Poruba se dostává na vítěznou vlnu, z Přerova odváží tři body

26.11.2018, Aleš Koubík

Poruba odcestovala na utkání 28. kola Chance ligy do Přerova nejen se zvýšeným sebevědomím po jasné výhře nad Slavii, ale i s extraligovými obránci Vítkovic Danielem Krenželokem a Tomášem Černým, které doplnil v brance Daniel Dolejš. Přerovská sestava se znovu mohla opřít o nejproduktivnějšího hráče Romana Pšurného, jenž se stejně jako Tomáš Doležal nebo Mikuláš Zbořil vrátili po nemoci zpět na led. Střetnutí o důležité body začali lépe domácí, které poslal do vedení Ondřej Kopta. To nevydrželo zubrům ani tři minuty, když se z těžkého úhlu prosadil nejdříve Daniel Krenželok a po něm zůstal osamocený mezi kruhy Michal Vymazal, který převážil misky vah na stranu RT TORAXU. Přerovští na začátku druhé periody srovnali, ale další střelou z mezikruží Radim Toman vrátil hostům vedení. Následně se podruhé v utkání trefil Kopta, ale na něj reagoval přesilovkou ránou od modré Marek Slavík. Třetí třetina byla gólově nejchudší, když se prosadil jen střelou do prázdné branky kapitán Poruby Ctirad Ovčačík, pro kterého to navíc byla stejně jako v zápase se Slavii branka při vlastním oslabení.

CHANCE LIGA - 28.kolo po 26.11.18:00
HC ZUBR Přerov
HC RT TORAX Poruba 2011
3:5(1:2, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Kopta (T. Sýkora), 24. Navrátil (T. Sýkora, Čáp), 35. Kopta (Pšurný, Š. Kratochvíl) – 10. D. Krenželok (Hudeček, J. Káňa), 13. Vymazal (Dufek, Václavek), 30. Toman, 39. Slavík (Ovčačík, J. Káňa), 60. Ovčačík (Jáchym). Rozhodčí: Pilný, Barek - Coubal, Pechánek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1582. Střely na branku: 46:20 (12:8, 17:8, 17:4). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5.
HC ZUBR Přerov: Klimeš – Pala, Čáp, Padrnos, M. Novotný, R. Černý, Malina, M. Pohl – Rachůnek, T. Sýkora, T. Doležal – Milan Procházka, Pšurný, Sikora – Moučka, Hejcman, Navrátil – Kopta, M. Kratochvíl, Š. Kratochvíl.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Slavík, Ovčačík, Urbanec, Adam, D. Krenželok, Černý – J. Káňa, Hudeček, Guman – Jankovský, T. Jáchym, Kanko – Toman, Baláž, Ollender – Dufek, Vymazal, Václavek.

Hvězdy zápasu

Marek Slavík (POR) (1+0)
Daniel Dolejš (POR) (46 střel, 3 góly, 93.48% úspěšnost)
Jan Káňa (POR) (0+2)

Poruba inkasovala jako první, ale do přestávky otočila

Nástup do zápasu lépe vyšel domácím, kteří si už po čtyřiatřiceti vteřinách zahráli početní výhodu, ve které Novotný vypálil od modré a Procházkovi chybělo málo, aby doklepl do prázdné branky. Další prověření Dojelše realizoval Hejcman, jenž narazil na připravenou lapačku. Přerov pokračoval v tlaku i po uplynutí výhody a další práci porubskému gólmanovi připravili Sýkora se Šimonem Kratochvílem. Hosté se osmělili v páté minutě, kdy nejprve střílel z pravého kruhu Dufek. Vzápětí po přihrávce Hudečka stál v mezikruží Guman, ale jeho střelu z první zablokoval domácí obránce. Další příležitost měl Kanko, ale zubři situaci ustáli a šli do rychlého protiútoku. Sýkora na modré čáře zpracoval neposedný kotouč a přihrál přesně na levou stranu kluziště na osamoceného Ondřeje Koptu, který v čase 6:34 propálil Daniela Dolejše. Domácí se snažili vedení navýšit, ale Procházka místo střely z výhodné pozice hledal nepřesně svého spoluhráče. RT TORAX se začal zlepšovat v pohybu a výsledkem bylo vyrovnání! Hudeček si vyměnil kotouč s Káňou a viděl u tyčky najetého Daniela Krenželoka, jenž v čase 9:22 z těžkého úhlu prostřelil Klimeše. Záhy šel na trestnou lavici Hejcman, ale přesilová hra zůstala nevyužita. Gól padl až při plném počtu hráčů na ledě, když Václavek vybojoval kotouč u mantinelu a posunul na Jana Dufka. Ten periferně viděl před brankou úplně volného Michala Vymazala, který bekhendem v čase 12:41 překonal Klimeše podruhé. Do podobné situace se dostal ve vlastním oslabení i Petr Kanko, ale tentokrát branka nepadla. Zubři byli v závěru třetiny aktivnější, ale ani přečíslení Rachůnka s Doležalem nebo střela Šimona Kratochvíla neohrozily Daniela Dolejše.

