Územní převaha byla málo, Fraš sestřelil B-tým hattrickem

06.09.2017, René Chyla

Rezervní tým Poruby sice nevkročil do utkání úplně pravou nohou, nicméně byl to právě on, kdo se mohl radovat z prvního gólu. Na Rosypkovu dorážku ale nikdo dlouho nenavázal, naopak Horní Benešov vytěžil do poloviny zápasu z osmi střel čtyři góly a poté už bylo na vše pozdě. Zatímco Ostravané měli po většinu zápasu velkou územní převahu, hosté čekali na chyby, které také tvrdě trestali. Matouš Stupka sice na začátku třetí třetiny ještě snížil na rozdíl tří branek, to bylo ale více méně vše, a tak po závěrečné siréně platilo Poruba versus Horní Benešov 3:6.

Přípravné zápasy B-mužstva - přát. st 6.9.17:30
HC RT TORAX Poruba "B"
TJ Horní Benešov
3:6(1:1, 0:4, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Rosypka (Vidlák, Štěpán), 45. Stupka (Gola R., Bijota), 50. Sysala (Bernát) – 6. Fraš (Vrabel), 25. Fraš (Vrabel, Bendík), 30. Vaněk (Podzimný), 32. Bendík (Pražák, Fraš), 34. Fraš (Trubka), 49. Pělucha (Rohovský, Zigmund). Rozhodčí: Jeřábek – Goláň, Chamrád. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 53. Střely na branku: 32:22 (15:3, 9:10, 8:9). Průběh utkání: 1:0, 1:5, 2:5, 2:6, 3:6.
HC RT TORAX Poruba "B": Pútec (od 32. Zavadil) – Hranoš, Štěpán, Široký, Černín, Hudec, Bijota, Poláček, Prepsl – Rosypka, Vidlák, Kuncek – Korec, Sysala, Bernát – Gola R., Stupka, Kurnik – Brodek, Ferleťják, Veselý – Kosina
TJ Horní Benešov: Pospíšil (od 31. Tengler) – Hejhal, Bendík, Pělucha, Podzimný, Vaněk, Vrabel, Rohovský, Zigmund, Mičola, Fraš, Čermák, Pražák, Hlista, Trubka, Trávníček, Ryška

Hvězdy zápasu

Radovan Fraš (HBE) (3+1)
Tomáš Bendík (HBE) (1+1)
Martin Vrabel (HBE) (0+2)

Tutovka Zigmunda, Rosypkova dorážka a šťastné vyrovnání Fraše

Porubští hokejisté nezačali zrovna nejlépe, už v první minutě totiž mohli prohrávat. Ostravská defenzíva zapomněla na Františka Zigmunda, který si objel Pútcovu branku a snažil se zakončit do prázdné, což by se mu zřejmě povedlo, kdyby mu kotouč na poslední chvíli nesjel z čepele hole. HC RT TORAX tak šel ve čtvrté minutě při signalizované výhodě do vedení. Střelu Martina Vidláka sice ještě Martin Pospíšil vyrazil, puk se ale odrazil před brankoviště, kde byl naprosto volný Vladimír Rosypka, který měl do odkryté klece lehký úkol – 1:0. Vedení ale netrvalo dlouho a Horní Benešov o chvíli později srovnal. To běžela šestá minuta, když z kruhu vypálil Radovan Fraš. Porubský gólman sice střelu vyrazil, kotouč jej ale přeletěl a zapadl za brankovou čáru – 1:1. Ostravané měli sice do konce třetiny více ze hry, paradoxně to byl ale Horní Benešov, který mohl přidat další gól, Radek Hejhal ale trefil z blízkosti pouze tyč Pútcovy branky.


