Jan Káňa na Hrad! Porubský střelec otočil bitvu s Bruslaři v čase 59:05, Poruba jde do čela!

09.04.2018, René Chyla

Bitva dvou nejlepších druhé ligy má nakonec šťastný konec pro domácí. Porubští přitom ale dvakrát ztratili v zápase vedení, v 57. minutě prohrávali dokonce ještě 3:4, pak ale začal úřadovat dravec Jan Káňa, který se prosadil v závěru dvakrát během 143 sekund a bylo vymalováno. Porubský kanonýr tak přisoudil Ostravanům tři body do tabulky a HC RT TORAX jde do čela kvalifikace!

2. liga – skupina Východ - K2 po 9.4.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
BK Havlíčkův Brod
5:4(2:0, 0:2, 3:2)
Branky a nahrávky: 13. Fojtík (Puškár, Haas), 13. Zachar (Finsterle, Jaroš), 48. Káňa T. (TS), 57. Káňa J. (Finsterle), 60. Káňa J. (Haas) – 26. Semrád (Přidal, Třetina), 35. Chlubna (Vala, Kulhánek), 54. Endál (Třetina), 54. Michálek (Voříšek). Rozhodčí: Kašík, Přikryl – Adamec, Poruba. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 920. Střely na branku: 25:33. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Slavík; Hryciow, Kaluža; Puškár, Adam – Haas, Zachar, Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka – Finsterle, Káňa J., Jaroš – Ollender
BK Havlíčkův Brod: Novák – Semrád, Lacina, Vala, Kulhánek, Kříž, Balgalvis – Přidal, Třetina, Endál, Michálek, Milfait, Voříšek, Chlubna, Kuchta, Beneš, Kozlík

Hvězdy zápasu

Jan Káňa (POR) (2+0)
Jan Milfait (HBR) (0+0)
Lukáš Finsterle (POR) (0+2)

Nevyužitá přesilovka pět na tři a Endálova tyč

Bruslaři si úvod kvalifikačního utkání proti Porubě pořádně zkomplikovali, jelikož už ve druhé minutě v krátkém sledu dvakrát faulovali a před Ostravany najednou zívala přesilovka pět na tři, která měla trvat až 85 vteřin. Domácí se sice v útočném pásmu drželi po většinu početní převahy, k vážnějšímu ohrožení Novákovy klece ale nedošlo. V páté minutě naopak Porubští zapomněli na nepokrytého Lukáše Endála, který zkusil před Hynkem Kůdelou bekhend, puk ale skončil na tyči.


36 sekund slávy

Dalších osm minut byli přítomní diváci poněkud opatrné podívané, až ve třinácté minutě to přišlo. V čase 12:14 se po střele Jana Puškára odrazil kotouč od zadního mantinelu ke druhé tyči k Josefu Fojtíkovi, který překonal hostujícího brankáře mezi betony – 1:0. Domácí gól nabudil a po 36 vteřinách slavili Flašarovi svěřenci podruhé. Obraně Bruslařů ujel po levém křídle David Zachar, který napodobil svého kolegu a také uspěl ranou mezi betony – 2:0.


Fojtík nedal a kontaktní gól připadl Semrádovi

Havlíčkův Brod ve druhé třetině zařadil vyšší rychlostní stupeň a domácí se rázem museli pořádně ohánět. Ve 22. minutě mohl potrestat nepřesné vyhození Hynka Kůdely Jan Milfait, ten byl ale nastalou situací natolik zaskočen, že nedokázal adekvátně zakončit. Na druhé straně zase po pár vteřinách ujel Josef Fojtík, porubský snajpr ale ve vyložené tutovce před Čeňkem Novákem přestřelil. Co se nepovedlo jemu, dokázal o čtyři minuty později hostující Tomáš Semrád, který doklepl odražený kotouč z předbrankového prostoru do poloodkryté klece – 2:1.


Další tutovku spálil Zdeněk, na druhé straně trestal Kulhánek

Ve 30. minutě mohli jít Porubští znovu do dvoubrankového vedení, Jiří Zdeněk ale prázdnou branku po vyražené dělovce Vladimíra Luky trestuhodně minul. HC RT TORAX zlobila produktivita, čehož dokonale využili Bruslaři při přesilovce ve 35. minutě, kdy na modré napřáhl Tomáš Chlubna, který zamířil nechytatelně k pravé tyči – 2:2. Hosté měli ve zbytku třetiny stále mírně navrch, obrat ale dirigenti z Vysočiny na programu neměli.


Trestné střílení pro Porubu a mistr Endál

Ve třetí třetině opatrná bitva pokračovala, do první vážnější příležitosti se dostal ve 42. minutě Petr Kuchta, ten ale svými dorážkami v brankovišti neuspěl. Za šest minut se havlíčkobrodskou obranou protáhl Tomáš Káňa, jenž byl ale při akci faulován a hlavní sudí nařídil trestné střílení. V něm už porubský kanonýr nezklamal a střelou do pravého horní růžku rozjásal domácí arénu potřetí – 3:2. Znovu vyrovnáno ale mohlo být do tří minut, Jan Milfait ale tečoval nahození zprava mimo. Bruslaři však přeci jen svou snahu nakonec podruhé ve vyrovnání přetavili. Stalo se tak v 54. minutě krátce po vyhraném vhazování v porubském obranném pásmu, kde si Lukáš Endál udělal pár kroků mezi kruhy, odkud přesnou ranou k pravé tyči nedal Hynku Kůdelovi šanci – 3:3.


Michálkova radost a Jan Káňa spasitelem

Radost havlíčkobrodského Rebelu byla několikrát umocněna už po dalších 34 sekundách, kdy se David Michálek dostal za posledního beka a pokusem mezi betony dokonal obrat – 3:4. S tím se ale nehodlal smířit Jan Káňa, jenž se v čase 56:42 dostal zpoza brány do brankoviště, odkud srovnal do protipohybu Čeňka Nováka – 4:4. To ale stále nebylo vše. Marek Haas totiž vyhrál buly, předal jej na modrou čáru Janu Káňovi, který dělovkou poslal kotouč do horního růžku Novákovy brány – 5:4!


Tabulka po 3. kole kvalifikace

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 211:76
2.Havlíčkův Brod 210:73
3.Jablonec 25:120

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Vyjádřím se až po skončení kvalifikace o WSM Ligu.

Václav Adam (BK Havlíčkův Brod): Nezačali jsme dobře, během minuty jsme v první třetině inkasovali dvě branky. Ale rozhodně jsme nechtěli nic vzdávat, od druhé části se otočila karta. Byli jsme aktivnějším týmem, soupeře jsme přestříleli a zaslouženě vyrovnali. Ve třetím dějství to bylo jako na houpačce a soupeř potrestal všechny naše chyby. Nemyslím si, že bychom si zasloužili prohrát. Musíme se z toho oklepat a jít dál, Porubu máme ještě doma a tam naplno ukážeme svou sílu.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011