Bobří hráz smetena! Porubští si ponechali střeleckou show na druhou půli zápasu

23.09.2017, Lukáš Bajgar

HC RT TORAX Poruba 2011 si své čtvrté dějství v letošním ročníku odbyl na ledě urputných Valachů. Domácí Bobři z Valašského Meziříčí se záhy dostali do dvoubrankového vedení a dávali hostům pěkně zabrat. Ostravané však nesložili své zbraně, pořádně naládovali své střelné zbraně a od půle utkání plně převzali režii bitvy do svých dlaní. Porubští nasázeli domácím šest branek a de facto bylo, i přes menší korekci skóre, vymalováno, o tu vítěznou – pátou – se postaral Tomáš Káňa. Po výhře 6:4 putují tři body do Slezska.

2. liga – skupina Východ - 5.kolo so 23.9.17:00
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba 2011
4:6(1:0, 1:2, 2:4)
Branky a nahrávky: 6. Kývala (Dvořák, Martiník), 21. Brunec, 49. Vítek (Báchor, Matějka), 60. Pořický (Dudek) – 31. Fojtík (Popela, Dresler), 36. Jaroš (Ballner), 52. Haas (Zachar, Kaluža), 52. Zdeněk (Luka, Popela), 54. Káňa (Luka), 57. Ollender. Rozhodčí: Šudoma – Bláha, Pospíšil. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 351. Střely na branku: 35:23. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:6.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Plšek (36. Bechný) – Žák, Váňa, Hryciow, Dudek, Báchor, Hladiš, Baroš, Varga Mar. – Matějka, Vítek, Dvořák – Daněk, Pořický, Brunec – Kývala, Studený, Martiník – Varga Mir., Varga D., Dalajka
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Popela, Janota, Kaluža, Puškár, Adam – Haas, Zachar, Fojtík (21. – 30. Gelnar) – Káňa T., Zdeněk, Luka – Ballner, Jaroš, Ollender

Hvězdy zápasu

Jiří Zdeněk (POR) (1+0)
Jakub Pořický (VAM) (1+0)
Jan Puškár (POR) (0+0)

Uspávající první dvacetiminutovka

První třetina duelu tabulkových sousedů příliš krásy nepřinesla. Obě mužstva jen těžko hledala recept na precizní práci obránců a šancí tak bylo minimum. První početní převahu si vyzkoušeli domácí Bobři, k vážnějšímu ohrožení branky se však valašskomeziříčský klub nedostal. Co nedokázal využít domácí tým, mohli ve druhé polovině třetině proměnit právě Flašarovi učni, ani ti se ale k Plškově kleci vůbec nedostali. Branky se však přítomné publikum přeci jen dočkalo. Krátce po skončení porubské přesilovky se domácí borci dostali do pásma, kde Petr Dvořák našel na levém kruhu Martina Kývalu, který trefou ke vzdálenější tyči nedal Kůdelovi žádnou šanci – 1:0.


Bruncovo navýšení a kontakt Fojtíka

Porubskému mužstvu vůbec nevyšel start do druhé třetiny. Hosté chybovali před vlastní brankou, a tak se kotouče ujal Tomáš Brunec, který z pravého kruhu trefil mezeru mezi gólmanovými betony – 2:0. Až druhá branka Flašarovy svěřence konečně nabudila. Ve 24. minutě se za posledního domácího beka natlačil David Ballner, který zkoušel Lukáše Plška překvapit bekhendem, zakončení mu ale příliš nesedlo. Poruba vstřelila kontaktní gól přesně po deseti minutách od druhé trefy domácího výběru. Jan Dresler najel po pravé straně do útočného pásma, kde našel na druhé straně najíždějícího Josefa Fojtíka, který k bližší tyči vykřesal Ostravanům naději – 2:1.


