Poruba po famózním obratu na body znovu nedosáhla. Valachy rozjásal v čase 59:17 Karafiát

17.11.2018, Jiří Dominec

Poruba do utkání 24. kola Chance ligy nevstoupila zrovna pravou nohou a po první třetině mohla být ráda, že prohrávala pouze 0:2. Do prostřední části ovšem na led vletěl HC RT TORAX jako vyměněný a třemi góly v rozmezí tří minut a šestnácti vteřin dokázal zápas otočit ve svůj prospěch. Nejprve zchladil diváky z Valašska Jozef Baláž, na něhož bleskově navázal Jakub Illéš, aby mohl obrat dokonat druhým gólem Jozef Baláž. Vsetínu nepomohl ani oddechový čas, Jan Káňa brzy zvýšil už na 4:2 a pomalu se znovu začínala naplňovat prognóza, že se Valašský hokejový klub venku v letošní sezoně trápí a trápí. Ten nicméně po čtvrtém inkasovaném gólu vyměnil gólmana a nový impuls stačil na to, aby Valaši ještě do druhé pauzy dvěma trefami srovnali krok. Bezbranková poslední část přinesla rozuzlení až v samotném závěru, kdy hosté proměnili přesilovku a po nechytatelné trefě Jiřího Karafiáta si odvezli spolu s téměř tisícovkou svých fanoušků na Valašsko tři body za výhru 5:4. 

CHANCE LIGA - 24.kolo so 17.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
4:5(0:2, 4:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Baláž (Adam, Káňa J.), 28. Illéš (Hudeček, Ovčačík), 29. Baláž (Káňa J., Toman), 38. Káňa J. (Baláž, Toman) – 5. Jonák (Rob, Pechanec, Slováče), 16. Březina (Pitule, Hryciow), 39. Pechanec (Jonák, Rob), 40. Rác (Karafiát), 60. Karafiát (Slováček, Rác). Rozhodčí: Fiala, Kašík – Konvička, Gančarčík. Vyloučení: 8:1, navíc Shaliapneu 10 OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 182. Střely na branku: 21:41 (5:13, 10:13, 6:15). Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Adam, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Dundáček, Čypas – Dufek, Hudeček, Illéš – Káňa J., Vymazal, Kanko – Ollender, Guman, Tomi – Fojtík, Baláž, Toman
VHK ROBE Vsetín: Šelepněv (od 38. Gába) – Slováček, Teper, Frolo, Hryciow, Holomek, Mikuš, Jenáček – Jonák, Pechanec, Rob – Březina, Pitule, Kuronen – Rác, Kucharczyk, Karafiát – Šilhavý, Vítek

Hvězdy zápasu

Jiří Karafiát (VSE) (1+1)
Jozef Baláž (POR) (2+1)
Jan Káňa (POR) (1+2)

Rychlý nástup hostí

Utkání začalo ve svižném tempu, jenž více svědčilo hostům. V 5. minutě byl vyloučen Matějíček za hákování a svěřenci dua Dopita – Jenáček potvrdili, proč jsou v přesilovkách nejproduktivnějším celkem naší druhé nejvyšší hokejové soutěže. Luboš Rob se v čase 4:25 proháčkoval až před Dolejše a vystřelil. Gólman domácích následně kotouč vyrazil na volného Víta JONÁKA, který jej nekompromisně poslal za jeho záda (0:1). Vstřelená branka vlila Valachům do žil energii, což korespondovalo i s dalším děním na ledové ploše. Vzrůstající aktivitu Vsetínští dokázali přetavit i do navýšení skóre. V čase 15:16 totiž vyslal zpoza branky milimetrový pas Pitule na hůl Davida BŘEZINY, který z mezikruží propálil bezmocného lapače v brance domácích (0:2). V 19. minutě usedl na lavici hříšníků za držení hole Ovčačík, ale tento přestupek hosté, i přes velkou šanci Pechance, nepotrestali.


