Dvougólové vedení nestačilo. Třebíčští si z Poruby odvážejí dva body za výhru po nájezdech

26.01.2019, David Kubatík

V rámci 50. kola Chance ligy přivítali Porubáci na svém ledě celek z Třebíče. Po úvodním inkasovaném gólu dokázali zabrat a góly Káni, Václavka a Jáchyma otočili skóre na svou stranu. I to však bylo málo, protože hosté do konce třetí periody srovnali. V nájezdech se pak dlouho nikdo nemohl trefit. Podařilo se to až Tomáši Havránkovi v úplně posledním pokusu, na který už nikdo z domácích nemohl reagovat.

CHANCE LIGA - 50.kolo so 26.1.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SK Horácká Slavia Třebíč
3:4sn(0:0, 3:1, 0:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 30. J. Káňa (Kanko, Zdeněk), 32. Václavek (Dufek), 38. T. Jáchym (Kanko) – 23. Havlát (P. Kratochvíl, M. Novák), 46. Kusko (Havlát, Psota), 56. Nedbal (Vágner), rozhodující nájezd Havránek. Rozhodčí: Koziol, Šutara – Poruba, Rožánek. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0 Diváci: 590. Střely na branku: 31:28 (8:7, 10:7, 10:10 – 3:4) Průběh utkání:0:1, 3:1, 3:3 – 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Ovčačík, Urbanec, Padrnos, Šnajnar, Pastor – J. Káňa, Zdeněk (od 42. Häring), Kanko – Guman, Vymazal, Illéš – Toman, T. Jáchym, Baláž – Ďurač, Václavek, Dufek.
SK Horácká Slavia Třebíč: Dostál – Vl. Brož, Szathmáry, L. Vágner, Nedbal, V. Čejka , Bilčík, Furch – Kusko, Nedvídek, Střondala – Vodný, T. Havránek, Psota – Malec, Süss, Paták – Havlát, M. Novák, P. Kratochvíl.

Obě mužstva začala tento zápas spíše opatrně, čemuž odpovídal i počet šancí na obou stranách. První střela na branku se tak odehrála až v páté minutě. Vyslal ji tam od modré čáry porubský Rostislav Šnajnar. I nadále však hráči porubské RT TORAX ARENĚ servírovali hokej nemastného a neslaného typu. V čase 9:02 přišlo první vyloučení. Na lavici hanby odešel za sekání třebíčský Šimon Szathmáry. V ten samý okamžik si však jeden z rozhodčích všiml velké rýhy na ledové ploše a do akce byli povolání stadionoví technici. Oprava trvala něco okolo deseti minut, čímž již tak nudný hokej ztratil na své atraktivitě ještě více. Následná přesilová hra se potom domácímu celku vůbec nevydařila. Za zmínku snad stojí pouze Süssova střela v oslabení, se kterou si však neomylně poradil Daniel Dolejš. I po skončení domácí početní převahy se obraz hry nějak podstatně nezměnil. Ve čtrnácté minutě vyzkoušel Dostálovy reflexy střelou do protipohybu Tomáš Pastor. Jeho střele však chyběla potřebná razance. A tak třetina plná nepřesností pomalu dospěla do svého konce a hráči obou týmů se rozjeli do svých šaten připravit se na třetinu druhou.

Druhou část začali aktivněji hosté, kteří se brzy po úvodním buly nastěhovali do svého útočného pásma. A jejich aktivita jim zanedlouho přinesla kýžené ovoce v podobě vstřelené branky. V čase 22:47 udělal jeden z domácích beků chybu ve svém obranném pásmu a puk se po trase Matěj Novák – Petr Kratochvíl dostal na hůl Roberta Havláta. Ten následnou střelou do Dolejšova protipohybu otevřel skóre. V následných minutách a vteřinách to byli hosté, kdo kontroloval dění na ledě. Domácí hráči měli problém se vůbec dostat s pukem přes červenou čáru. Tento stav trval až do času 29:26. Jiří Zdeněk přihrál za Dostálovu branku Kankovi, který milimetrovou přihrávkou vybídl ke skórování Jana Káňu. Ten následně prokázal, že mu proměňování šancí není cizí a ranou z první nedal Lukáši Dostálovi ani tu nejmenší příležitost k zákroku. To však Porubákům nestačilo. Už v čase 31:03 si vzal po buly puk Jan Dufek a vyrazil na Dostála. Ten jeho pokus sice vyrazil, ale jen před sebe a navíc na hůl Jana Václavka. Ten se nijak nerozpakoval a poslal kus černé pryže do třebíčské branky podruhé. Po vstřelení druhého gólu už to rázem byli domácí, kteří začali kontrolovat hru a vymýšlet zajímavé hokejové akce. Největší horko bylo Dostálovi nejspíše při porubské přesilovce po vyloučení Furcha. Domácí si v útočném pásmu otevřeli kolotoč a střelnici. Gól z toho však nebyl. Co se však nepovedlo v přesilovce, povedlo se o pár minut později. Konkrétně v čase 37:18. Po Kankově přihrávce střílel z hranice brankoviště Tomáš Jáchym. Dostál puk sice vyrazil, ale pouze znovu na Jáchymovu hůl. Následná dorážka už mířila do sítě – 3:1. Do konce druhé části se už toho více neudálo, a tak oba týmy odjely do kabin za zaslouženého vedení domácích hokejistů.

