Poruba vzdorovala Havířovu, druhé derby ale opět ovládli hosté

24.10.2018, René Chyla

Porubští hokejisté se v první třetině mohli spolehnout na excelentní produktivitu. Z pouhých tří střel na branku totiž Flašarovi a Sršňovi svěřenci vydolovali dva góly, z čehož těžili více než dvě třetiny. Ostravané se sice v prostřední části zvedli, v poslední části ale čekali na první pokus mezi tři tyče téměř patnáct minut a Havířov jen horko těžko bušil do Dolejšových zavřených vrátek. Převaha hostujícího mužstva ale nakonec svůj úspěch přinesla. Přesně 140 sekund před sirénou ale dokonal obrat havířovský Jakub Kotala, který přisoudil tři body modrobílým. Poruba tak z kvarteta domácích zápasů brala šest bodů.

CHANCE LIGA - 18.kolo st 24.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
2:4(2:1, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 3. Baláž (Urbanec, Matějíček), 19. Illéš (Vymazal, Urbanec) – 6. Jergl (Dudek, Pořízek), 48. Maruna (Bořuta, Seman), 58. Kotala (Rehuš, Seman), 60. Matai (Pořízek). Rozhodčí: Čech, Přikryl – Lukš, Novák. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 679. Střely na branku: 18:41 (3:11, 13:15, 2:15). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Dundáček, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Adam, Čypas – Vymazal, Illéš, Rubner – Káňa J., Zdeněk, Ollender – Jankovský, Jáchym, Kanko – Fojtík, Baláž, Toman
AZ Heimstaden Havířov: Bláha – Chroboček, Matai, Bořuta, Zdeněk, Rutar, Dudek – Gřeš, Pořízek, Jergl – Veselý, Seman, Rehuš – Kotala, Maruna, Bednář – Macuh, Haas, Procházka

Hvězdy zápasu

Radek Pořízek (HAV) (0+2)
Antonín Bořuta (HAV) (0+1)
Daniel Dolejš (POR) (40 střel, 37 zásahů, 3 góly, 92.50% úspěšnost)

Zlatá Balážova brusle, bekhend Jergla a Vymazalův exkluzivní pas

Druhé derby s Havířovem na první branku čekalo necelé tři minuty. V čase 2:50 napřáhl na levém kruhu Martin Matějíček, který poslal dělovkou kotouč mezi kruhy, kde stál bráněný Jozef Baláž, který měl brusli na správném místě a v takovém správném úhlu, aby se puk následně odrazil do sítě překvapeného Ondřeje Bláhy – 1:0. Havířovu stačily tři minuty na to, aby zápas srovnal. Před brankou byl důrazný na konci šesté minuty Aleš Jergl, jenž uspěl bekhendem z předbrankového prostoru k pravé tyči – 1:1. Oba týmy vynikaly v defenzívách, a tak bylo šancí minimum. I přesto ale Ostravané z první vážnější šance znovu udeřili. Stalo se tak přesně minutu před první sirénou, když Michal Vymazal namazal nalevo Jakubu Illéšovi, který ranou pod vyrážečku poslal Porubu znovu do vedení – 2:1.


Tomanovy šance

Druhá třetina se nesla v naprosto podobném duchu jako dvacetiminutovka úvodní. Diváky mohl zvednout ze sedaček Radim Toman, který se zjevil úplně sám před Ondřejem Bláhou, jeho střela našla ale pouze hruď havířovského brankáře. HC RT TORAX naopak mohl jít do trháku po faulu na Michala Vymazala, v přesilovce ovšem Ostravané na precizní obranu hostů nic nevymysleli a Havířov nadále živil svou naději. Radim Toman získal následně ve 35. minutě šanci na reparát, ani tentokrát však dravé mládí ostravské borce neuklidnilo. Minutu před koncem třetiny se zase v tutovce objevil Jakub Illéš, který chtěl sklepnout puk ze vzduchu, Ondřej Bláha ale zůstal neoblomný.


Havířov proměnil převahu v obrat v poslední části

47. minuta málem přinesla ve vítkovické OSTRAVAR ARÉNĚ vyrovnání. Do puku se na modré opřel Jakub Dudek, který vyslal na branku Daniela Dolejše nechytatelný projektil, ten však ještě po teči Tomáše Gřeše změnil směr a puk jen těsně minul pravou tyč. Neuběhlo mnoho a tentokrát Porubští brance havířovského AZ neunikli. Antonín Bořuta pálil zpoza modré čáry, načež kotouč našel mezi kruhy Jana Marunu, který už byl neomylný – 2:2. Z první střely na branku ve třetí třetině mohl v 52. minutě udeřit Jiří Zdeněk, z ostrého úhlu ale trefil jen tyč. V 58. minutě přišlo rozhodnutí ze strany hostů. Branislav Rehuš z levé strany sice po otočce neuspěl, dorážka Jakuba Kotaly už ovšem byla na Daniela Dolejš příliš – 2:3. Poruba dostala v závěru ještě možnost přesilovky, krátce po buly si ale na kotouč sáhl Jakub Matai, jenž v oslabení a přes celé hřiště pečetil – 2:4.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsem zklamaný. Říkali jsme hráčům, aby si hlídali a pokrývali hráče v mezikruží. Aby hráli jednoduše. A my jsme jim ty góly normálně naservírovali. Je pravda, že Havířov dneska dobře bruslil a na nás byla znát únava z utkání s Kladnem. Ano prohrát se může, je to přeci jen sport, jenže jsme prohráli po našich chybách jak v útočném, tak v obranném pásmu. A to mě nejvíc mrzí. Hráči prostě nedokázali dodržet taktiku plných šedesát minut. Že jsme dostali čtvrtou branku do prázdné, to byla shoda náhod. Štvou mě zbytečné ztráty kotoučů v útočném pásmu, nepokrytí hráči před brankou. Co se dá dělat, prohráli jsme a teď si musíme odfrknout, rychle zapomenout a připravit se na utkání v Ústí, kde chceme urvat tři body.

Jiří Režnar (HC AZ RESIDOMO Havířov 2010): Bylo to derby se vším všudy. Jsme spokojeni a moc rádi, že jsme zde urvali body, když nám Poruba vzala body u nás doma. První dvě třetiny jsme hráli docela komplikovaně, takže se Poruba dostala do vedení. Navíc má v bráně velkou kvalitu, což je její malá zbraň. Do třetí třetiny jsme hru zjednodušili, stáhli jsme to na tři lajny, abychom dostali soupeře kolem brány pod tlak. Střely z dálky a střední vzdálenosti je Dolejš totiž schopný chytat, takže jsme hráli na dorážky, které jsou pro každého gólmana těžké zachytit. A vyšlo nám to.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011