Dukla zlomila Porubu už v první polovině, z Vysočiny odjíždí Ostravané s prázdnou

21.11.2018, René Chyla

Porubští hokejisté utkání 26. kola Chance ligy nezvládli a na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě prohráli 1:4. Když jihlavská Dukla zvýšila na začátku druhé třetiny už na 3:0, vše nasvědčovalo debaklu, nicméně hosté využili přesilovku a zadělali na drama. To ale nakonec nepřišlo, v předposlední minutě se z přečíslení prosadil Vlastimil Dostálek a upravil na konečných 4:1 pro domácí. Poruba tak potvrdila, že Vysočina není jejím oblíbeným teritoriem a na třetí výhru z ledu jednoho z nejslavnějších českých klubů si minimálně ještě dva měsíce počká.

CHANCE LIGA - 26.kolo st 21.11.17:30
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
4:1(2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Hrníčko (Hlinka), 19. Pekr (Anděl, Kajínek), 26. Harkabus, 59. Dostálek (Zeman, Harkabus) – 49. Baláž (Slavík, Toman). Rozhodčí: Kopeček, Obadal – Beneš, Kokrment. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 532. Střely na branku: 49:21 (19:5, 13:4, 17:12). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Půža, Kajínek, Váňa, Štindl, Vála, Mareš – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Harkabus – Havránek, Popelka, Dostálek – Osmík, Hlinka, Hrníčko
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Slavík, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Adam, Dundáček, Čypas – Dufek, Hudeček, Tomi – Káňa, Vymazal, Kanko – Toman, Baláž, Guman

Hvězdy zápasu

Niklas Lundström (JIH) (21 střel, 20 střel, 1 gól, 95.24% úspěšnost)
Tomáš Harkabus (JIH) (1+1)
Marek Slavík (POR) (0+1)

Slavíkův přehled a Tomiho sprint

Porubští hokejisté sice na Horáckém zimní stadionu nezačali lépe než domácí, nicméně mohli jít paradoxně jako první do vedení. Marek Slavík vysekl v páté minutě exkluzivní nahrávku přes půl kluziště na Vojtěcha Tomiho, který už stál připravený na útočné modré. Ostravský útočník zrychlil z nuly na sto během pár sekund, v rozhodující chvíli ale na Niklase Lundströma nevyzrál. Jihlavská Dukla inkriminovaný moment přežila a o minutu a půl sama udeřila. Zblokovaná střela Michala Hlinky se dostala na hůl Dominika Hrníčka, který z otočky propálil Daniela Dolejše ke vzdálenější tyči – 1:0.


Dundáčkův nefaul potrestal Pekr

Michal Hlinka zanedlouho nahodil z ostrého úhlu puk do brankoviště, kam si sjel Lukáš Anděl, ten ale porubského brankáře nepřekonal. HC RT TORAX následně pykal za faul Luboše Adama a krátce po skončení prvního oslabení musel nepochopitelně na trestnou i Filip Dundáček, který byl sražen do jihlavského brankoviště domácím hráčem. Druhé oslabení už Poruba nezvládla, když inkasovala dvě vteřiny před vypršením trestu z hole Matěje Pekra, který zužitkoval nahrávku na pravý kruh od Lukáše Anděla ranou pod levý Dolejšův beton – 2:0.


Štěstěna na straně Dolejše a Harkabusův nájezd

Jihlava vstoupila i do druhé třetiny aktivněji a už po necelých čtyřech minutách málem slavila po parádní souhře Josefa Skořepy s Matějem Pekrem tříbrankové vedení. Ti si několikrát vyměnili kotouč a na konci akce byl právě druhý jmenovaný, jenž se odhodlal ke střele z mezikruží. Puk sice propadl Danielu Dolejšovi mezi betony, změnil ale směr a mezi tři tyče nakonec nezamířil. To už se ale nedá říci o akci z 26. minuty, v níž Filip Dundáček chyboval na útočné modré, načež se do brejku dostal Tomáš Harkabus, který rozjásal fanoušky z Vysočiny potřetí – 3:0.


Přečíslení Dufka s Hudečkem a jihlavské stopky

HC RT TORAX se zhruba v polovině základní hrací doby dostal do slibné šance a v přečíslení vyhledal Jan Dufek Jana Hudečka, porubský snajpr ale mířil nad břevno. V Jihlavě pak došlo ke kuriózní situaci. Domácím vypověděla službu časomíra, a tak přišel na řadu nevšední způsob měření času – stopky. Když probíhala 37. minuta, Poruba zahrozila znovu. Tentokrát využil chybné domácí rozehrávky Jan Káňa, kanonýr ale pálil pouze do tyče. Ostravany znovu trápilo zakončení, po dvou třetinách měli hosté na kontě pouhých devět střel oproti dvaatřiceti.


Baláž snížil, rozhodl Dostálek

Poslední dvacetiminutovka začala v klidnějším tempu, které mohla oživit nahrávka Vojtěcha Tomiho na Jana Hudečka zpoza branky. Hráč se sedmnáctkou na zádech stál před jihlavským brankovištěm naprosto nehlídaný, švédský brankář ve službách Jihlavy si ale s jeho střelou lehce poradil. Ostravané zadělali na drama při přesilovce, když Marek Slavík napřáhl na modré čáře. Do střely však ještě vložil hůl Jozef Baláž, který potvrdil tečí k pravé tyči svou náramnou formu nejen na kluzištích Chance ligy – 3:1. Poruba následně přežila i dvojnásobné oslabení, na zvrat jí to ale už nestačilo. Vítězství domácích podtrhl v čase 58:25 Vlastimil Dostálek, který zužitkoval nahrávku Adama Zemana z levé strany dělovkou do protipohybu Daniela Dolejše – 4:1.


Ohlasy k utkání

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili velice dobře. Náskok jsme si zasloužili, ale v úvodu druhé třetiny byl soupeř hodně aktivní a vytvořil si příležitosti, o kterých kolega mluvil. Třetí gól nás trošku zklidnil, ale měli jsme také spoustu příležitostí, které volaly po brankách. Bohužel jsme je neproměnili, mohli jsme mít klid dříve. Pak přišla ne šťastná, ale dobrá teč v našem oslabení, která dostala soupeře trošku do hry. Potom jsme dali čtvrtý gól a utkání se dohrálo. Je škoda ale takových těch věcí, po které jsou zranění, to je špatně. S Tomášem Havránkem by to nemělo být tak hrozné, má zašité ucho a má ho jak plachťák, ale snad by to mělo být dobré.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijeli jsme k lídrovi soutěže a věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. Máme velkou marodku a říkali jsme si, že musíme hrát ze zajištěné obrany. Kluci se snažili napadat a předváděli celkem solidní výkon, bohužel nás zlomili naše dvě individuální hrubé chyby. Jihlavu jsme pustili do náskoku 3:0, což je pro takového soupeře luxusní. Měli jsme tam i šance, bohužel když chceme hrát s takovým týmem, jako je Jihlava nebo týmy z vrchu tabulky - a vlastně s každým týmem, tak musíme proměnit naše šance. Bohužel jsme je nedali, na to jsme dnes shořeli. Musím soupeři pogratulovat, hrál výborně.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011