HC RT TORAX otočil bitvu s pražskou Slavií a prolomil černou sérii, rozhodl Alexejev

18.02.2019, René Chyla

Poruba slaví! Po sedmi nevydařených pokusech přišel osmý vítězný, když HC RT TORAX v zápase obratů obral tým pražské Slavie, kterou porazil těsně 3:2. Porubští přitom ale ztratili své vedení a ještě v první třetině prohrávali, góly Tomáše Jáchyma s Alexejem Alexejevem ale nakonec rozhodly o porubské radosti.

CHANCE LIGA - 57.kolo po 18.2.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Slavia Praha
3:2(2:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Kanko (Ovčačík, Dufek), 17. Jáchym (Hudeček, Urbanec), 46. Alexeyev (Baláž, Ollender) – 10. Šmerha (Vrdlovec, Doležal), 14. Šmerha (Vrdlovec, Vlček). Rozhodčí: Skopal, J. Ondráček – Gančarčík, Poruba. Vyloučení: 5:4, navíc Káňa J. (POR) 10 min. OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Střely na branku: 27:24 (11:12, 5:7, 11:5). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Ovčačík, Slavík, Urbanec, Šnajnar, Pastor, Padrnos – Káňa J., Kanko, Dufek – Guman, Hudeček, Illéš – Ďurač, Jáchym, Toman – Alexeyev, Baláž, Ollender – Häring
HC Slavia Praha: Šorf – Hrdinka, Novák, Hejda, Duda, Barák, Štibingr, Saňa – Doležal, Vlček, Vrdlovec – Krejčík, Kubica, Ondráček – Šmerha, Šteiner, Furch – Hradil, Kohút, Brož

Hvězdy zápasu

Tomáš Šmerha (SLA) (2+0)
Alexej Alexejev (POR) (1+0)
Daniel Vrdlovec (SLA) (0+2)

Důrazný Kanko a hladový Šmerha

Duel se Slavií otevřela šance Samuela Ollendera, na kterého posunul puk nakrátko Jozef Baláž, prvně jmenovaný ale z prostoru mezi kruhy netrefil. Za minutu dostali domácí výhodu přesilovky, kterou následně také využili. V brankovišti byl pořádně důrazný Petr Kanko, který dorazil nekrytý puk do klece – 1:0. I hosté využili svou první přesilovku. Po dlouhé výhodě šel za katr Jan Dufek, jeho trest ale skončil už po necelé minutě. Tomáš Šmerha sice nejprve pálil těsně nad, o pár sekund později jej ale na levém kruhu našel Daniel Vrdlovec. Dvacetiletý mladík pak už měl před sebou jen prázdnou branku – 1:1.


Strůjce obratu Šmerha a dominance při přesilovkách

Útočník Slavie byl při chuti a hned v další přesilovce opět pořádně protáhl Hynka Kůdelu. Zanedlouho hráli domácí opět ve čtyřech a znovu se jim to také vymstilo. Na konci povedené kombinace byl znovu Tomáš Šmerha a ten ke vzdálenější tyči dokonal brzký obrat – 1:2. V závěru se ale trestalo také na druhé straně a málem bylo v RT TORAX ARENĚ srovnáno, Radima Tomana s Tomášem Gumanem ale vychytal Dominik Šorf. To už se ale nedá říci o akci Jana Hudečka, který nahrával před branku Tomáši Jáchymovi, který zblízka překonal gólmana Slavie k pravému betonu – 2:2.


Vlažnější druhá dvacetiminutovka

Druhá dvacetiminutovka už diváky poněkud šetřila. Do dobré pozice si ve třicáté minutě nabruslil po menším zámku Slavie v jejich obranném pásmu Marek Slavík, jeho dělovka ale mířila nad břevno. Na druhé straně se zase ve slibné pozici ocitl Lukáš Krejčík, ani on ale na Hynka Kůdelu nevyzrál. Poté ještě zahrozil z prostoru mezi kruhy Jakub Illéš, nicméně ani ten remízový stav neprotrhnul, a tak i po druhé třetině šli hráči do kabin za nerozhodného stavu 2:2.


Ruský vítr Alexejev zmrazil Slavii

Ostravané pak ve třetí třetině napodobili Slavii a také se jim podařilo zápas znovu otočit. Jozef Baláž nahrával na hranici levého kruhu Alexeji Alexejovi, který zkušeně zametl pod Šorfovu lapačku – 3:2. Už za dvě minuty servíroval Jan Hudeček před branku Tomáši Gumanovi, ten ale v rychlosti nastřelil jen pravý gólmanův beton. V 54. minutě však porubská defenzíva úplně zapomněla na Jiřího Doležala, který mazal naprosto sám na Hynka Kůdelu, který musel vytáhnout výborný zákrok levým betonem. Hosté ještě v závěru sáhli po oddechovém čase, ani to ale nic nezměnilo na tom, že Poruba prolomí černou sérii a porazí pražskou Slavii potřetí v sezoně.


Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Kluky musím pochválit, že navázali na výkon, co jsme hráli v Jihlavě. Byli jsme aktivní, měli jsme ze začátku pár šancí, těch pět šest minut jsme byli lepším týmem. Ale nedisciplinovaností jsme se dostali pod tlak a vlastně díky přesilovým hrám padaly góly. Na našem oslabení musíme pořád pracovat. Stejně jako v Jihlavě jsme z dvou oslabení dostali góly, což je škoda, protože tým se dostane dolů. Do druhé třetiny jsme šli s tím, že stav je 0:0 a začíná se znovu a že nebudeme na taktice nic měnit. Kluci si hrábli na dno. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že kdo udělá první chybu, prohraje, ale nejsme ti, kdo chce rozhodnout za každou cenu. Chtěli jsme hrát trpělivý hokej a rozhodnout třeba v poslední minutě. Což jsme rád, že hráči plnili a nakonec se to pomyslné štěstí přiklonilo na naši stranu. Těch zblokovaných střel, hlavně v závěru utkání, kdy soupeř odvolal brankáře, jsme hráli velice dobře a utkání dobojovali, dokopali do vítězného konce a za to klukům patří dík.

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Divákům se možná utkání líbilo, ale nám trenérům se zápas vůbec nelíbil. Krom druhé třetiny, kdy jsme měli tlak, střely, šance. Pak jsme od toho upustili a ve třetí třetině jsme byli úplně nejhorší. Na soupeře jsme měli snad jen čtyři střely. Většinou jsme končili v nějaké kličce v rohu a to už je na hráčích, protože jim to říkáme, a říkáme ji to v průběhu celé sezóny, že zakončení je naše velká slabina. A oni si to neberou k srdci to zlepšit, přitom hrají o svou budoucnost, o smlouvy na příští rok. Takhle se o smlouvu rozhodně nebojuje a každý z nich si musí sáhnout do svého svědomí.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011