Káňa přispěl čtyřmi asistencemi k prvním ligovým bodům proti vzpurným Drakům

13.09.2017, Gabriela Juříková

Do prvního ligového utkání vstoupili Porubští v nových dresech a herně malinko rozporuplně. Nabídli totiž soupeři několik přesilovek a jen díky tomu, že Šumperku početní výhody drhly, měli domácí po dvou třetinách třígólový náskok. Jenže o ten ve třetí třetině Porubští brzy přišli díky dvěma trefám Lukáše Králíka. Pojistku v zisk tří bodů pak zajistil pro HC RT TORAX Poruba 2011 třetí asistencí Tomáš Káňa a výhru 5:2 pečetil gólem do prázdné branky Vladimír Luka za asistence Káni a gólmana Kůdely.

2. liga – skupina Východ - 2.kolo st 13.9.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
5:2(2:0, 1:0, 2:2 )
Branky a nahrávky: 10. Fojtík (Zachar), 16. Zdeněk (Káňa), 24. Dresler (Káňa, Zdeněk), 54. Dresler (Káňa, Zdeněk), 60. Luka (Káňa, Kůdela) – 41. Králík (Vachutka), 44. Králík (Šťáva). Rozhodčí: Holaň – Vengřín, Holibka. Vyloučení: 7:8, navíc Králík TH. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 749. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Kaluža, Janota, Dresler, Grebenjuk, Popela, Adam – Haas, Zachar (od 40. Sztefek), Fojtík – Káňa, Zdeněk, Luka – Ballner, Schwarz, Ollender
DRACI PARS ŠUMPERK: Svoboda – Sedlák, Gewiese, Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Řezáč, Bažant, Procházka – Vachutka, Vymazal, Kovařík, Králík, Novosad, Fischer, Lehečka, Cink, Ostřanský, Müller, Hroch

Hvězdy zápasu

Jan Dresler (POR) (2+0)
Tomáš Káňa (POR) (0+4)
Lukáš Králík (ŠUM) (2+0)

Promarněné šumperské přesilovky a Zdeňkův gól v oslabení

Ještě než utkání začalo, řešili sudí nějaký problém s registracemi u šumperských hráčů. Odstoupit z utkání museli pro neplatnost registrací gólman Vrba a útočník Půhoný. Až pak začal pro Porubské první zápas sezóny. První minuty byly pod taktovkou domácího týmu, ale Draci se aktivitou postupně dotahovali. V sedmé minutě si vysloužili přesilovku, ale v ní neměl štěstí ani jeden žlutý Drak. Předbrankový prostor čistili obránci, a když to jen trochu šlo, kotouč domácí vyvezli do středního pásma. Domácí diváci se gólové radosti dočkali na začátku desáté minuty, kdy hosté zazmatkovali v obraně a souboj dvou proti gólmanovi vyhrál Josef Fojtík, když pobídku Zachara dostal do již prázdné brány. Svoboda se snažil vyjetím z brány střelecký úhel Zacharovi zmenšit a tím dal porubskému duu prostor ke kombinaci a úspěšnému zakončení. V druhé početní výhodě se hostům opět nedařilo. Kůdela vychytal v nejnebezpečnějším pokusu Hrocha. A třetí přesilovka! Draci sice tlačili, ale Jiří Zdeněk se schoval na útočnou modrou, kde jej přihrávkou viděl Káňa a střelou pod horní tyč poslal Zdeněk svůj tým do dvoubrankového vedení. Úspěšnost v přesilovkách mohli hosté napravit, ale neposedný kotouč nehodlal doputovat do porubské brány.

