I podruhé doma vítězně

16.09.2005, Jan Škarpa

V druhém domácím utkání byla Sareza opět stoprocentně úspěšná, když si připsala cenné vítězství 3:1 nad Medvědy z Berouna. O vítězství rozhodli domácí dvěma góly Jaroslava Poláka v samotném závěru utkání. Hosté v poslední minutě pouze korigovali na konečných 3:1.

- 4.kolo pá 16.9.17:00
HC Sareza Ostrava
Medvědi Beroun 1933
3:1(1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 18. Šebesta, 54. Polák (Boháč), 57. Polák (Holík) - 60. Kasík (Hlávka). Rozhodčí: Havlík - Hudeček, Pala. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 500.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Pazdera, Chatrnúch, Holík, Brincko, Ovšák, Vnenk, Tesařík, Kramný - Šebesta, Sochorek, Janeček - Baranyk, Boháč, Polák - Holuša, Badžo, Dušek - Heřman, Mleko, Gelačák
Medvědi Beroun 1933: Handl - Míka, Vaněček, Filip, Sláma, Kasík, Ovčáčík, Kašák, Půlpán - Hlávka, Šinágl, Tvrzník - Borovanský, Pajič, Eiselt - Horčička, Pabiška, Novotný - Toma, Křesťan, Vlček

Do předehrávaného utkání 4. kola vkročili lépe domácí, když hned v první minutě zkoušeli pozornost letos poprvé chytajícího Handla Sochorek a posléze Brincko. Štěpánek v bráně Sarezy si připsal první zákrok o minutu později, když zneškodnil Kašákovo nahození od modré čáry. O chvíli později zkoušel Štěpánkovu pozornost Tvrzník, který střílel prostoru kruhu po pravici domácího strážce svatyně. O vzrušení v ochozech se na počátku šesté minuty postarala třetí domácí řada, když Holuša přihrával na modrou Vnenkovi, který ihned střílel mezi tři tyče. Vyraženou střelu se ještě neúspěšně snažil dorážet Mleko. Poté se spíše vylučovalo než hrálo, Sareza měla početní výhodu čtyř mužů proti třem, ale i přes velkou snahu domácích se skóre neměnilo. Krátce po návratu posledního hříšníka na led měl v končící 10. minutě šanci Ovšák, jeho střela byla ale zblokována mimo bránu. Ve dvanácté minutě se připomněli Medvědi. Šinágl pálil do tyče, Tvrzník nedokázal zblízka poslat kotouč za brankovou čáru. Pověstvé nedáš dostaneš se mohlo ihned vyplnit, na druhé straně se totiž do slibné šance dostával Janeček, který byl však zbaven puku dříve, než stačil vystřelit. Začínala 14. minuta, když se do šance dostávali Pabiška s Horčičkou, druhý jmenovaný ale nedokázal využít příhry Pabišky a střílel mimo. Přesně minutu po šanci Mleka, který zkoušel štěstí z pravé strany už domácí udeřili. V čase 17:29 si podél mantinelu nabruslil Pavel Šebesta a střelou mezi betony prostřelil Handla. Před předčasným odchodem pro párek do bufetu odradila diváky první řada Sarezy, která ještě 9 sekund před koncem zaměstnávala obranu Medvědů.