Lekce z produktivity

Horní Benešov udělil Porubským pořádnou lekci z produktivity ve druhé třetině. V přesilovce nahrával od pravého mantinelu Martin Vrabel před branku nekrytému Radovanu Frašovi, který tečoval puk za bezmocného Petera Pútce – 1:2. Hosté trestali o dalších pět minut později, kdy si Petr Vaněk najel na pravý kruh, odkud vymetl pravý růžek porubské branky – 1:3. Za dvě minuty slavili hráči v zelenočerných dresech počtvrté. Ve zmatku před brankovištěm do puku lehce plácl Tomáš Bendík a puk se nešťastně došoural až za brankovou čáru – 1:4. Nemožné se stalo skutečným, psala se 32. minuta a hosté z osmi střel vytěžili neuvěřitelné čtyři góly. Karel Suchánek tak sáhl ke změně v brankovišti a Petera Pútce nahradil Jan Zavadil. Ten se však mezi třemi tyčemi ani neohřál a už musel lovit puk ze své klece. Radovan Fraš si položil porubského brankáře a vzhledem k tomu, že hostující útočník dostal v brankovišti příliš prostoru, mohl v klidu přehodit ležícího Zavadila – 1:5.


Stupkova naděje pohasla potrestáním Hranošova faulu

Ve 45. minutě proměnil HC RT TORAX přesilovku. Robin Gola nahrával od modré nalevo Matouši Stupkovi, jenž z levého kruhu vypálil přesně pod víko – 2:5. Naděje ale netrvala dlouho, početní převahu totiž využil i Horní Benešov. Jan Zavadil sice střelu Dominika Rohovského z pravého kruhu vyrazil, na dorážku číhajícího Jakuba Pěluchy však už zareagovat nedokázal – 2:6. Za necelé dvě minuty už to bylo zase jen o tři góly. David Sysala zkusil štěstí z levé strany a puk zapadl až za záda Tomáše Tenglera – 3:6. O chvíli později všem zatrnulo, když byl tvrdě u mantinelu sražen Martin Vrabel, který zůstal dlouho nehnutě ležet na ledě, po chvíli ale za pomoci svých spoluhráčů opustil s tržnou ranou v obličeji ledovou plochu. Poslední výraznější šanci přinesla 53. minuta, když hrající trenér Martin Mičola v přečíslení nahrával Jakubu Pražákovi, ten ale ve vyložené šanci tečoval puk vysoko nad.


Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba "B"): Horní Benešov nám udělil jasnou lekci z jednoduchosti a produktivity. Dokonce vyhrávali i osobní souboje, a to byl také základní kámen úrazu. Optická převaha a hra po rozích neznamená absolutně nic, chyběla nám právě ta jednoduchost, tvrdost v domácím prostředí a forčekování. Tyhle věci tam nebyly, dvě třetiny jsme byli zalezlí a často jsme jim ustupovali, a to jak obránci, tak útočníci. Měli jsme čtyři přesilovky, ale hlavně v první třetině jsme nedokázali vůbec nic vymyslet. Soupeři jsme se nedostali ani na dostřel a když jsme si něco vypracovali, tak jsme alibisticky trefovali jen gólmana nebo plexisklo. Tým se zatím tvoří, a tak jsem rád, že takový hokej kluci zažívají. Věřím, že nám taková utkání jen pomohou a že si to časem sedne. Chce to ale čas a zase jen čas. Máme deset dní na to, abychom se připravili na první zápas a obstáli v něm.

Martin Mičola (TJ Horní Benešov): Byl to náš první přípravný zápas, tak jsme k tomu museli přistoupit zkušeně. Porubský tým je velmi mladý, a tak si myslím, že právě tou zkušeností jsme je v tomto zápase přehráli. Kluci z Poruby rozhodně nehráli špatně, šlo vidět, že mají nabrusleno, takže my se musíme v následující dnech zaměřit spíše na tuto stránku, tam jsme zaostávali. Zbytečně jsme se nehonili nikde za pukem a čekali na chyby soupeře, takže jak říkám, stejně jako poslední roky jsme zápas uhráli zkušenostmi.