Gólové tsunami

Dominance hostů pokračovala i po nástupu do druhé části zápasu. Ve 22. minutě jel na branku nikým neatakován Rob, ale fantom Dolejš výstrojí vytlačil touš na horní tyč své svatyně. Pár chvil nato si šel k časoměřičům odpočinout Ovčačík, ale Porubským se podařilo jeho trest za držení ubránit bez gólové pohromy. A jelikož i v hokeji platí nedáš – dostaneš,žlutozelení brzy svých neproměněných příležitostí litovali. V čase 24:21 se po příhře Adama z rohu kluziště dostal ke krásné střele Jozef BALÁŽ a snížil na 1:2. Tento úpěch zcela obrátil dosavadní dění na ledové ploše. Červenobílí začali lépe bruslit i dohrávat osobní souboje, z čehož v čase 27:26 rezultovalo vyrovnání. Hudeček si s pukem najel do mezikruží, tam naznačil střelu, ale místo nía poslal nahrávku k tyči na volného Jakuba ILLÉŠE. Ten si s celou situací poradil k maximální spokojenosti všech ctitelů TORAXu (2:2). Obrat v zápase byl dokonán v čase 28:07, když se při velké skrumáži před svatyní Šelepněva nejrychleji zorientoval Jozef BALÁŽ, který pohotovou dorážkou dostal Porubu do vedení (3:2). Zmíněný gólman hostí navíc vyfasoval za protesty desetiminutový osobní trest, který si za něj odpykal Jenáček. Na nepříznivý vývoj logicky zareagovali trenéři Vsetína taktickým vyhlášením oddechového času. Ve 34. minutě byl za podrážení vyloučen Urbanec, ale během jeho absence se Valaši zmohli pouze na jedinou ránu od modré v podání Slováčka. Každopádně jejich aktivita začala s blížícím se koncem třetiny výrazně narůstat. Tento tlak však z ojedinělého brejku v čase 37:28 přerušil Jan KÁŇA, který krásně vymíchal hostujícího brankáře Šelepněva. Ten vývoj utkání neunesl a nechal se vystřídat Davidem Gábou. Gólový účet v této fázi mače ovšem ještě nebyl zdaleka uzavřen. V čase 38:09 snížil perfektní pumelicí z mezikruží produktivní Antonín PECHANEC (4:3) a vteřinu před koncem druhé pasáže (39:59) srovnal Roman RÁC, ke kterému se dostal kotouč po (ne)šťastném odrazu od Dolejšovy hole(4:4).


Trest za častá vyloučení

Třetí perioda začala o poznání chladnějí nežli její předchůdkyně. Ve 47. minutě dostali Valaši možnost skórovat při (již třetím) vyloučením Ovčačíka, ale během této výhody nevyprodukovali žádnou kloudnou akci. Vyrovnaný obraz hry vydržel i nadále. V 56. minutě nejprve odjel na lavici hanby zchladit hlavu za nedovolené bránění Pechanec, ale ještě v témže časovém úseku jej na stejné místo následoval za podrážení domácí Dufek. K němu se v 57. minutě poroučel za totožný přestupek Kanko. Porubští se ovšem nepoučili a v nedisciplinovaném pojetí pokračovali i nadále. V 58. minutě totiž odjel k časoměřičům zpytovat svědomí za nesmyslně použitou vysokou hůl Matějíček. Když už to vypadalo, že se červenobílí přesilovkovému presu ubrání, přišel trest. V čase 59:17 od modré napřáhl Jiří KARAFIÁT a prostřelil vše, co mu stálo v cestě (4:5). Na tuto trefu již domácí nedokázali odpovědět. Finální výsledek tak protáhl neúspěšnou sérii proti neoblíbenému Vsetínu již na devátou porážku v řadě. Poslední výhra je tak už poměrně vousatá a datuje se do září 2016, kdy se oba celky utkávaly ještě ve druholigových vodách.


Ohlasy k utkání

HC RT TORAX Poruba 2011 – Bez komentáře.

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): S výsledkem to bylo nahoru dolů. Vyhrávali jsme 2:0, ale pak jsme opět ztratili koncentraci. Občas se nám to stává ani nevíme čím to je. Možná v hlavách kluků. Dostali jsme laciné góly a Poruba šla do vedení. Hodně důležité bylo, že jsme do druhé přestávky vyrovnali a nešlo se do kabin za stavu 4:2 pro Porubu. Ve třetí třetině to už bylo kdo z koho. My byli šťastnější. Za ten bojovný výkon bych chtěl kluky pochválit. Pro nás to jsou hodně důležité body po těch posledních, hlavně venkovních, zápasech.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011