Ostravská tvrz padla!

12.10.2005, Jan Škarpa

Poprvé v letošní sezóně poznala Sareza, jak chutná porážka před vlastním publikem, když podlehla Jihlavě 5:2. O osudu utkání rozhodla první třetina, ve které se hosté ujali vedení 3:0, které po celý zápas poté zvyšovali. Domácí v závěru stačili pouze korigovat na konečných 5:2 góly v oslabení.

- 13.kolo st 12.10.17:00
HC Sareza Ostrava
HC Dukla Jihlava
2:5(0:3, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 58. Pazdera (Baranyk), 60. Polášek (Baranyk) - 13. Rytnauer (Bakus), 17. Hlouch (Říha), 18.Lazorišák (Fiedler, Dobrovolný), 23. Lazorišák (Rýgl), 56. Hlouch (Staněk). Rozhodčí: Husička - Barteček, Koliba. Vyloučení: 6:4, navíc Chatrnúch a Sochorek (oba Sareza) 10 minut. Využití: 0:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 754.
HC Sareza Ostrava: Čech - Pazdera, Chatrnúch, Holík, Štefanka, Ovšák, Vnenk, Mocek, Kramný - Šebesta, Sochorek, Janeček - Polák, Boháč, Heřman - Baranyk, Holuša, Polášek - Mleko, Badžo, Gelačák.
HC Dukla Jihlava: Suchan - Šmarda, Malena, Staněk P., Duben, Dobrovolný, Rýgl, Lukačovič- Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Hlouch, Čachotský - Lazorišák, Altrichter, Fiedler - Havel, Blanár, Dušátko.

Do utkání vstoupili lépe hosté, když hned v úvodu zkoušel pozornost Čecha v bráně Sarezy Duben tvrdou ranou od modré čáry. Hra se zpočátku přelévala ze strany na stranu, do šancí se však žádný ze soupeřů prakticky nedostal. Do šesté minuty se odehrával hokej takřka bez střel, stadion probudila z letargie až střela Badža, kterou však Suchan betonem zneškodnil. Domácí začali mít více ze hry, otevřít skóre se však nepovedlo Polákovi, Heřmanovi ani opět Badžovi a tak přišel trest. Na počátku třinácté minuty se snad třetí dorážkou prosadil Ladislav Rytnauer. Gól znamenal pro domácí šok, o minutu později mohl zvýšit Altrichter, který se pokoušel překvapit Čecha objetím brány, brankář Sarezy byl pozorný. Přesně v čase 14:00 se vytáhl Čech po střele Maleny excelentním zákrokem, puk si dobře uschoval v lapačce. Domácí se opět osmělili v 16. minutě, kdy Mleko přihrával Badžovi, Suchan ale s vyrovnáním nesouhlasil a tak zůstal Badžo bez gólu. Hned první vyloučení hráče Sarezy dokázal využít Roman Hlouch, jehož střela prošla Čechovi mezi betonem a lapačkou. Za 31 sekund hosté opět navýšili svůj náskok, šťastně se trefil Ota Lazorišák střelou k tyči. U tohoto gólu asistoval Dobrovolný, který o několik sekund později odstoupil z utkání po zásahu pukem do obličeje.

Do druhé části nastupovali hráči Sarezy se ztrátou tří gólů. Místo brzkého snížení se ale dočkali další pohromy. V druhém oslabení dostali další gól, Ota Lazorišák tečoval střelu Rýgla od modré čáry – 0:4. Po gólu se naskytla první přesilová hra i Sareze, ta si ale nedokázala vytvořit žádnou šanci. V 27. minutě se dostalo do šance agilní duo Mleko – Badžo, kterým se však nepodařilo dotlačit puk za Suchana. Na druhé straně sváděli bruslařský souboj Pazdera s Hodkem, který druhý jmenovaný vyhrál a ačkoliv nevystřelil, měl Čech s pukem plné ruce práce. Sareze se na přelomu poloviny utkání příliš nedařilo a vlastními chybami nabízela Dukle šance, ta je ale s díky odmítala. Až 4 minuty před koncem druhé části domácí zazlobili. Boháč se dostal sám před brankáře Jihlavy, ten však jeho střelu vytěsnil. Poté se Sareza usídlila v obranném pásmu soupeře, trio Baranyk, Holuša a Polášek zaměstnávali obranu soupeře, ale ke korekci skóre nedošlo. Poslední šanci v prostřední části měl na svědomí Rytnauer, který si najel zpoza brány před Čecha, ale veškeré jeho snažení skončilo netrefením brány.

Do závěrečné třetiny vlétli domácí jako uragán, což bylo zapříčiněno také přesilovkou, kterou si Sareza přenesla z předchozí části. První pětka se usadila v obranné třetině hostů, ve velké šanci se objevil Šebesta, ale ležícího Suchana nepřekonal. Dalšími neúspěšnými střelci byli Pazdera a Boháč. V 46. minutě o sobě dali vědět hosté nebezpečnou střelou Bakuse. V témže čase došlo ke zranění tentokrát ostravského obránce, který musel být odnesen na nosítkách. Navýšit brankový rozdíl mohl Altrichter, jeho střelu ale zastavilo břevno ostravské brány. Hostům se dostalo další přesilové hry. V té byli velmi aktivní, ale veškeré střelecké pokusily skončily na pozorném Čechovi, stejně jako nájezd Bakuse. Poté se Sareze naskytla krátká přesilovka 5 na 3, kterou domácí nevyužili, stejně jako standartní přesilovou hru, která následovala. V ní byl opět v šanci Šebesta, jeho teč ale skončila u Suchana. Zrovna když se sudí chystal vylučovat dalšího domácího hráče využil v čase 55:10 signalizované vyloučení Roman Hlouch. Po chvíli se domácí lavička dopustila chyby, když se na ledě projíždělo šest domácích hráčů. Provinění následoval trest, který hosté nevyužili, naopak se trefili domácí. Po příhře Baranyka se tvrdou střelou mezi beton a vyrážečku prosadil Aleš Pazdera. V samém závěru Sareza korigovala výsledek ještě jedním gólem, v dalším oslabení se tentokrát prosadil přes ležícího Suchana Libor Polášek. Po závěrečném hvizdu sudího tak svítil na kostce nad ledem konečný stav 2:5.

Ohlasy k utkání

Josef Halouzka(Sareza Ostrava): Do 14. minuty jsme hráli dobrý hokej, bohužel jsme nedali gól. Jihlava je zkušené mužstvo, které z protiútoků, u kterých jsme my udělali chyby ve středním pásmu, dokázalo skórovat. Pomalu ze tří střel padly tři góly. Ve druhé třetině jsme hořeli v koncovce. Prohráli jsme ji 1:0. Ve třetí jsme již neměli co ztratit. Žádal jsem hráče, aby bojovali. Prostě, když se nedaří musí se alespoň bojovat.

Aleš Polcar(Dukla Jihlava): Jsem maximálně spokojený. Věnovali jsme dva tréninky zakončení, což se nám osvědčilo. Ze začátku jsme dali se štěstím tři góly, ale na to se historie neptá. Od té doby jsme kontrolovali hru. Předvedli jsme dobrý, kolektivní výkon, což je příslibem do dalších zápasů.