu musíme být připraveni daleko lépe.

Filip Štefanka (HC Orlová): Poruba byla daleko lépe sehraná než my. Bylo jich navíc více, což se v průběhu zápasu projevilo. My jsme přijeli pouze se čtyřmi beky a třemi útoky, takže jsme hodlali urvat co nejlepší výsledek. Věděli jsme, že Poruba patří k favoritům skupiny, nicméně i tak jsme chtěli soupeře potrápit a urvat co nejlepší výsledek. Od toho prvního zápasu jsem ani moc nečekal, protože sestavu lepíme a já jen doufám, že se to bude postupem času zlepšovat.

Tabulka po 1. kole RLJ – skupina N

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 17:23
2.Frýdek-Místek 16:13
3.Český Těšín 13:23
4.Opava 12:30
5.Orlová 12:70
6.Karviná 11:60