Fantazie! Miloš a spol. zkrotili Goliáše, Poruba slaví senzační vítězství v Českých Budějovicích

09.01.2019, René Chyla

Skalp sezóny, ale také možná největší senzace Chance ligy pro tento ročník. Poruba sice Motoru v počtu střel nemohla v žádném případě konkurovat a prohrála 16:41, nerozchytaný Hynek Kůdela se ale na ledě svého bývalého klubu vyhecoval k neskutečnému výkonu, vylámal všem českobudějovickým hráčům zuby i hokejky a pochytal všech 41 střel! A když k tomu přičteme čtyři branky Holaňova výběru, je matematika jednoduchá: Motor České Budějovice – PORUBA 0:4!

CHANCE LIGA - 44.kolo st 9.1.17:30
ČEZ Motor České Budějovice
HC RT TORAX Poruba 2011
0:4(0:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Václavek (Toman, Ďurač), 36. Zdeněk (Illéš, Guman), 59. Urbanec (Toman), 60. Dufek (Šnajnar, Káňa J.). Rozhodčí: Jechoutek, Micka – Pechánek, Bohunek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5311. Střely na branku: 41:16 (16:7, 15:3, 10:6). Průběh utkání: 0:4.
ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň – Plášil, Jandus, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Fillman – Beránek, Šimánek, Babka – Novák, Gilbert, Doležal – Karabáček, Bradley, Endál – Čermák, Přikryl, Heřman – Dančišin.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Ovčačík, Slavík, Urbanec, Padrnos, Pastor, Šnajnar – Káňa J., Kanko, Dufek – Illéš, Zdeněk, Guman – Ďurač, Václavek, Toman – Alexeyev, Fojtík, Häring.

Hvězdy zápasu

Hynek Kůdela (POR) (41 střel, 41 zákroků, 0 gólů, 100.00% úspěšnost)
Radim Toman (POR) (0+2)
Jan Václavek (POR) (1+0)

Motor šlapal, pak se zadřel po Václavkově trefě

Motor vstoupil do 44. kola Chance ligy proti Porubě podle papírových předpokladů a už ve druhé minutě si vypracoval první vážnější šanci, v níž se objevil Martin Novák. Jeho ránu si ale Hynek Kůdela pohlídal a betonem pokus zneškodnil. Motor ledu vládl, nicméně porubský gólman likvidoval jednu střelu za druhou a domácí nemohli Hynka Kůdelu za žádnou cenu překovat, své o tom věděli Pavel Pýcha, Mitchell Fillman nebo Roman Přikryl. A pak to přišlo. Ivan Ďurač vybojoval puk za brankou, posunul jej na Radima Tomana, který jen postrčil kotouč na lépe postaveného Jana Václavka, jenž překonal Jana Strmeňe střelou z levého kruhu – 0:1. Vyrovnáno mohlo být do minuty, Zdeněk Doležal ale žádnou skulinku v Kůdelově kleci nenašel. Na druhé straně pak pláchl Jan Káňa, ostravský forvard ale nechal vyniknout českobudějovického brankáře.


Gilbertova radost rychle pohasla, Šimánek selhal, Zdeněk zametal

Ve 24. minutě domácí aréna explodovala, když se prosadil David Gilbert. Radost na jihu Čech ovšem rychle opadla, hlavní sudí zahlédl jednoho z domácích v brankovišti, a tak se euforie během pár sekund přesunula zpět na sever Moravy. Domácí tlačili i po neuznaném gólu, nápor navíc umocnila přesilovka, ani v ní ale Ostravané od taktiky neupustili a i po jejím skončení drželi nejtěsnější možný rozdíl. Krátce před skončením první poloviny zápasu už mohl srovnat do prázdné Jiří Šimánek, v rozhodující chvíli ale upadl a nemohl zakončit. HC RT TORAX ustál i další oslabení a ve 36. minutě slavil podruhé. Jakub Illéš u branky naservíroval puk do brankoviště Jiřímu Zdeňkovi, který bez okolků zametl – 0:2.


Smolař Šimínek, muška Urbance a Šnajnarova vychytávka

Jiří Šimánek si mohl napravit reputaci na začátku třetí třetiny, jenže ani z další šance před prázdnou brankou netrefil puk ideálně a na tribunách to jen zahučelo. Motoru čas rychle ubýval, jeho snaha překonat porubskou barikádu ale často končila už u modré čáry. Domácím nezbývalo nic jiného než zkusit powerplay bez gólmana. V ní ovšem hosté vyhráli buly, načež se k puku dostal u mantinelu Patrik Urbanec, který střelou přes celé hřiště rozhodl – 0:3. A ani to nebylo vše, jelikož za pár desítek sekund ujel po levé straně Rostislav Šnajnar, který přes posledního beka uvolnil přesnou přihrávkou Jana Dufka, který osamocený mezi kruhy nezaváhal – 0:4.


Ohlasy k utkání

Václav Prospal (HC Motor České Budějovice): Vezmu to obšírněji, jelikož jsme tady všichni. Hokej se hraje na góly, my jsme žádný nedali, a proto jsme prohráli.

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijeli jsme s pokorou a respektem k soupeři, který má kvalitní kádr, všechny jeho pětky můžou dát gól. Úvodní desetiminutovka tomu nasvědčovala, domácí měli obrovský tlak i výhodu přesilovky, ale všechno jsme přestáli také díky nadstandardnímu výkonu gólmana. Výsledek je zkreslující, 2:0 bylo pro nás za odměnu. Hráči dřeli, tolik srdce jsem mnohdy nezažil ani v extralize, i když to opticky vypadalo, že domácí jsou lepší. Stříleli od mantinelu, modrých čar, byli hladoví před gólmanem, my jsme ale jejich pokusy pokryli a čekali na brejky. U týmu jsem pět dní, takže klukům patří obrovský dík za tři body.