Sareza z venku opět bez bodu

11.01.2006, Vladimír Vronka, Jan Wirkner

Sareza přijela do Jindřichova Hradce s cílem ukončit sérii sedmi zápasu na hřištích souperů bez bodu. Po první třetině vedli ostravští 2:0, ale hráči Jindřichova Hradce ve druhé třetině třemi góly utkání otočili. Ve třetí části nejprve domácí zvýšili, ale Sareza dokázala velmi rychle snížit, to však bylo z její strany vše. Sareza prohrála v Jindřichově Hradci 4:3. V prvním utkání za Sarezu se trefil Michal Oliverius ani jeho trefa na body nestačila.

- 38.kolo st 11.1.18:00
KLH Vajgar Jindřichův Hradec
HC Sareza Ostrava
4:3(0:2, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 24. Mrkvička (Hanzal), 31. Kupec (Sperger), 34. Mrkvička (Vašíček), 46. Kupec (Kocar, Vašíček) - 9. Oliverius, 20. Holuša (Augusta, Baranyk), 47. Sochorek (Šebesta). Rozhodčí: Kubeš - Kis, Dvořáček. . Vyloučení: 6:8, navíc Šebesta (SAR) 10 min. OT a Chatrnúch (SAR) 5 + do konce utkání.. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 680. Střely na branku: 41:24.
KLH Vajgar Jindřichův Hradec: Chábera - Vašíček, Klimeš, Procházka, Kolář, Horák, Zapletal, Tesařík - Hanzal, Bílek, Šperger, Škoda, Kašpárek, Kupec, Kocar, Davídek, Mrkvička, Mucha, Špaček, Kratěna.
HC Sareza Ostrava: Čech - Chatrnúch, Ovšák, Augusta, Mocek, Holík, Pazdera, Vnenk - Šebesta, Sochorek, Heřman, Polášek, Oliverius, Baranyk, Květoň, Holuša, Badžo, Valko, Kapsa, Bokroš.

Kromě nováčka Kratěny se do dresu Vajgaru vrátil liberecký Daniel Špaček. Hned v úvodní minutě utkání našel krásným pasem z obranné třetiny Robert Procházka Davida Kupce, který sice puk zpracoval, ale bohužel pro domácí v pádu. O dvě minuty se poprvé vážněji osmělil nováček Ivo Kratěna, s jehož střelou ostravský Čech moc práce neměl. Na druhé straně zahodil hostující kapitán Pavel Šebesta. V 8. minutě byl v útočné třetině faulován domácí Šperger. Vajgar hosty zatlačil do jejich třetiny, avšak chyba Roberta Procházky na modré čáře nabídla sólo nájezd nové tváři Sarezy, Michalu Oliveriusovi, který nedal Cháberovi šanci - 0:1. Ve druhé přesilovce domácích v 11. minutě měl na své holi gól Vojtěch Mrkvička. Domácím zatrnulo v minutě 14., kdy Chábera nerozehrál nejlépe a Jan Heřman mohl skórovat zpoza branky do prakticky prázdné klece. Domácí obránci ale situaci ustáli. Za další minutu měla výhodu přesilovky i Sareza, která dokázala domácí uzamknout před Cháberou. Vypracovali si slibné šance, ale bez gólového zakončení. Naopak v polovině se dopředu dral dnes skvěle hrající Vojtěch Mrkvička, kterému naproti vyrazil gólman Čech a právě on byl u puku o něco dříve než hradecký útočník. Obrovskou šanci k vyrovnání měl Zdeněk Šperger, který nedokázal dopravit kotouč do odkryté části branky. V závěru třetiny si druhou přesilovku zahrála i Sareza a trestala. Necelou půlminutu před první sirénou od modré vystřelil Pavel Augusta, jehož střelu tečoval Michal Holuša - 0:2.