Káňova druhá asistence pro Dreslerovu dělovku

Po výměně stran si Kůdela na nedostatek práce stěžovat nemohl. Střelu Vachutky vytěsnil nad branku a pokus Ostřanského po vyhraném buly schoval do lapačky. Hodně aktivní byli kolem porubské branky Králík se Šťávou, ale ani natřikrát se jim nepodařilo různými fintami puk dostat za Kůdelova záda. A jestliže nebyli Draci v přesilovkách v první třetině produktivní, domácí svou první početní výhodu využili v necelých čtyřiceti vteřinách. Káňa poslal pas obránci Janu Dreslerovi, který kotouč od modré čáry napálil do středu brány – 3:0. V druhém oslabení se taky Drakům podařilo útočně udeřit, jenže Lehečka střílel jen do brankářské výstroje. Stejně se mu pak vedlo v dalším střídání, kdy už bylo po porubské přesilovce. Tentokrát mířil ale mimo tři tyče. V pořadí čtvrtá přesilovka Drakům vyšla podstatně lépe. Po celou dobu byli v útočné třetině, jenže kotouče pálili do hráčů nebo do brankáře. Nutno podotknout, že porubští obránci dobře vykrývali prostor a Kůdela neměl tolik zásahů, jako šlo na bránu střel. Střelecký zmar předvedl v patnácté minutě druhé třetiny Vachutka, když z metru poslal puk ne pod víko, ale pod střechu RT TORAX ARENY. V závěru druhé třetiny byli hosté v oslabení, ale přitom jich byl plný led a hra se odbývala kolem porubské branky. Přesto se Draci snížení porubského vedení nedočkali.

Drama zařídil Králík, emoce uklidnil druhou trefou Dresler a úplný klid přinesl až Kůdela s Káňou

V první minutě třetí třetiny se z levého kruhu trefil do odkryté brány Lukáš Králík, když zachytil křížnou přihrávku Vachutky a porubský gólman se nestihl ke své pravé tyči přemístit. Při vyloučení Luky sevřeli hosté Porubské ve třetině a branku ostřelovali z každého místa. Odražený kotouč od zadního mantinelu se dostal na hůl Lukáši Králíkovi, který opět z levého kruhu zápěstím poslal puk na bránu. Tam se kulečníkově otřel rovnajícímu se Kůdelovi o brusli a zaklouzal za brankovou čáru – 3:2. Domácí trenéři si okamžitě vzali oddechový čas a hráče se snažili uklidnit. Jako vždy bylo utkání s Šumperkem vyhrocené a plné soubojů. Draci museli dvakrát čelit početní převaze pěti proti třem. Jednou to bylo minutu padesát vteřin, podruhé minutu třicet. RT TORAX ani jednu početní výhodu nevyužil. Naopak při návratu Vymazala z trestné lavice pozapomněli Porubáci na hlídání zadních vrátek a jen díky nepřesné mušce nebylo vyrovnáno.
Brzy si domácí střihli další početní výhodu. Provinilec se za šest vteřin vracel na led, protože vyhrané buly a dělovka Jana Dreslera od modré čáry poslala Porubu do klidnější nálady a vedení 4:2. Hosté v poslední minutě sáhli pro hru bez gólmana, ale v porubském brankovišti byli tolik důrazní, že vše vyústilo v dvojí vyloučení. Králík za krvavé zranění v oblasti krku a haly obdržel trest ve hře a sudí vylučoval i na domácí straně. Jakmile se ale hra přesunula do porubské obranné třetiny, šel Svoboda z branky. Střelu z dálky Kůdela zachytil a okamžitě rozehrál do středního pásma, kde jej Káňa zatáhl do pásma Šumperku a přes zlomenou hokejku vybídl ke skórování Vladimíra Luku. V čase 59:29 vedl HC RT TORAX Poruba 2011 5:2 a po zásluze se radoval z prvních bodů.

Ostatní zápasy 2. kola

Kopřivnicevs.Hodonín2:8
Nový Jičínvs.Opava7:0

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Trošičku jsme si to v druhé třetině zkomplikovali, když jsme dovolili Šumperku stáhnout naše vedení, ale to se může stát v jakémkoliv zápase. Kluci to tam malinko jinak řešili. A gól jsme dostali v oslabení, ale to je sport. Důležité je, že jsme nezpanikařili, hráli si svoje a zápas dokázali vyhrát. Měl jsem sice obavy, že když jsme neproměnili dvě přesilovky pět na tři, že si nezasloužíme vyhrát. Nacvičujeme je totiž krátce, kluci se učí mezi sebou komunikovat a navíc máme nového beka. Mé obavy se nenaplnili a jsem rád, že se nám povedlo utkání dovést do vítězného konce.

Tabulka po 2. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Hodonín 213:36
2.Nový Jičín 28:53
3.Poruba 15:23
4.Kopřivnice 210:133
5.Val.Meziříčí 14:32
6.Opava 23:111
7.Šumperk 27:130