Na začátku druhé třetiny se zvýšit skóre pokoušel dvakrát zvýšit Janeček, na poprvé ale střílel do vyražečky připraveného gólmana a při jeho druhém pokusu si úspěšný zákrok připsal jeden z obránců Berouna. Medvědům se stav 1:0 pro domácí přestával líbit a dávali to najevo. Střela Pabišky ale byla zblokována jeho vlastním spoluhráčem Tvrzníkem nad břevno a pokusy Novotného s Hlávkou Štěpánek zneškodnil. Zvýšená aktivita hostí probudila hráče s duhovým pukem na prsou. Zvýšit se pokoušeli po velkém závaru před Handlem Sochorek se Šebestou, puk všem na chvíli zmizel z dohledu, aby se posléze objevil v patřičné vzdálenosti od berounského brankáře. Když ani střela Ovšáka neskončila v brance, byl stav utkání po půl hodině hry 1:0. O největší vzrušení zápasu se postaral v 34. minutě Badžo, jehož střela skončila podle rozhodčích na břevně. Nic naplat, že se střelec radoval a domácí fanoušci hněvali na rozhodnutí sudího. Sareza ovládla hřiště a nepovolila Berounu vážně ohrozit Štěpánka. Místo toho dobývala neohroženě Handla, který statečně odolával. Vsítit druhý gól se nepodařilo Pazderovi, který pálil od modré do lapačky, Janečkova teč Chatrnuchova nahození jen těsně prošla kolem tyče. Když ani další střela Janečka nevedla k úspěchu, hosté se opět osmělili a mezi 37. a 38. minutou zaměstnávali Štěpánka ze všech možných pozic. Neprosadili se ale ani Kasík, Eiselt, Filip ani Borovanský. V následné přesilovce se na několikrát neprosadil Sláma. Poslední akci druhé části měli na svědomí Polák s Baranykem, kterou druhý jmenovaný zakončil střelou do brankáře.

Do třetí části vstupovali domácí s cílem udržet vedení a případně zvýšit po chybách hostů. Nebezpečné akce se téměř spravedlivě střídali na obou stranách, jako první se zaskvěli hosté střelou Ovčačíka. Domácí se nenechali zahanbit a tak se před Handlem sekundovali odchovanci Badžo s Mlekem. Na tuto akci odpovídá Pajič, následný závar před domácí brankou končí ke spokojenosti domácích fandů bez gólového efektu hostů. Ve 46. minutě se dostával celý první útok do přečíslení 3 na 1, které skončilo zblokovanou střelou Šebesty. Slabší povahy se dostávaly do mdlob ve 49. minutě, kdy Šinágl objel branku Sarezy a přihrával skrze brankoviště. Jeho nezištnou přihrávku ale nedokázal nikdo z jeho spoluhráčů usměrnit za záda Štěpánka. Chvíli nato se dostali do brejku domácí, Janeček přihrával Šebestovi, jeho střela se zastavila až na tyči. Další šanci uklidnit spoluhráče měl na holi Baranyk, který však jen těžce zpracovával kotouč a tak jeho střela neměla patřičnou razanci. Ve chvíli, kdy každé mužstvo mělo na ledě o jednoho hráče méně mohl vyrovnat Pabiška, střelu Pajiče ale nedokázal tečovat za Štěpánkova záda. Při střídání obránců se hosté dopustili hrubé chyby, když vzadu zapomněli na dva osamocené hráče Sarezy, kteří je za to tvrdě potrestali - Jaroslav Polák prostřelil při akci dva na nikoho Handla a zvýšil tak v čase 53:58 na 2:0. O tři minuty později využili domácí přesilovou hru, když se trefil opět Jaroslav Polák a tak si mohla druhá řada vychutnat podruhé v zápase svůj rituál po vstřeleném gólu - střelec nalil každému do rukavice imaginární víno, které společně vypili. Ve chvíli, kdy už stadion slavil vítězství 3:0, zkazil Štěpánkovi radost z vychytaného čistého konta střelou od modré čáry Jaroslav Kasík. Posledních 40 sekund již na stavu nic nezmělnilo a tak si Sareza připsala letošní druhé vítězství, tentokrát 3:1.

Po zápase byli vyhlášeni nejlepší hráči utkání. Oprávněně byli zvoleni oba brankáři, Jakub Štěpánek ze Sarezy a Roman Handl z Berouna.

Ohlasy k utkání

Josef Halouzka (Sareza): Šli jsme do zápasu s tím, že nemáme takovou nervozitu, jako v prvním domácím utkání. A že budeme hrát klidněji, protože máme slabšího soupeře, protože tento mančaft má na víc. Ale vše ukáže až čas. Byl to zápas z naší strany zmařených šancí. Miloslav Růžička (Beroun, vedoucí družstva): Myslím si, že jsme byli polovinu zápasu lepší. Škoda, trápí nás koncovka a nakonec jsme na to doplatili. Domácí byli maximálně efektivní v koncovce a na to vyhráli.