Zasloužené vyrovnání jménem Tadeáš Jaroš

Porubští poté oprávněně reklamovali vyhození kotouče ze hřiště Lukášem Plškem, hlavní sudí si ale trval na svém. Do několika příležitostí se dostal také Jiří Zdeněk, pro něj ale zůstala domácí branka zakletá. HC RT TORAX se ale přeci jen vyrovnání dočkal. Hosté předvedli parádní důraz v brankovišti, kde do volného puku plácl Tadeáš Jaroš, který vyhnal druhým gólem Plška z branky – 2:2. Valašské Meziříčí mohlo v závěru třetiny znovu Porubským odskočit, dvojnásobnou přesilovku ale domácí promrhali.


Obrat Poruby v osmnácti vteřinách

V poslední tercii se s góly roztrhl pytel. Stanislav Báchor nahrával puk Davidu Vítkovi, který po otočce našel se štěstím prostor u pravé tyče – 3:2. Poruba srovnala krok v 52. minutě, kdy se po Zacharově odražené střele dostal ke kotouči mezi kruhy Marek Haas, jenž měl před sebou už jen prázdnou branku – 3:3. Ostravanům stačilo dalších osmnáct sekund, aby se konečně ujali vedení v zápase. Vladimír Luka sice z dálky ještě neuspěl, Jiří Zdeněk byl však ve správný moment na správném místě, když si obhodil ležícího Daniela Bechného a zakončoval už do prázdné – 3:4.


Pojistky z holí Káni a Ollendera

Za dvě minuty přišel tolik potřebný klid na porubské hokejky. Při signalizované výhodě nahrával Vladimír Luka na pravý kruh Tomáši Káňovi, jenž měl před sebou rovněž odkrytou domácí branku – 3:5. Bobři si následně vyžádali oddechový čas a více než čtyři minuty před koncem vyzkoušeli hru bez gólmana. Po necelé minutě ale zkusil štěstí Samuel Ollender, který zpoza obranné modré trefil přes celé hřiště prázdnou bránu – 3:6. Poslední slovo však řekli domácí, když se po Dudkově přihrávce prosadil u pravé Kůdelovy tyče Jakub Pořický – 4:6. Poruba se tak výhrou v promrzlém stánku Bobrů bodově dotáhla na Drtiče a už ve středu může jít v případě zaváhání lídra do čela tabulky.


Ostatní zápasy 5. kola

Opavavs.Šumperk1:6
Nový Jičínvs.Kopřivnice5:2

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): První polovinu utkání jsme byli lepším týmem. Srazily nás dva nešťastné góly po půlce zápasu. Třetí třetina už byl boj a my jsme se poslali dolů zbytečnými fauly, které soupeř potrestal.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Musím říct, že horší pasáže střídaly lepší a naopak. My s Tomášem jsme na střídačce zestárli alespoň o pět let, naštěstí to ale kluci dokázali otočit a dotáhnout do vítězného konce. Když už jsme se v zápase dostávali do hry, tak jsme vždy hloupě a zbytečně faulovali a to nás sráželo. Některé fauly byly ze strany rozhodčího poněkud přehnané, ale je pravda, že jsme neměli ani tyto chyby dělat. Důležité určitě bylo, že jsme se za stavu 2:0 a následně i 3:2 nepoložili, což bylo pro další vývoj klíčové. Co se týče výkonu, tak to bylo o kapku lepší než proti Opavě, ale důležité jsou znovu body, které jsme si svou pracovitostí zasloužili. Jsme rádi, že jsme přečkali dlouhé dvojnásobné oslabení na konci druhé třetiny. Zápas se ale lámal v momentě, kdy se nám podařilo dát několik rychlých branek, které pramenily také z toho, že ve třetí třetině jsme soupeře už bruslařsky převyšovali.


Tabulka po 5. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Hodonín 418:99
2.Poruba 418:149
3.Nový Jičín 416:136
4.Šumperk 416:146
5.Val.Meziříčí 417:166
6.Kopřivnice 516:245
7.Opava 510:214