Konec všem nadějím. Mladší dorost po dvou letech sestupuje z nejvyšší soutěže

15.03.2018, René Chyla

Extraligovému mladšímu dorostu šlo ve čtvrtek odpoledne o vše. Na domácím ledě musel získat o bod více než brněnský Warrior v Šumperku, ovšem tato pohádka happyend nepřinesla. Leksovského svěřenci žili ještě prvních pár minut v první třetině, pak ale přišel závěrečný hvizd u Draků, kteří padli s Brnem nečekaně 1:2 po základní hrací době a tím poslali Porubu po dvou letech z extraligy o stupeň níže. Nic by na tom nezměnil ani jakýkoliv výsledek Poruby s Technikou Brno. Mimo jiné ... extraligový mladší dorost vyhrál doma nad Technikou 4:3 po nájezdech. Výhra, která se ale mezi ty radostné rozhodně nezapíše. Nutno však podotknout, že mladíci extraligovou příslušnost pro další rok prošustrovali už v předchozích kolech, kdy ztratili několikabodový náskok právě na Warrior Brno, který těsně před koncem odvolal trenéry, jejichž nástupci nabudili tým na vítěznou vlnu a senzačně se zachránili mezi elitou. V sezoně 2018/2019 se tedy v RT TORAX ARENĚ bude hrát pouze Liga dorostu.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 38.kolo čt 15.3.18:00
HC RT TORAX Poruba
Technika Hockey Brno
4:3sn(1:1, 2:2, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Kubík, 21. Macurák (Halata), 28. Moškoř (Halata), rozh. náj. Spurný – 15. Čoupek (Šujan, Kala), 24. Hassani (Staněk, Groch), 33. Čoupek (Kučírek, Zimin). Rozhodčí: Fiala – Ganger, Bartek. Vyloučení: 8:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 102. Střely na branku: 23:33. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Havlík, Gelnar, Elbl, Macurák, Grendziok, Bechný – Foldyna, Boguaj, Kubík, Fojtík, Halata, Bukovjan, Macias Kr., Chovanec, Barčák, Moškoř, Rambousek, Spurný, Krčmarský
Technika Hockey Brno: Dřínovský (od 29. Čazimi) – Fojt, Irajn, Kučírek, Kala, Šujan, Groch, Krejčí – Kelbl, Zimin, Kubový, Hassani, Líska, Staněk, Frýza, Čoupek

Hvězdy zápasu

Tomáš Čoupek (TBR) (2+0)
Matěj Halata (POR) (0+2)
Jan Moškoř (POR) (1+0)

Na Čoupkovu dorážku reagoval rychle Kubík

Poslední zápas základní části začal o něco lépe pro porubskou družinu, která se za každou cenu snažila vstřelit rychlý gól, leč nepomohla jí k tomu ani přesilovka po faulu Adama Zimina. Na koně tak začali pomalu, ale jistě přesedlávat hosté, kteří byli za svou zvýšenou aktivitu odměněni v čase 14:40, kdy se v přesilovkové kombinaci prosadil Tomáš Čoupek, který byl nepokrytý v předbrankovém prostoru a dorážel pod víko střelu Filipa Šujana – 0:1. Mladší dorost ovšem rychle vyrovnal. Už za dvě minuty se ke kotouči dostal na kruhu Martin Kubík, jenž dělovkou vymetl levý růžek branky Techniky – 1:1. Do kabin se tedy šlo na první pauzu za vyrovnaného stavu.


Porubské vedení a radost vždy rychle hosté utlumili vyrovnáním

Druhá třetina byla na góly ještě bohatší. Už po 54 vteřinách z prostřední části se Matěj Halata natlačil do brankoviště, kde poslal krátký pas na najíždějícího Filipa Macuráka, který prostřelil přesouvajícího se Adama Dřínovského – 2:1. Za tři minuty však odpovědělo Brno. Ahmad Hassani sice z první neuspěl, následně si ale sjel pro svou vyraženou střelu a napodruhé už k levé tyči Marka Slíže překonal – 2:2. Technika mohla skóre otočit v následné přesilovce, ta se jí však nevyvedla dle představ a po ní znovu musela dohánět. Po nahrávce Matěje Halaty se k puku dostal Jan Moškoř, který se z brankoviště trefil přesně k levé tyči – 3:2. Technika chvíli nato vyměnila brankáře a Adama Dřínovského nahradil Čazim Čazimi. Vzpruha v novém gólmanovi přinesla své ovoce už o čtyři minuty později, kdy ostravská obrana opět zaspala, zapomněla před brankovištěm na Tomáše Čoupka, který dorazil odražený kotouč do sítě – 3:3.


Ani výhra Porubským nestačila, v nájezdech rozhodl Spurný

Závěrečná perioda příliš krásy nepobrala a ani jeden celek se dopředu příliš nehrnul. Ve 47. minutě sice parádně našel zpoza branky Kryštof Krčmarský na pravém kruhu Martina Kubíka, ten však trefil pouze připraveného gólmana brněnské Techniky. Za pár minut zavřeli Brňané při přesilovce domácí v jejich pásmu, ani jeden z několika projektilů ale zařízení netrefil. V 53. minutě se jihomoravskou defenzívou prodral Matěj Halata, který zkoušel zakončovat mezi betony, Čazim Čazimi si však jeho pokus v klidu pohlídal. Zápas tak dospěl až do prodloužení, které mělo nabídnout atraktivní podívanou tři na tři. Ani v něm ale rozuzlení nepřišlo, a tak musely poslední utkání mladšího dorostu v extralize rozhodnout až samostatné nájezdy. Ty se po trefách Jana Moškoře, Matěje Halaty na straně jedné a Tomáše Čoupka s Ahmadem Hassanim na straně druhé protáhly až do osmé série, v níž už k levé tyči zamířil přesně jen Adam Spurný, který zajistil Porubě bonusový bod – 4:3.


Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Není absolutně co hodnotit, protože jak my trenéři, tak i hráči jsme nesplnili cíl, který nám byl před sezonou vytyčený, takže vládne zklamání a nespokojenost. Není k tomu co více dodat, všechno je totiž jasné, cíl jsme nesplnili a nyní je na vedení oddílu, aby si to samo vyhodnotilo a udělalo svůj závěr.

David Havíř (HC Technika Brno): Zápas byl takový nemastný, neslaný, bez emocí, protože se prakticky už o nic nehrálo. Ve třetí třetině jsme měli sice navrch, ale neproměnili jsme přesilovky, které jsme měli, což mě trochu mrzí. Penalty jsou už ale loterie.