Koptův druhý gól a Slavíkova navštívenka do přerovské šatny

Přerov začal i druhou třetinu enormním tlakem. A u většiny akcí byl kapitán Sýkora. Nejprve otestoval Dolejše střelou z kruhu, pak hledal zpoza branky najetého Rachůnka. Do slušné příležitosti se dostal i obránce Malina po dobré přihrávce Pšurného. Třetí situace, ve které měl prsty domácí kapitán, už nakonec skončila brankou. Čáp vystřelil od modré do hloučku hráčů a od Sýkorové hokejky se puk ocitl po zásahu Dolejše u Jakuba Navrátila, který neměl v čase 23:14 problém vyrovnat. Do dalších příležitostí se tlačili Hejcman, Sikora nebo Pšurný, ale obrana ostravského celku odolávala. Spálené šance domácí mohli o to více mrzet, když v čase 29:11 rozehrál Novotný přesně na hůl Radima Tomana, jenž z ideální střelecké pozice vymetl pavučiny z horních pater Klimešovi branky! Dolejše odstřelovali ve druhé třetině ve velkém i beci, v dalších pokusech neuspěli Čáp a po něm ani Pala. Zubři následně vyprodukovali další obrovskou chybu v obranném pásmu, ale Toman s Balážem vedení nepojistili. Slabší chvíli si vybrala i porubská defenzíva, když zapomenutý Malina přenechal kotouč Koptovi, který jen těsně minul cíl. Přerovští čím dál častěji utahovali otěže a přišla tížená odměna. Šimon Kratochvíl pobídl ke skórování Pšurného, jenž orazítkoval tyč, ale odražený puk v čase 34:51 zametl za záda Dolejše pohotový Ondřej Kopta. Další útočný výpad s gólovou tečkou mohl zakončit Matouš Kratochvíl, ale střelu Moučky do poloprázdné branky nedorazil. Když domácí nevyužili ani další šanci, při které zvonila po dorážce Doležala další tyč, přišel trest. Na dvě minuty byl za držení vyloučen Novotný a za pouhých pět vteřin propálil vše, co stálo v cestě Marek Slavík a časomíra v tu chvíli ukazovala čas 38:28. Více už toho ani jedno mužstvo nestihlo.

Dolejš zatarasil dveře branky a Ovčačík znovu skóroval ve vlastním oslabení

Zubři i třetí část zápasu zahájili tlakem a po kombinaci Paly s Doležalem se pokoušel prosadit Sýkora. Robert Černý jedovatou střelou trefil Dolejše do lapačky, ale k dorážce se tentokrát nikdo nedostal. Velkou smůlu měl v zápase Doležal, který se z ničeho nic objevil s kotoučem mezi kruhy, ale jeho střela šla znovu jen do tyče. Domácí paradoxně zbrzdila v kombinacích až početní výhoda, kterou neodehráli příliš dobře. Po jejím skončení to zkoušeli Pšurný, Doležal a Čáp od modré čáry, ale buď byl připraven Dolejš nebo zaskočil obětavě Guman. První větší šanci v třetí třetině měla Poruba až v padesáté minutě, kdy se po chybě Rachůnka hnal do zakončení právě Guman, ale střela mu nesedla. Přerov si následně vynutil další přesilovou hru, ve které Doležal tentokrát orazil helmu Dolejše. Závěr třetiny kouskovala další vyloučení, nejprve v souboji bez kotouče fauloval Doležal a po něm Urbanec. Domácí během početní výhody odvolali Klimeše a začali odstřelovat hostující branku. Zkoušeli to Pala s Čápem a po další střele Paly se natahoval po dorážce Moučka, ale všudypřítomný Krenželok tomu zabránil. Definitivní pojistka tak přišla po situaci na druhé straně ledu. Jáchym se zmocnil puku, počkal si na najetého Ctirada Ovčačíka, který v čase 59:17 střelou do prázdné branky a opět jako v zápase se Slavii ve vlastním oslabení stvrdil vítězství RT TORAXU. Poruba už žádné další drama nepřipustila a odváží si z Přerova důležité tři body a stáhla bodovou ztrátu na svého soupeře na šest bodů.

Ohlasy k utkání

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): Snažíme se sestavu už stabilizovat – hráči se vracejí po dlouhodobějších zraněních nebo po nemocech. Nicméně zatím to ještě není ono. Zkraje první třetiny jsme – ostatně jako v dalším průběhu utkání – nevyužili tři čtyři obrovské možnosti a soupeř nám dal branky. O první přestávce jsme si řekli, že musíme začít hrát trochu jinak. Přeskupili jsme formace, ale výsledek byl ten, že jsme se sice dostali do zápasu, ale pak jsme udělali hrubku, kterou Poruba hned využila. Znovu jsme si vypracovali dobré příležitosti, protivníka přestříleli, ovšem dostali jsme lekci z produktivity. Poruba na konci druhé třetiny ihned proměnila v přesilovku v gól. Třetí část pak byla znovu o šancích. My jsme je měli obrovské a chyběl nám klid v koncovce. Porubu podržel Dolejš a i díky tomu vyhrála.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo to těžké utkání, Přerov hrál výborně, ale dnes byl vidět zlepšený výkon, který jsme podali už v minulém a předminulém zápase. Byl zlepšený pohyb a já si myslím, že jsme hráli disciplinovaně. Snažili jsme se bruslit. Měli jsme asi o gól víc štěstí, ale vyhráli jsme a jsem spokojený. Musím klukům poděkovat.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011