Starší dorost na prestižním turnaji ve Varšavě začal debaklem, od Slováků schytal třináct branek

28.08.2017, René Chyla

Starší dorost úvodní duel na prestižním turnaji ve Varšavě nezvládl. Suchánkovi svěřenci museli hned na začátek čelit zřejmě největším favoritům – reprezentantům Slovenska do 18 let. Ti potvrzovali roli favorita už od prvních minut, když ještě v úvodní dvacetiminutovce dokázal zkompletovat čistý hattrick David Maniaček. Rozhodnuto bylo ve druhé periodě, když Porubští inkasovali hned osmkrát a velký příděl dokázal kosmeticky upravit druhou brankou Jiří Brodek.

Přípravné zápasy staršího dorostu - Turnaj pá 25.8.16:00
Slovensko "18"
HC RT TORAX Poruba
13:3(3:1, 8:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Maniaček (Ferenyi), 14. Maniaček (Ferenyi), 17. Maniaček (Ďurina), 21. Chatrnúch (Ferenyi), 28. Ferenyi (Nespala, Martiška), 29. Rudy, 31. Nespala (Frič, Česánek), 31. Nespala (Frič, Česánek), 32. Maniaček (Ferenyi, Ďurina), 33. Zubek (Hvizdoš), 36. Ďurina (Maniaček), 42. Uram (Baran), 59. Baran – 20. Brodek (TS), 40. Brodek (Vavřík), 45. Béreš. Rozhodčí: Kaczmarek, Baca – Bucki, Pobożniak. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 86. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 11:1, 11:2, 12:2, 12:3, 13:3.
Slovensko "18": Lackovič (od 31. Bátory) – Česánek, Hudec, Chatrnúch, Ligas, Martiška, Patlevič, Rudy, Vlk – Baran, Ďurina, Ferenyi, Frič, Hvizdoš, Komloš, Maniaček, Minárik, Nespala, Uram, Včelka, Zubek (upravíme dle zápisu)
HC RT TORAX Poruba: Kraina (od 21. do 31. Remiáš) – Kroček, Nagy, Šolc, Timura, Becher, Benka-Rybár, Hranoš, Štěpán – Anlauf, Häring, Bořuta, Stodůlka, Richtár, Brodek, Béreš, Vojtášek, Voznička, Vavřík, Nevřela, Fabianczyk, Husák

Hvězdy zápasu

David Maniaček (SVK) (4+1)
Nicolas Ferenyi (SVK) (1+4)
Jakub Nespala (SVK) (2+1)

Slováci potvrdili roli favorita už v první třetině, Maniaček zazářil hattrickem

Starší dorost nezačal ve varšavské aréně příliš nadějně, jelikož už ve čtvrté minutě musel dotahovat, když akci dovedl do konce David Maniaček – 1:0. Porubští dokázali vzdorovat dalších deset minut, jenž poté přišlo oslabení po faulu Jiřího Brodka a David Maniaček pálil přesně podruhé – 2:0. Další tři minuty a slovenský útočník David Maniaček ve službách Dukly Trenčín dokonal v čase 16:03 svůj čistý hattrick – 3:0. Naději ostravských hokejistů vzkřísil dvaatřicet vteřin před první sirénou Jiří Brodek, jenž sice svůj únik v oslabení nedokončil, z následného trestného střílení ale už ano – 3:1.


Destrukce Ostravanů ve druhé dvacetiminutovce

Pouhých 51 sekund trvalo Slovákům k tomu, aby si vzali své tříbrankové vedení zpět. Nicolas Ferenyi nahrával v přesilovce Michalu Chatrnúchovi, který dostal kotouč za Remiášova záda – 4:1. Hokejisté HC RT TORAX poté znovu drželi proti slovenské reprezentaci krok, v polovině základní hrací doby ale přišla doslova hororová pětiminutovka, kdy Porubští inkasovali hned šestkrát. Jakub Nespala nejdříve našel Nicolase Ferenyiho, jenž navýšil vedení slovenské osmnáctky – 5:1. Za minutu už domácí výběr slavil znovu, to se trefil přesně Juraj Rudy, jenž v loňské sezoně hájil barvy pardubického Dynama – 6:1. Čas 30:02 a další gól v porubské síti. Patrik Frič načepoval výbornou přihrávku Jakubu Nespalovi, který zasadil další hřebíček do ostravské rakve – 7:1.


Demolici Porubských nepomohl ani oddechový čas

Slováci ale ani trochu nepolevili, už po devětatřiceti vteřinách hry byla v ráži stejná formace, na konci jejíž akce byl znovu Jakub Nespala – 8:1. RT TORAX si poté vybral oddechový čas, ale ani ten příliš nepomohl. K další brance stačil svěřencům Norberta Javorčíka ještě o vteřinu kratší čas. Nicolas Ferenyi poslal kotouč na hůl Davidu Maniačkovi a ten přidal tvrdou ranou svůj čtvrtý zásah v zápase – 9:1. Desátý gól, který padl v čase 32:16 z hole Damiána Zubka, už byl pro trenérské duo Poruby příliš a Matěj Remiáš musel znovu pustit do branky Oskara Krainu – 10:1. Brankostroj Slovenska se mírně utišil, do druhé pauzy ale na desetibrankový rozdíl ještě zvýšil Viktor Ďurina – 11:1. Ostravané přidali druhý čestný úspěch dvacet sekund před druhou přestávkou, kdy Michael Vavřík přihrál Jiřímu Brodkovi a porubský snajpr nedal v početní řevaze Mateji Bátorymu příliš šancí – 11:2.


Nejvyrovnanější byla třetí třetina

Desetibrankový rozdíl však na světelné tabuli svítil již po čtyřech odehraných minutách z poslední části. Jakub Uram vyhledal svého spoluhráče Adama Barana, který načepoval Porubským hořkou dvanáctku – 12:2. Krátce nato pak Ostravané udeřili dokonce při vlastním oslabení. Slovenské obraně totiž ujel tentokrát jejich rodák v porubském dresu Viliam Béreš, jenž upravil hrozivé skóre – 12:3. Poslední branka už tak gólových hodů padla přesně 76 vteřin před závěrečnou sirénou, když Ostravané neuhlídali agilního Adama Barana, který dokonal debakl – 13:3. Poruba tak na prestižním turnaji obsazeném nejlepšími hráči ze Slovenska, Polska a Maďarska začala vysokou prohrou a hned o den později ji čekal duel s osmnáctkou Maďarska.