Poruba vzdorovala Jihlavě, zapisuje ale sedmou prohru v řadě. Klíčovou roli hrály přesilovky

16.02.2019, Chyla R., Kalas T.

Poruba prohrála posedmé v řadě, když nestačila na vedoucí celek z Jihlavy. Na Horáckém zimním stadionu sice HC RT TORAX srovnal, Dukla ale i podruhé udeřila z přesilovky a rozhodla o své výhře 2:1 ve 45. minutě díky Tomáši Čachotskému. Porubští hokejisté sice znovu inkasovali pouhé dvě branky, nicméně útok se hledal, a z venkovního tripu odchází bez bodu a s pouhou jedinou vstřelenou brankou, kterou má navíc na svědomí bek Ctirad Ovčačík.

CHANCE LIGA - 56.kolo so 16.2.17:30
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
2:1(0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Suchánek (Čachotský, Dostálek), 45. Čachotský (Harkabus, Werbik) – 33. Ovčačík (Slavík, Dufek). Rozhodčí: Šutara, Cabák – Bartek, Konvička. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1801. Střely na branku: 36:22 (17:7, 9:7, 10:8). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
HC Dukla Jihlava: Brož – Kajínek, Pohl, Půža, Matějíček, Suchánek, Holý – Anděl, Bezúch, Skořepa – Pekr, Dostálek, Werbik – Čachotský, Jiránek, Hlinka – Zeman, Harkabus, Klíma – Hrníčko
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Ovčačík, Slavík, Urbanec, Mamayev, Padrnos, Šnajnar – Káňa, Kanko, Dufek – Guman, Hudeček, Illéš – Ďurač, Jáchym, Toman – Alexeyev/Häring, Baláž, Ollender

Hvězdy zápasu

Hynek Kůdela (POR) (36 střel, 34 zásahů, 2 góly, 94.44% úspěšnost)
Tomáš Čachotský (JIH) (1+1)
Ctirad Ovčačík (POR) (1+0)

Byl to Juraj Bezúch, kdo prakticky nastartoval Duklu v první třetině. Jeho aktivita ihned po útočném buly totiž zatlačila Porubu do obranného pásma, odkud složitě nacházela cestu. Aktivita přišla vhod po 81 sekundách, neboť pohybově nestíhal Urbanec a byl vyloučen za podrážení. Jihlava nicméně přesilovku nevyužila a úvodní nápor, kdy se Kůdela musel pořádně činit, začal postupně opadat. Poruba se ukázala i v útoku, největší šanci měla asi v polovině 15. minuty, když vypálil z osy hřiště Ovčačík, jeho tečovanou střelu musel Brož krotit s námahou. Druhou přesilovou hru dostala Jihlava na konci 17. minuty, když byl vyloučen Kanko za nebezpečnou výstroj, nicméně i tuto početní nevýhodu hostující tým ubránil. Ubránit ale nemusel situaci půl minuty před koncem první třetiny, kdy po ohromném zaváhání hostující obrany zůstali před hostujícím gólmanem Harkabus se Zemanem, nepřesná nahrávka na Zemana ale celou akci okamžitě pohřbila a bylo po první třetině, kde Jihlava měla jasnou střeleckou převahu (16 - 7), na gól ale stále čekala.

Muselo se zřejmě jednat o velmi důrazný proslov trenéra Holaně o první přestávce, neboť do té druhé vstoupila Poruba jako vyměněná. Byla to ona, kdo měla úvodní nápor a po minutě a půl bylo ve vzduchu cítit velké nebezpečí, to když Šnajnar od modré vystřelil a jeho pokus byl tečován Balážem, tečovaný kotouč sice šel do protipohybu Brože, avšak také i mimo branku. Další šance hostí přišla v polovině 26. minuty, když na jedné straně Dostálek neprostřelil blokující hráče z osy hřiště, na druhou stranu pak okamžitě unikal Illéš se spoluhráčem, Illéš ale v nadějné situaci volil střelu, kterou Brož mezi betony udržel. Jihlava se připomněla Harkabusem, který si od mantinelu sjel až před branku s kotoučem, jenže zblízka Kůdelu neprostřelil. Za necelou minutu ani nestihli diváci otáčet hlavou v rámci šancí, které na obou stranách přišly. Nejprve to bylo zaváhání domácí obrany a situace 3 na 1 z pozice Poruby. Jenže zbytečná nahrávka na druhou stranu výhodu dvou mužů ukončila a za Jihlavu měli na starosti odvetu Pekr s Andělem, z čehož mnohem více práce udělal Anděl, který si i obhodil obránce, ve finální fázi ale nezakončil přesně, i díky obráncům za ním. V čase 29:10 přišlo první vyloučení třetiny, Jáchym putoval na trestnou za držení hole a tuto přesilovku již Dukla využila. Čachotský ze své pozice na pravém křídle poslal puk na osu hřiště pro Jakuba Suchánka, který se s tím nemazal a tvrdou střelou prolomil Kůdelovo prokletí. Porubě ale stačilo 130 sekund na návrat do utkání. I přesilová hra hostí přinesla ovoce v podobě gólu. Slavík postrčil od mantinelu na Ctirada Ovčačíka na modré, ten si lehce povyjel hlouběji do pásma a razantní střelou srovnal. Jihlava si mohla vedení vrátit další přesilovkou po chybném střídání hostí, tato početní výhoda se ale domácím vůbec nepovedla.

