Milan Baranyk rozhodl dvěma góly zápas

21.09.2005, Lukáš Bajgar

Hokejisté Sarezy obhájili svou domácí letošní neporazitelnost vítězstvím nad Hradcem Králové 4:1. Na dvě branky nahrával skvěle hrající Filip Mleko. Trenéru Halouzkovi na výbornou vyšel tah s přestavěním útočných řad. K Boháčovi postavil Heřmana a k Holušovi Milana Baranyka.

- 6.kolo st 21.9.17:00
HC Sareza Ostrava
Královští lvi Hradec Králové
4:1(1:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Baranyk (Holuša, Mleko), 23. Holuša (Ovšák, Barynyk), 26. Baranyk (Mleko), 56. Sochorek (Chatrnúch, Janeček) - 36. Valko (Koudelka). Rozhodčí: Minář - Brada, Hanzlík. Vyloučení: 5:4.Diváci: 632.
HC Sareza Ostrava: Čech - Pazdera, Chatrnúch, Holík, Brincko, Ovšák, Vnenk, Dresler, Kramný - Šebesta, Sochorek, Janeček - Heřman, Boháč, Polák - Baranyk, Holuša, Mleko - Badžo, Dušek, Gelačák.
Královští lvi Hradec Králové: Dušek - Kolafa, Linhart, Suchý Petr, Vágner, Černý, Hendrich, (Mocek, Šeda) - Fořt, Roubík, Cetkovský - Valko, Koudelka, Potůček - Červenka, Volráb, Suchý Pavel - (Havíra, Domin, Přeučil).

Dříve než vstoupili na led hráči Sarezy, aby eventuelně prodloužili svou letošní neporazitelnost před domácím obecenstvem, a Hradce Králové, kteří se naopak letos bodově trápí, sváděli opravdový boj technici s nefunkční časomírou. Přestože ji spustili až na ledovou plochu, bitvu prohráli a časoměřičům nezbývalo, než měřit ručně.

Ostravští hráči po nepovedeném utkání v Havířově vlétli do zápasu jako divá zvěř. Gólman Dušek se ještě nevzpamatoval z Holíkovy dělovky od modré, když v čase 4.14 lovil puk z brány poprvé. Milan Baranyk pohotově zachytil vyražený kotouč a poslal jej za záda bezmocného soupeře. Hradec toužil po bodech. Fořt s Potůčkem vzápětí čarují kolem domácího Čecha, ten jejich pokusy jistě kryje. Aktivní Voldán naopak mířil jen do připravené lapačky a Kolafa v přesilové hře oprášil betony ostravského strážce brány. Sareze se v první části příliš před bránou soupeře nedařilo. V 15. minutě si diváci ještě pořádně neoddechli z nepovedeného blafáku Holuši, aby z protiútoku obdivovali baseballův úder Patrika Fořta mířící mimo domácí bránu. Šance se rodily převážně v přesilových hrách, bohužel žáden ze soupeřů nedokázal jediné početní výhody využít. A když svou kličkovanou kolem pětice zkoprnělých domácích hráčů nedotáhl do konce ani Martin Koudelka, šlo se do kabin za stavu 1:0.

„Kde je soupeř?“ ptal se nejeden divák v úvodních minutách druhé části. Hradec Králové jakoby nebyl a Ostravští toho řádně využili. Heřman Boháčovo nahození ještě nezpracoval, ale minutu nato poslal domácí do dvoubrankového vedení Michal Holuša, který jemně pozměnil směr Ovšákově střele pod betony Duška. Galapředstavení třetí útočné řády završil opět Milan Baranyk bekhendovou střelou nad vyrážečku gólmana hostí – 3:0. Hosté dlouho nabírali dech. První vlaštovkou byl Vágner, jehož tvrdému zakončení Čech na poslední chvíli zabránil ramenem. A Hradec Králové postupně svůj tlak zesiloval. Uzavřeli domácí do obranného pásma, leč na obranu nevyzráli. A když už, odmítl Cetkovský zasunout kotouč do prázdné brány. Zaslouženého snížení se hosté přeci jen dočkali. V čase 35.47 se jako blesk z čistého nebe vyřítil na Čecha Lukáš Valko a poslal puk nekompromisně nad lapačku. Hlasatel oznámil stav 3:1 a za takového šly oba celky do kabin.

V poslední dvacetiminutovce se soupeři zaměřili více na obrannou fázi a čekali na chyby soupeře. Říká se, že když oba dělají totéž, není to totéž. Bohužel bylo a hra se dlouhé minuty odehrávala především ve středním pásmu, kde, jak víme, góly nepadají. Tu se ve 47. minutě pokouší domácí kapitán Šebesta za každou cenu vstřelit gól, aby se vyraženého kotouče ujal Martin Koudelka a své sólo na Čecha nedotáhl do konce. Střelci se v poslední desetiminutovce snažili, co jim síly stačily. Jen kýžené branky se nemohli dočkat - Sareze by gól dal jistotu tří bodů, kdežto Hradci šanci na remízu. Remíza měla v řadách ostravských hráčů jednoho odpůrce - Dalibora Sochorka, který 4 minuty před závěrečnou sirénou upravil na konečných 4:1. To že domácí nemají ještě vyhráno chtěl demonstrovat Potůček, jen by si proti jeho teči nesměl vybrat zákrok večera Jakub Čech. Sareza si ve třetím domácím utkání připsala třetí vítězství a hráči Hradce Králové budou muset přidat, aby si zajistili klidné vody play-off.

Ohlasy k utkání

Josef Halouzka (Sareza Ostrava): Zápas se vyvíjel v naši režii. Vycházeli jsme ze zajištěné obrany. Potřebovali jsme smazat ostudnou třetí třetinu v Havířově. A to se nám celkem podařilo.

Ladislav Kolda (Hradec Králové): My jsme dostali hodně laciný první gól. a to trochu poznamenalo naši hru, protože se nám střelecky nedaří a dostáváme laciné góly. Gólem jsme brzo dostali domácí na koně. Zápas jsme honili, dá se říci, v poslední třetině. Domácí si drželi dobře náskok, který si vypracovali.