Adam nastartoval obrat, Porubští dobyli dračí hnízdo a Vánoce stráví na čele

20.12.2017, René Chyla

Porubští hokejisté navázali na domácí úspěch s Kopřivnicí a po týdnu rabovali také v Šumperku, který své soupeře v posledních kolech jen válcoval. HC RT TORAX sice o své vedení přišel, nicméně Luboš Adam bleskově zareagoval na gól Tomáše Sedláka, nastartoval obrat a po druhé trefě Marka Haase a Lukáše Finsterleho mohl nakonec Flašarův výběr slavit výhru 4:3.

2. liga – skupina Východ - 30.kolo st 20.12.18:00
DRACI PARS ŠUMPERK
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4(1:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. Schejbal (Ďurkáč, Vymazal), 23. Sedlák (Půhoný, Lehečka), 60. Půhoný (Sedlák, Vymazal) – 18. Haas (Jaroš), 24. Adam (Jaroš), 36. Haas (Janota, Fojtík), 51. Finsterle (Luka, Kůdela). Rozhodčí: Antonín – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 739. Střely na branku: 39:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4.
DRACI PARS ŠUMPERK: Lakosil – Gewiese, Procházka, Řezáč, Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Sedlák, Bažant – Muller, Králík, Půhoný, Ostřanský, Lehečka, Vymazal, Cink,Kovařík, Hroch, Vachutka, Fischer
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Puškár, Adam, Dresler, Slavík, Hryciow, Janota – Ollender, Zachar, Káňa T. – Finsterle, Zdeněk, Luka – Jaroš, Haas, Fojtík

Hvězdy zápasu

Marek Haas (POR) (2+0)
Tadeáš Jaroš (POR) (0+2)
Tomáš Sedlák (ŠUM) (1+1)

Lakosilova hloupost při přesilovce a Schejbalovo vyrovnání

Porubští hokejisté se do první vážnější šance dostali na začátku čtvrté minuty, kdy se Flašarův výběr ocitl v přečíslení, Marek Haas ale trefil v tuto chvíli pouze boční síť. Draci se mohli ujmout vedení v přesilovce na konci osmé minuty, HC RT TORAX ale spolehlivě směrem dozadu bránil a domácí se prakticky k ničemu nedostali. Krátce po jejím skončení pálil nejprve Daniel Vachutka, jeho ránu i následnou dorážku Vladimíra Cinka si ale porubský brankář pohlídal. Daniel Vachutka následně poté hledal přihrávkou před branku Jiřího Půhoného, na tuto nabídku byl ale šumperský útočník krátký. Draci dostali ke konci třetiny další početní převahu, sami v ní ale nakonec inkasovali. Vlastimil Lakosil předvedl nevídanou hrubici, když si najel až za kruhy, odkud chtěl puk odpálit do bezpečí, nicméně kotouč zachytil Marek Haas, který už poté střílel do odkryté brány – 0:1. Draci však v další početní převaze už konečně gól dali, při herní situaci pět na tři nahrával Daniel Vachutka na vrchol kruhů Jakubu Schejbalovi, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 1:1.


Třetina obratů

Domácí výběr otočil vývoj utkání na svou stranu ve 23. minutě. Radek Fischer vyslal z rohu kluziště ideální pas na protější stranu najíždějícímu Tomáši Sedlákovi, jenž už měl před sebou poloodkrytou bránu – 2:1. Flašarův tým ale druhý gól nezaskočil a do necelé minuty bylo opět srovnáno. Tadeáš Jaroš vyzval přihrávkou na modrou čáru ke skórování Luboše Adama a ten bez sebemenšího zaváhání touto šancí nepohrdl – 2:2. Další pasáž hry byla ovšem z toho slabšího soudku, k většímu nátlaku se ve 35. minutě osmělili domácí Draci, rány Milana Ostřanského i Daniela Vachutky ale cíl nenašly. Poruba menší tlak tedy ustála, a právě když to čekal málokdo, udeřila do zátylku. Michael Janota z levé strany nahrával před modrou čáru rozjetému Marku Haasovi, který v individuální akci načapal Vlastimila Lakosila střelou mezi betony – 2:3. V samém závěru mohl další branku přidat ještě Samuel Ollender, jeho šanci ale na poslední chvíli zhatil výborným obranným zákrokem Tomáš Sedlák.


Trestné střílení pro Lakosila a rozhodující přečíslení

Velký vzruch způsobil na začátku třetí dvacetiminutovky Vladimír Luka, který ujížděl sám na gólmana, v rozhodující chvíli byl ale faulován a hlavní sudí měl jasno – trestné střílení. V něm si porubský mazák vyzkoušel bekhendovou kličku, na tu ale šumperský brankář dokázal včas zareagovat a rozuzlení utkání tedy nepřišlo. Porubští odskočili domácím při hře čtyři na čtyři, Vladimír Luka našel po své levici v přečíslení Lukáše Finsterleho, který dělovkou k pravé tyči rozjásal porubskou střídačku – 2:4. Draci se na poslední nádech zmohli už dvě vteřiny poté, co se Pavel Hulva rozhodl vyzkoušet power-play. Volný puk v brankovišti po Sedlákově střele sebral Jiří Půhoný, který nezazmatkoval a zdramatizoval v čase 59:22 průběh – 3:4. To ale bylo od domácích vše a Poruba těsné vedení nakonec uhájila.


Ostatní zápasy 30. kola

Kopřivnicevs.Hodonín3:5
Nový Jičínvs.Opava4:1

Ohlasy k utkání

Pavel Hulva (Draci Šumperk): Víme, s kým jsme hráli, Poruba je kvalitní soupeř. Ale myslím, že jsme nebyli o moc horším týmem na ledě. Diváci sledovali vyrovnané utkání, lámalo se ve chvíli, kdy jsme vedli 2:1. Kdybychom náskok udrželi déle, možná vše dopadne jinak. Ale Poruba hned vyrovnala a navíc otočila z protiútoku. Musím každopádně soupeři pogratulovat, předvedl dobrý výkon, stejně jako my. Hrál se dobrý hokej, diváci mohli být spokojeni.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jedinou kaňkou na zápasu byl hlavní rozhodčí, který přehlédl spoustu faulů na naše hráče. To mě mrzí. S hokejem jsem spokojený, naše mužstvo mělo možná o krapet více šancí, ale srážely nás k zemi přesilové hry. Přesto jsme se dokázali zvednout. Minulý zápas v Šumperku jsme tolik nebruslili a za stavu 4:0 kluci ztratili chuť uhrát lepší výsledek. Bylo nám jasné, že tentokrát musíme makat šedesát minut, že nás nesmím zlomit vůbec nic, což se také dělo a vyplatilo se.

Tabulka po 30. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 25117:6856
2.Hodonín 26118:7753
3.Šumperk 26118:7746
4.Nový Jičín 2666:8739
5.Val. Meziříčí 2587:8338
6.Kopřivnice 2671:11426
7.Opava 2658:12912