Třetí třetina měla nejklidnější nástup. Ani jeden tým nijak neoplýval aktivitou po úvodním buly, o něco více měla navrch Dukla. Po necelých třech minutách ale Slavík vyhodil puk z vlastního obranného pásma přímo do ochranné sítě a nabídnutou přesilovou hru Dukla využila. Harkabus přijmul nahrávku od Werbika do rohu, domácí #71 pak krásně našla na druhé straně Tomáše Čachotského, který zkušeně zakončil do odkryté branky - 2:1. Od té doby se na hře začalo projevovat více emocí, Dukla držela stále výsledek a nepouštěla moc hosty do vážnějších šancí. Mnoho střel pochytal také Brož v domácí brance. V polovině zápasu byl za nedovolené bránění na Hrníčka vyloučen Ollender, Poruba se ale ubránila. Největší drama v utkání nabídla poslední pětiminutovka. Hlinka ji otevřel ziskem puku v útočném pásmu a střelou z otočky, kterou Kůdela vykryl a následně vykryl i následnou dorážku Hrníčka. Hlinka byl ústřední postavou situace o 15 sekund později, když v souboji u vlastní branky ho rozhodčí označil za faulujícího. Krásné gesto, navíc za nepříznivého stavu, ale ukázal „faulovaný“ Jan Káňa, který přiznal rozhodčímu, že upadl bez cizího zavinění a faul tak odvolal. Vypadalo to na relativně klidný konec zápasu, v čase 58:17 byl ale vyloučen za údajné seknutí hostujícího Illéše po odpískání Kajínek a Poruba se rozhodla pro hru v šesti. Dlouho ji ale nezvládala, domácí se v pohodě bránili. Dukle ale cestu za třemi body zkomplikoval napadající Pekr, který se 12 sekund před koncem dopustil sekání a Poruba měla přesilovku 6 na 3. V poslední sekundě vyplaval z předbrankového prostoru puk na volného Ovčačíka mezi kruhy, hostující kapitán ale netrefil kotouč optimálně a jeho střela byla zblokována. Dukla tak získala tři body po výhře 2:1 a pojistila si první místo. Čtyři kola před koncem má totiž nedostižný náskok 13 bodů.

Ohlasy k utkání

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Přijel hodně houževnatý soupeř. Dá se říct, že hrál v klidu, jelikož nemůže jít ani nahoru a ani dolů. Poruba hrála uvolněně. I přesto, že jsme si vytvářeli nějaké příležitosti, kor v úvodu, přišel náš tlak vniveč. Po naší první brance přišlo vyrovnání soupeře hodně brzy, ale zaplaťpánbůh to kluci ukopali, protože i takové zápasy se hrají. Probrali jsme si zápas s kolegou a teď to neberte jako nějakou výmluvu nebo omluvu našeho výkonu. Ale rozhodli jsme se hrát na šest beků a čtyři útoky jen z důvodu, že mezi útočníky máme čtyři kluky, kteří se vrátili po zranění. Někteří mají odehrán jeden zápas, někteří dva, někteří mezi tím ani netrénovali, protože odehráli zápas, šli si lehnout, zase odehráli zápas a zase si šli lehnout. Tréninková a zápasová praxe jim chybí. Proto jsme rádi, že jsme zápas nějakým způsobem ukopali, byť to bylo těžké. Věříme tomu, že během tří zápasů, které nám chybějí do konce základní části, kluci rytmus chytí a vrátí se to do takových kolejí, které potřebujeme. Není to omluva, je to takové objektivní zhodnocení našeho pohledu na utkání.

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas byl vyrovnaný a mám radost, že trest, který přišel po našem zápasu v Benátkách, padl na úrodnou půdu. Odehráli jsme velice dobré utkání a prakticky jsme dostali gól jen v přesilových hrách soupeře. To se dá pochopit, protože jsme byli vyrovnaným a důstojným soupeřem mužstvu takových kvalit, jakým je Jihlava, která má ambice na extraligu. Hráče jsem za to pochválil, že se vydali. V závěru v přesilovce jsme sahali po bodu. Při přesilovce jsme odvolali gólmana na 6 na 4. Poté bohužel jen chvilku hráči nezaregistrovali zvednutou ruku rozhodčího, že máme signalizovanou výhodu na 6 na 3, což je škoda. Ale už je to pryč. Jen bych opravil, co řekl minule trenér v Benátkách, že máme zkušené družstvo. My žádné zkušené mužstvo nemáme. Máme v kádru dva tři hráče, kteří hráli tuto soutěž už loni a zbytek jsou mladí kluci, kteří se teprve v soutěži otrkávají a hrají ji první rok. Získávají nějaké zkušenosti a takový zápas jim může v budoucí kariéře jen přispět.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011