Ve 22. minutě vychytal Chábera Davida Květoně, který hrál v zapůjčených hradeckých kalhotách. Ve 4. minutě se do přečíslení 2 na 1 dostali domácí. Jiří Hanzal nahrával a Vojtěch Mrkvička zakončil - 1:2. O tři minuty se ke slovu dostali hosté, když Cháberu nepřekonali Šebesta a po něm Heřman. V minutě 28. hezkou akci předvedl Lukáš Mucha. V polovině zápasu se do brejku dostala Sareza, ale ani tentokrát Šebesta nad Cháberou nevyzrál. O minutu později u mantinelu vybojoval kotouč Šperger, přihrál před branku, odkud David Kupec vyrovnal - 2:2. Po vyrovnání byl Vajgar aktivní a měl více ze hry, což potvrdil o tři minuty později. Jiří Vašíček střílel od modré do houfu před brankou a třetí branku domácích přidal Vojtěch Mrkvička - 3:2. O dvě minuty později před Cháberou nebezpečně tečoval Marek Badžo, ale kotouč skončil v rohu kluziště. Čtyři minuty před druhou sirénou se hosté provinili dalším faulem a po dalších 45 vteřinách jich na ledě bylo o jednoho více. Vajgaru se naskytla 1:13 dlouhá přesilovka 5 na 3, během které Vajgar šance měl, ale žádná z nich nebyla gólová.

První střelou třetí třetiny byla bomba Pavla Augusty. O tři minuty později se ostravský Čech musel ohánět. Během krátké chvilky jeho pozornost zkoušeli Špaček s Davídkem a Vladimírem Škodou. Ve 46. minuty šel pykat další ostravský hráč a Vajgar přesilovku využil za pouhých 6 vteřin. Od modré nahazoval Jiří Vašíček, Jaroslav Kocar ještě puk za Čechova záda nedopravil, ale David Kupec již úspěšný byl – 4:2. Jenže o dalších 68 vteřin to bylo už žase jen o jedinou branku. Zpoza branky nahrával Pavel Šebesta a nádhernou akci zakončil střelou švihem Dalibor Sochorek - 4:3. 48. minuta přinesla potyčku před Čechem, rozhodčí Kubeš rozdal po 4 minutách na obou stranách. Sareza ožila a měla šance ke srovnání. V 50. minutě přísně vyloučil Kocara, domácí oslabení přečkali s vypětím sil. O další dvě minuty později byl opět přísně vyloučen Jan Kolář. Nervozita na ledě se stupňovala, k čemuž pomohli i rozhodčí, jejichž některá rozhodnutí byla více než sporná. Ve vlastním oslabení sice ujel Kocar, ale na Čecha si nepřišel. Dvě minuty před koncem třetiny mohl srovnat skvěle hrající Šebesta, mířil však nepřesně. Na začátku 60. minuty byl již gólman Čech na půli cesty na střídačku, ale domácí Škoda vybojoval puk a ostravský gólman musel zpět. Hosté se ke hře bez brankáře nakonec dostali, avšak 18 vteřin před koncem vyfasoval Pavel Šebesta desetiminutový trest za nesportovní chování. Utkání se již chýlilo ke svému konci, když však v čase 59:54 hostující Ovšák tvrdě seknul Koláře a uprostřed kluziště se strhla potyčka, když si na Kupce s Kocarem dovolilo několik hostujících hráčů. Kromě rozhodčích situaci řešil i Jiří Vašíček. Ovšák se Špergerem dostali po dvou minutách a Chatrnúch trest 5 + do konce utkání.

Ohlasy k utkání

Jiří Veber (Jindřichův Hradec): „První třetina z našeho pohledu nic příjemného, navíc gól do šatny. Ve druhé třetině jsme to otočili, když o přestávce byla domluva hráčům v kabině. Dali jsme góly a utekli na rozdíl dvou gólů, hráli jsme to, co jsme chtěli hrát od začátku a zápas jsme dotáhli do vítězného konce. Pro nás velká spokojenost a musím poděkovat všem hráčům za předvedený výkon.

Josef Halouzka (Sareza Ostrava): „My jsme měli sérii 4 zápasů venku, tento jsme měli rozehraný ze všech nejlíp, ale nedůslednost našich hráčů nás o body připravila. V 3. třetině jsme měli pár šancí, vše se rozhodlo ve druhé třetině, kdy soupeř využil všechny možnosti ke vstřelení gólu. Za stavu 2:0 jsme chtěli vyhrát 8:0 a soupeř naše chyby dokázal potrestat.“