Starší dorost zvládl infarktové nájezdy proti Drakům a na turnaji slaví zlato

28.03.2018, René Chyla

Každý chvilku tahá pilku. I tak by se dalo nazvat finále třetího ročníku dlouhodobého turnaje Silesia Bisset Cup, do kterého se i tentokrát probojovala porubská mašina, která vyzvala dravé Draky ze Šumperka. Hokejisté z podhůří Jeseníků se sice dostali do vedení, pak ale Ostravané dvěma slepenými góly skóre otočili a najednou museli dotahovat právě Draci. Ti ale dokázali ještě do druhé pauzy vyrovnat a vzhledem k tomu, že se ve třetí třetině neudálo prakticky nic, musely finálovou partii rozhodnout až samostatné nájezdy. I v nich tahali dlouho za delší konec provazu Šumperští, Richard Bořuta s Jiřím Brodkem ale nakonec rozhodli o porubském druhém triumfu na turnaji během posledních tří let. Ve druhém odpoledním utkání o bronz převálcovala polská osmnáctka bezzubou Opavu vysoko 11:3.

Regionální liga staršího dorostu - Silesia Bisset Cup st 28.3.18:00
HC RT TORAX Poruba
HK Mladí Draci Šumperk
3:2sn(0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Bukowski (Husák), 26. Häring (Vojtášek) a rozhodující nájezde Brodek – 6. Vogel (Horký, Schöter), 33. Schöter (Vogel, Horký) –. Rozhodčí: Polak – Adamoszek, Lipiński. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 53. Střely na branku: 22:23 (6:12, 10:6, 6:5). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Becher; Pitucha, Zajíc; Husák, Krátký – Béreš, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Anlauf, Häring, Vojtášek
HK Mladí Draci Šumperk: Venouš – Haluza, Holub; Habrman, Blecha; Štrbík, Drlík; Kašpar – Čada, Urban, Šíp – Vogel, Schöter, Horký – Štefanišin, Moravec, Jurča – Vintr

Hvězdy zápasu

Tomáš Husák (POR) (0+1)
Jiří Brodek (POR) (1+0)
Radek Vogel (ŠUM) (1+1)

Draci začali aktivněji, Vogel tečí trestal

Finále Silesia Bisset Cupu začalo o něco lépe pro Šumperk, který byl za svou aktivitu odměněn už v šesté minutě, kdy krátce po vyhraném buly našel Jakub Horký před brankou nepokrytého Radka Vogela, který lehkou tečí postrčil kotouč k pravé tyči – 0:1. Do minuty mohlo být ovšem vyrovnáno, závar před dračí klecí a dorážky Daniela Stodůlky s Michaelem Vavříkem ale parádně zlikvidoval Dalibor Venouš.


Urbanova tyč a Zajícova šance

Ve dvanácté minutě mohl naopak tým kolem Karla Suchánka a Marka Pavlačky prohrávat už o dvě branky, Martin Urban ale z levého kruhu rozezvonil pouze pravou tyč Mrázkovy svatyně. Porubští dále mírně na svého výborně bruslícího soupeře ztráceli, v devatenácté minutě byl však paradoxně blízko vyrovnání porubský Daniel Zajíc, který si nabruslil mezi kruhy, odkud jen těsně minul pravou tyč.


Habrman na skok brankářem a Bukowského šťastná trefa

Druhá třetina začala porubským náporem. Ostravané zvýšili tempo a Draci se museli pořádně ohánět, aby jednobrankové vedení udrželi. Za gólmana dokonce u jedné ze střel musel zaskočit Jaroslav Habrman, který zabránil na brankové čáře dorážce Jana Anlaufa z bezprostřední blízkosti. Za pár sekund však už HC RT TORAX slavil vyrovnání. Jakub Bukowski zkusil štěstí z pravého kruhu, načež se kotouč zapletl brankáři mezi brusle a sám si jej srazil za záda – 1:1. Netrvalo dlouho a porubští borci skóre otočili.


Blecha šestým hráčem Poruby a Schöterova excelentní teč

Tomáš Vojtášek vybojoval kotouč za brankou při hybridním icingu, poslal jej zadovkou před bránu na Daniela Häringa, který sice na šumperského brankáře nevyzrál, nicméně od betonu se puk odrazil k šumperskému Denisu Blechovi, který jej za porubského útočníka uklidil do sítě – 2:1. Za dvě minuty mohla navýšit porubské vedení Brodkova lajna, Michael Vavřík ale poslal kotouč jen těsně vedle tyče. Šumperk se dostal do tempa až při přesilovce a prakticky z jediné šance ve druhé třetině vyrovnal. Adam Schöter tečoval nahozený puk zleva před brankovištěm přesně za Mrázkova záda – 2:2.


Taktická poslední třetina

Třetí dvacetiminutovka už byla z obou stran opatrná, jelikož ani Porubští, ani Šumperští nechtěli udělat jako první chybu, jelikož věděli, že by je případná chyba mohla stát nakonec celý zápas. Za celých dvacet minut se prakticky neurodila jediná vážnější šance, obrany hrály přesně to, co jim trenéři naordinovali a gólmani příliš práce neměli. Až v 57. minutě nebezpečně pálil z levého kruhu Libor Šíp, o minutu později zase postrašila šumperskou defenzívu dvojice Michael Vavřík – Jiří Brodek, Dalibor Venouš ale zůstal ledově klidný.


Nervy drásající nájezdy rozsekl bekhendovými blafáky Brodek

Zápas skončil nerozhodně 2:2 a následovaly samostatné nájezdy. Na trefu Jaroslava Habrmana k pravému betonu sice zareagoval ve třetí sérii bekhendovým blafákem Jiří Brodek, ještě v téže sérii ale poslal Draky znovu do vedení Jakub Čada, který nachytal Kryštofa Mrázka nad lapačku. Hned nato ale kontroval Richard Bořuta, jenž se dělovkou k levé tyči nemýlil a vyrovnal. Pátá série úspěšného střelce nenabídla, a tak začínali tentokrát hosté ze Šumperka. Zatímco Jaroslavu Habrmanovi druhý pokus nevyšel, Jiří Brodek druhým bekhendovým blafákem svůj tým nezklamal a zařídil tak prvenství na turnaji – 3:2.


Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Byla to bitva hodná finále. Oba mančafty hrály výborně, dohrávaly souboje od začátku až do konce a ani jeden nechtěl nechat rozhodnout nájezdy. I přesto však trestná střílení rozhodnout musela, ale já musím celému týmu poděkovat, že jsme to zvládli. Proti Šumperku jsme je vyhráli poprvé v sezoně a zrovna v nejlepší možnou chvíli.


Ivan Alka (HK Mladí Draci Šumperk): Utkání mělo vysokou kvalitu a bylo více méně vyrovnané. Zatímco v první třetině jsme byli o něco lepší my, ve druhé třetině to byla zase ostravská Poruba. Třetí dvacetiminutovka byla už opravdu vyrovnaná a zápasu zřejmě po právu sluší remíza. Nájezdy jsou už ale vabank, ty v tomto zápase ovládli Porubští. I když jsme prohráli, tak si myslím, že jsme předvedli výborný výkon a toto finále byla parádní tečka za touto sezonou.