Poruba překvapivě prohrála v Novém Jičíně, výhru domácích řídila exfrýdecká formace

03.12.2016, René Chyla

Poruba byla favoritem, svou roli ale na ledě sedmého celku nepotvrdila a padla 3:5. RT TORAX přitom dvakrát vedl, Nový Jičín ale v první třetině dokázal ze dvou šancí vstřelit dvě branky a do kabin se šlo za nerozhodného stavu. Domácí ve druhé části výrazně přidali, ve zbytku zápasu dominovali a díky čtyřem kanadským bodům Vladimíra Luky nakonec dokonali zkázu Ostravanů.

2. liga - skupina Východ - 45 so 3.12.17:00
Ďáblové Nový Jičín
HC RT TORAX Poruba 2011
5:3(2:2, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 10. Kratochvíl, 20. Zdeněk (Luka, Vašut), 41. Dresler (Luka, Kratochvíl), 49. Christov (Zdeněk, Luka), 60. Luka – 4. Slováček, 15. Illéš (Kuťák), 46. Rudl. Rozhodčí: Fiedler – Konvička, Gančarčík. Vyloučení: 2:5, navíc Slavík (POR) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 354. Střely na branku: 35:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3.
Ďáblové Nový Jičín: Slovák I – Stránský, Zahradníček, Běhal, Hruška, Vašut, Dresler, Cabák – Slovák II, Christov, Málek, Zdeněk, Chvostek, Kocián, Sonnek, Kratochvíl, Luka, Novotný, Uhlár
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Puškár, Flašar, Rudl, Bail, Adamík, Tichý, Slavík – Piecha, Slováček, Sedlář – Zachar, Ballner, Kafka – Seidler, Kuťák, Illéš – Smrčka, Vaněk, Tomčák

Hvězdy zápasu

Vladimír Luka (NJČ) (1+3)
Vít Christov (NJČ) (1+0)
Dominik Rudl (POR) (1+0)

Slováčkova trefa ze čtvrté minuty či srovnání Kratochvíla z brejku

RT TORAX vstoupil do zápasu parádně a svůj tlak zužitkoval již ve čtvrté minutě, kdy se po chybě jednoho z domácích ujal puku Ondřej Slováček, který se protáhl kolem novojičínských obránců a z pravého kruhu zamířil přesně pod Slovákovu vyrážečku ke vzdálenější tyči – 0:1. Autor první branky ale v desáté minutě namazal Šimonu Kratochvílovi, který se vydal na samostatný výlet ke Kubáňovi, kterého překonal střelou pod lapačku – 1:1. Porubský útočník s číslem 25 však mohl svou chybu vzápětí napravit, jeho dorážky v předbrankovém prostoru však úspěch nepřinesly.


Illéšovo využití přesilovky, Kubáňovy parádní zákroky či srovnání Zdeňka v závěru úvodní třetiny

RT TORAX pak ale využil svou první přesilovku. Filip Kuťák přenechal kotouč Jakubu Illéšovi, jenž si najel mezi kruhy a přízemní střelou do protipohybu zaskočil domácího gólmana – 1:2. Jiří Zdeněk o chvíli později nahrával na druhou stranu Šimonu Kratochvílovi, jehož ránu do odkryté branky skvěle zastavil Andreas Kubáň. Srovnat mohl Jan Sonnek, který se natlačil až před ostravského gólmana, ten ale vyrazil puk pravým betonem. Porubské obraně následně ujel Vít Christov, který sice na Kubáně nevyzrál, puk se ale po sérii podrazů dostal na hůl Jiřího Zdeňka, který prostřelil přesouvajícího se brankáře – 2:2.


Trápení favorita ve druhém dějství a tyč Zahradníčka

Nový Jičín zařadil ve druhé třetině na vyšší rychlostní stupeň. Z toho pramenily velké příležitosti Víta Christova, Vladimíra Luky či Šimona Kratochvíla. Žádná z nich ale nebyla patřičně využita. V oslabení tak ujel David Zachar a chvíli po něm také Petr Seidler, ani jeden však Porubě náskok nevrátil. Nejvíce ovšem zahrozil v přesilovce Jan Zahradníček, který od modré trefil tyč Kubáňovy branky.


Nádherná akce Rudla a rychlá odpověď Christova

Domácí otočili skóre na začátku třetí třetiny z dvojnásobné početní výhody. Vladimír Luka nahrával na pravý kruh Janu Dreslerovi, jehož dělovka prošla Kubáňovi mezi betony. Poté, co Jakub Hruška trefil od modré tyč porubské kasy, ošálil novojičínskou defenzívu Dominik Rudl, který se natlačil až před gólmana a střelou k levé tyči vyrovnal – 3:3. Remízový stav však neměl dlouhého trvání. Jiří Zdeněk v přečíslení našel na ose hřiště Víta Christova, který se už do odkryté branky nemýlil – 4:3.


Lukovo dokonání porubské zkázy

Do dalšího úniku se dostal Vladimír Luka, porubský brankář ale zasáhl ramenem. V 57. minutě se před Kubáňovou brankou ocitl sám Jiří Zdeněk, domácí útočník ale přestřelil. Na druhé straně tak mohl srovnat David Zachar, ani jedna ze tří dorážek ale Slováka nepřekonala. Zanedlouho sice Dominik Kafka trefil levou tyč, při power-play se ale ke kotouči dostal Vladimír Luka, který do prázdné dokonal zmar Porubských – 5:3.


Ostatní zápasy 45. kola

Val.Meziříčívs.Šumperk5:4 pr.
Kopřivnicevs.Brno2:8
Opavavs.Vsetín1:2

Ohlasy k utkání

Robin Bacul (HK Nový Jičín): Myslím si, že jsme předvedli parádní hokej a kluci plnili přesně to, co jsme si před utkáním řekli. Klukům musím všem do jednoho opravdu poděkovat, že na ledě nechali vše, a doufám, že tento zápas nebyl posledním, který jsme takto odehráli, a že budeme v podobných výkonech pokračovat i nadále.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Dle mého názoru jsme vstoupili do zápasu velmi dobře, nicméně několikrát jsme udělali zase hrubé chyby, kdy nám soupeř ujel třikrát nebo čtyřikrát sám na branku, čímž jsme jim dali šanci a Nový Jičín také tyto chyby potrestal a dal nám dva góly. Nepochopitelně jsme tím znervózněli, protože v té první části jsme měli hru opravdu pod kontrolou. Od druhé třetiny už bylo na ledě pouze jedno mužstvo, my jsme podali ve zbytku zápasu katastrofální výkon a musíme se velice rychle probrat, protože takto hrát opravdu nejde. Nemyslím si ani, že by to bylo o kondici, je to jen o hlavě. Z tohoto zápasu jsme si ale žádný bod ani nezasloužili.

Tabulka po 45. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Vsetín 21102:4057
2.Poruba 22101:6845
3.Šumperk 2176:7333
4.Hodonín 2181:7432
5.Nový Jičín 2166:7128
6.Opava 2261:7527
7.Kopřivnice 2171:9325
8.Val.Meziříčí 2262:8123
9.Brno 2150:9518