Poruba srazila na kolena Osvětim a po roce si znovu zahraje finále

10.08.2017, René Chyla

Porubští hokejisté v cestě za obhajobou loňského prvenství ani tentokrát nezaváhali. Ve čtvrtek večer na domácím ledě doslova přejeli polskou Osvětim 6:2 a zahrají si po roce finále. Josef Fojtík neustoupil ze svého trendu a přidal do své sbírky další gól, parádními akcemi se prezentovala Lukova formace a z trestného střílení udeřil David Ballner. Na soupeře si však Porubští budou muset ještě počkat, čas je ale jasný – sobota 17:30!

2. liga - přípravné zápasy - Turnaj čt 10.8.19:15
Re-Plast Unia Oświęcim
HC RT TORAX Poruba 2011
2:6(0:1, 1:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 27. Malicki, 48. Kasperlík O. (Šaur) – 16. Ballner (TS), 37. Luka (Káňa T.), 37. Kaluža (Schwarz, Ollender), 50. Káňa T. (Luka, Zdeněk), 56. Schwarz (Baca), 57. Fojtík (Janota). Rozhodčí: Fiala – Barteček, Řezáč. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 231. Střely na branku: 26:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:6.
Re-Plast Unia Oświęcim: Fikrt – Bezuška, Vosátko, Gabryś, Krok, Gębczyk, Šaur, Krzak, Bułanowski – Kasperlík M., Daneček, Kowalówka S. – Tabaček, Haas, Říha – Malicki, Wanat, Paszek – Wojtarowicz, Kasperlík O., Hatłas
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Janota, Niko, Dresler, Slavík, Kaluža, Baca – Ballner, Zachar, Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka – Stejskal, Schwarz, Ollender – Gelnar

Hvězdy zápasu

Tomáš Káňa (POR) (1+1)
Vladimír Luka (POR) (1+1)
Martin Kasperlík (OSV) (0+0)

Agilní Kasperlík a mazák Ballner

Ve velkém tempu začalo i druhé utkání Porubských na turnaji. Nebezpečné výpady polské Osvětimi ale byly nemalým oříškem pro ostravské beky. Ty nejvíce zaměstnával agilní Martin Kasperlík, ani nadvakrát ale Hynka Kůdelu nedokázal překonat. V desáté minutě mohl naopak do prázdné branky umístit kotouč z úhlu David Zachar, do jeho střely ale fantasticky na poslední chvíli skočil Michal Fikrt. V šestnácté minutě pak Josef Fojtík našel parádně najíždějícího Davida Ballnera, který byl při své šanci faulován a rozhodčí tak neměl moc na vybranou – trestné střílení. Porubský útočník se k penaltě postavil jako starý mazák a střelou pod vyrážečkou procpal kotouč do branky – 0:1. Stejný hráč mohl navýšit vedení pár vteřin před první sirénou, jeho bekhend ale protější tyč minul.


Šťastné vyrovnání Osvětimi nechal porubský kat zapomenout během 16 sekund

Osvětim srovnala ve 26. minutě, kdy se k odraženému puku v předbrankovém prostoru dostal Patryk Malicki, který se štěstím přehodil Kůdelova záda – 1:1. Do dobré příležitosti se o chvíli později dostal Josef Fojtík, David Ballner totiž zpacifikoval posledního osvětimského beka a před Josefem Fojtíkem tak zíval naprosto prázdná dálnice, porubský útočník ale velkou šanci nevyužil, když trefil pouze připraveného Michala Fikrta. Ve 32. minutě pak připravil výbornou pozici pro Tomáše Káňu Jan Dresler, bývalý hráč NHL ale trefil pouze tyč. Osvětim mohla dokonce jít do vedení, Martin Kasperlík ale ztroskotal na Hynku Kůdelovi. Z protiakce tak udeřili Ostravané. Tomáš Káňa našel před brankou volného Vladimíra Luku, který nemilosrdně propálil Fikrta – 1:2. Šestnáct vteřin a bylo to o dvě branky, Porubští totiž absolutně zmátli „domácí“ výběr a Jakub Schwarz už bez problémů vyhledal najíždějícího Marka Kalužu, na něhož už do prázdné branky čekal lehký úkol – 1:3.


Souhra Šaura s Kasperlíkem a Káňova jistota

Porubští se mohli uklidnit už ve 44. minutě, kdy nebezpečně pálil Vladimír Luka, jeho dělovku ale zlikvidoval brankář Osvětimi. Za tři minuty tak mohl polský celek slavit kontaktní branku. Jakub Šaur v krásné předávce při přečíslení vyhledal Ondřeje Kasperlíka, jenž propálil přesouvajícího se Kůdelu mezi betony – 2:3. Porubští odpověděli za dvě minuty, Vladimír Luka sice nejprve pálil pouze do tyče, pak ale tentýž hráč poslal puk mezi kruhy přesně na hokejku Tomáše Káni, který měl dostatek prostoru k tomu, aby zametl puk pod horní tyčku – 2:4. Rozhodnuto bylo v polovině 56. minuty, kdy Jakub Baca skvěle nalezl před brankou Jakuba Schwarze, který se trefil přesně k tyči – 2:5. O minutu později již bylo vymalováno, jelikož Josef Fojtík zkusil štěstí od modré a kotouč se našel cestu až za Fikrtova záda – 2:6. Poruba tak zvládla na turnaji i druhý zápas a zahraje si v sobotu od 17:30 finále.


Tabulka skupiny A

mužstvoZVVPPPPskórebody
1.HC RT TORAX PORUBA 20112110010:55
2.JKH GKS JASTRZĘBIE100103:41
3.KS UNIA OŚWIĘCIM100012:60

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): V tomto zápase bylo důležité, že se nám konečně podařilo dát hodně branek, což určit rozhodlo. My jsme navázali na včerejší výkon, za což jsem velmi rád a s výkonem týmu jsem velmi spokojen. Kdybych řekl, že pro mne toto utkání nemělo určitý zvláštní náboj, tak to bych lhal, takže něco malinko navíc tam jistě bylo a o to více jsem chtěl vyhrát.

Josef Doboš (KS Unia Oświęcim): Musím říct, že jsme k tomu utkání vůbec nepřistoupili dobře. Hned na začátku jsme měli přesilovku 5 na 3, která se nám ale absolutně nepovedla, a od toho se pak odvíjel celý zápas. Nebyli jsme vůbec připraveni, takže jsme neměli moc šancí vůbec vyhrát. Kluci si asi mysleli, že když před pár dny porazili Krakov, tak to půjde asi samo. Zítra nás čeká další zápas a doufám, že to od nás bude daleko zodpovědnější po všech stránkách. Doufám, že to kluky aspoň vrátilo zpátky na zem.


Draci rozhodli už v první třetině, polská dvacítka si zahraje o páté místo

POLSKO U20 DRACI ŠUMPERK

1:9 (1:7, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Lyszczarczyk (Noworyta) – 2. Králík (Šťáva), 3. Fischer (Ďurkáč), 5. Fischer, 6. Půhoný (Fischer), 7. Králík (Šťáva), 13. Šťáva (Řezáč, Novosad), 14. Mosler (Půhoný, Lehečka), 44. Vachutka (Půhoný), 56. Matějka (Vachutka) Rozhodčí: Mrkva – Bartek, Dohnal.

Tabulka skupiny B

mužstvoZVVPPPPskórebody
1.DRACI ŠUMPERK110009:13
2.HC VÍTKOVICE RIDERA110008:13
3.POLSKO U20200022:170