Poruba na závěr vyhrála v Prostějově, rozhodující trefu zajistil Jáchym

26.02.2019, Gabriela Juříková

Porubští hokejisté v derniéře letošního ročníku Chance ligy vyhráli na prostějovském ledě 3:2 a Jestřábům tak v play off přidělili za soupeře Vsetín. Hosté vedli už o dvě branky, domácí ale zásluhou Lukáše Žálčíka snížili na rozdíl jediné trefy. Pak se slova ujal Tomáš Jáchym, který vrátil Ostravanům dvoubrankové vedení, na což dokázali Jestřábi reagovat již pouze snížením. Porubané v konečném účtování obsadili se 70 body dvanáctou příčku.

CHANCE LIGA - 60.kolo út 26.2.18:00
LHK Jestřábi Prostějov
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3(0:1, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 42. Žálčík (Starý), 46. Meidl (Pšenička) – 15. Guman (Baláž), 33. Guman (Urbanec), 44. Jáchym. Rozhodčí: Dědek, Koziol – Rožánek, Bubela. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1297. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.
LHK Jestřábi Prostějov: Neužil – Havlík, Čáp, Žovinec, D. Kolář, P. Krejčí, Husa – L. Volf, Divíšek, Nouza – Starý, Račuk, Žálčík – L. Luňák, Hanták, Pšenička – Venkrbec, V. Meidl, Prokeš
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Mamayev, Ovčačík, Šnajnar, Urbanec, Padrnos, Pastor – Kanko, Vymazal, Ďurač – Illéš, Hudeček, Guman – Ollender, T. Jáchym, Baláž – Alexeyev, Häring

Hvězdy zápasu

Tomáš Guman (POR) (2+0)
Hynek Kůdela (POR) 32 zásahů, 2 góly, 94,12% úspěšnost
Tomáš Jáchym (POR) (1+0)

Úvod zápasu byl poněkud vlažný. První šance přišla v 6. minutě, když po Čápově střele od modré čáry poskakoval puk na brankové čáře, ale ani jeden z domácích se k němu nedostal. V 10. minutě následovalo první vyloučení zápasu ze strany hostí. V přesilové hře si našel střeleckou pozici Nouza a hned po něm Divíšek, ale ani jeden pokus neskončil za zády gólmana Kůdely. Naopak po minutě početní výhody fauloval Jan Starý a hrálo se tedy ve čtyřech na obou stranách. O 2 minuty později se dostal do velké šance hostující Kanko, ale Jakub Neužil vytáhl úžasný zákrok lapačkou a držel tak bezbrankový stav. O minutu později už však kapituloval. V přečíslení tři na jednoho se po střele dostal k dorážce Tomáš Guman – 0:1. V 17. minutě měl příležitost Lukáš Luňák, ale jeho pokus skončil nad bránou. Minutu před koncem první periody se pokoušel ještě Račuk natlačil do brankoviště, ale hostující obránci jej ubránili. Stav byl tak po 20 minutách 0:1.

Ani druhá třetina nezačala o moc lépe. Bylo k vidění spoustu ofsajdů, zakázaných uvolnění a nepřesností. V 27. minutě přišla střela jako blesk z čistého nebe od Radka Prokeše, kterou však zastavila pravá tyčka! V půli utkání museli Jestřábi do tří. Už už se zdálo, že domácí v této těžké situaci neinkasují, avšak pár sekund před návratem Husy našel Patrik Urbanec úplně osamoceného Tomáše Gumana, který zakončil do prázdné brány – 0:2. Následně prostějovská letka držela pásmo, ale k šancím to nevedlo. Do šaten šli spokojeněji Porubští. V kabině domácích se určitě musel zvyšovat hlas.

A to zjevně pomohlo, protože už po minutě hry se dostal ke kotouči Lukáš Žálčík a střelou nad vyrážečku překonal Kůdelu – 1:2. Netrvalo však ani dvě minuty a hosté opět vedli o dva góly. Tomáš Jáchym se natlačil před Neužila a krásně zakončil pod horní tyčku – 1:3. Hra se přelévala ze strany na stranu a přišel další gól. Tomáš Pšenička vybojoval kus černé gumy, objel obránce Poruby a přihrál zcela volnému Václavu Meidlovi, který neměl problém zakončit do odkryté brány –2:3. Domácí měli ihned šanci na srovnání, když jim byla poskytnuta početní výhoda. V té si bohužel žádnou velkou šanci nevypracovali a na tabuli tak stále svítilo skóre 2:3. Zbývalo 3,5 minuty do konce a přišla další velká příležitost pro domácí, protože na trestnou byl nejprve poslán Pastor a za 8 vteřin Ovčačík. Jestřábi uzavřeli hosty v pásmu, ale ke střele se nedostali. Pak však fauloval před brankovištěm Račuk a Prostějov si už dále gólovou šanci nevytvořil. RT TORAX dokázal jednobrankové vedení udržet a Jestřáby tak ve čtvrtém měření sil pokořit. Prostějov skončil na 7. pozici, která mu v play-off určila soupeře z Moravy VHK ROBE Vsetín.

Ohlasy k utkání

Jiří Vykoukal (LHK Jestřábi Prostějov): Hráčům chci poděkovat za základní část, i když byla ve výkyvech a určitě jsem čekal od některých hráčů víc, někteří si své splnili. V pátek nám začíná to nejkrásnější z celé sezony. Soutěž se jménem PLAY-OFF. Je to soutěž, která se nedá hrát bez osobní statečnosti, osobních soubojů, zblokovaných střel a bez důrazu v předbrankových prostorech. První zápasy se v play-off nikdy nehrají na krásu, ale jak už jsem říkal na osobní statečnost jednotlivých hráčů. Tyhle věci nám v hodně případech základní části chyběly. Věřím tomu, že z týmu vystoupí opravdový bojovníci, kteří budou hrdě bojovat za Prostějov a za Jestřába na prsou. Naši fanoušci a celé město si to zaslouží!

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Musím kluky pochválit, do Prostějova jsme přijeli s čistou hlavou, užít si poslední zápas, protože to pro nás bohužel končí. V takové fazóně, v jaké hrajeme poslední zápasy, je mi to líto. Hráli jsme na pár lidí, klobouk dolů. Od začátku jsme hráli trpělivě, soupeř nás sice tlačil, ale skvělý výkon podal Kůdela, dali jsme pěkné góly.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011