Porubští vstoupili do třetí části sice stále aktivně, ale už ne tolik jako v třetině předchozí. A toho začali využívat hosté, kteří nemálo zatápěli porubské defenzivě v čele s Dolejšem. A brzy přišel trest. V čase 45:32. Za brankou vyhrál souboj o puk Psota, přihrál Havlátovi a ten poslal krásnou přihrávku před branku volnému Silvesteru Kuskovi. Ten si puk zpracoval a svižnou střelou zblízka propálil Daniela Dolejše – 3:2. O chvíli později byl v dobré šanci Ondřej Malec, kterého ale Dolejš vychytal. V padesáté minutě zamířil za katr Michal Vodný a domácí mohli jít do dvougólového náskoku. Dostál ale proti Jáchymově dorážce do odkryté branky ukázal zákrok večera a betonem udržel ambice svého týmu nad vodou. A tak se za chvíli radovali hosté. V čase 55:46 na modré napřáhl Lukáš Vágner, jeho bombu tečoval Karel Nedbal a nedal Dolejšovi šanci – 3:3. Od této chvíle se toho už ve třetí třetině mnoho neudálo, a tak si týmy rozdělily body a zápas pokračoval prodloužením.

I prodloužení nabídlo hezké šance. Nejdříve se svou střelou do Dostálova protipohybu neuspěl Illéš, jehož střela těsně minula levou třebíčskou tyčku. Následně byl za hrubost vyloučen Patrik Urbanec a po třebíčském oddechovém čase začala porubská hra v oslabení. Tu však svěřenci Miloše Holaně zvládli s bravurou a hned potom, co Urbanec naskočil na led, měli další šanci. Chopil se jí sám navrátivší se hráč. Urbanec ujel po pravém mantinelu a z prostoru pravého kruhu vypálil. Dostál se však překonat nenechal. Ani pět nastavených minut a hra ve třech tak o osudu zápasu nerozhodly a hráči se začali připravovat na rozuzlení v podobě samostatných nájezdů.

V nájezdech se dlouho nikdo nemohl trefit. V první sérii selhali Jan Káňa a Michal Vodný, ve druhé sérii taktéž selhali Jakub Illéš a Lukáš Vágner, ve třetí nedal Jan Dufek a tyč nastřelil Silvester Kusko. Čtvrtá série taktéž nerozhodla, jelikož se za domácí netrefil Tomáš Guman a za hosty Robert Havlát. Přišla poslední, pátá série. Radim Toman nedal a to znamenalo velikou příležitost pro hosty, konkrétně Tomáše Havránka. Ten se rozjel a krásným způsobem protlačil puk mezi Dolejšovými betony. Tímto gólem tedy Havránek rozhodl o výsledku tohoto utkání, ve kterém hosté zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Nedokážu si to vůbec vysvětlit. Druhý zápas po sobě vedeme 3:1 a mužstvo si to neumí pohlídat. Pro mě to je nevysvětlitelné. Přitom jsme zápas takticky zvládli velice dobře. V první třetině nebyly šance ani na jedné straně, dostali jsme se pak trošku pod tlak prvním gólem soupeře, ale mužstvo zapnulo a výborně otočilo na 3:1. Myslel jsem si, že už ve třetí třetině dokráčíme k výhře. Celý zápas jsme hráli dobře, za to je potřeba kluky pochválit, ale najednou z ničeho nic dostaneme dva góly, které nás srazí na kolena a už nejsme schopni se z toho vyhrabat nahoru. Za stavu 3:2 jsme měli dvě tutovky a kdybychom odskočili, tak věřím, že už to dotáhneme do vítězného konce. Tímto způsobem jsme si ty dveře asi zavřeli. A nedat gól z pěti nájezdů? To není náhoda, ale neumění. Střelci by určitě alespoň dvě branky měli dát.

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Když jsme dali vedoucí gól, tak jsme trošku upustili od naší hry, začali jsme být laxnější a dostali jsme tím soupeře do dvoubrankového vedení. Na druhou stranu si hrozně cením charakteru týmu, který do poslední třetiny vlétl a vyrovnal na 3:3. Nájezdy už jsou potom loterie. Kdyby nás Poruba porazila, tak jsme se nemohli divit. Za dva body jsme rádi, určitě je bereme a těší nás, že jsme zase blíže vysněnému play off. Musíme se však vyvarovat drobných výpadků a laxních hrubých chyb, které nás pak stojí body.