RT TORAX ztratil dvoubrankové vedení a znovu remizoval, v nájezdech rozhodl Piecha

19.11.2016, René Chyla

Porubští nezachytili začátek sobotního derby a už od šesté minuty museli dohánět jednobrankové manko. RT TORAX ovšem třemi údery zápas otočil a vše naznačovalo tomu, že Porubští znovu svého rivala rozcupují na kusy. Slezan ale zabral, v přesilovkách srovnal a dovedl zápas až k nájezdům, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Martin Piecha, jenž přisoudil bonusový bod ostravskému celku.

2. liga - skupina Východ - 20 so 19.11.17:00
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
4:5sn(1:2, 1:1, 2:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Wolf (Šindelář, Polok), 31. Vítek (Černý T., Grygar), 46. Wolf (Černý L., Černý T.), 48. Grygar – 16. Slováček (Kuťák), 20. Tichý (Kafka, Zachar), 29. Piecha (Slováček), 48. Vaněk (Smrčka, Seidler) a rozhodující nájezd Piecha. Rozhodčí: Held – Novotný, Axman. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 623. Střely na branku: 31:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.
Hokejový klub Opava: Šafránek – Galvas, Černý T., Slavík D., Šindelář, Tůma, Štindl – Herman, Wolf, Polok, Černý L., Grygar, Chalupa, Vítek, Rousek, Pavelek
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Slavík M., Tichý, Rudl, Bail, Puzič, Adamík – Zachar, Ballner, Kafka – Piecha, Kuťák, Slováček – Vaněk, Sedlář, Seidler – Smrčka

Hvězdy zápasu

Ondřej Slováček (POR) (1+1)
Lukáš Černý (OPA) (2+0)
Martin Piecha (POR) (2+0)


Zdržený začátek a skvělý start Opavy

Úvodní buly bylo mírně pozdrženo, jelikož porubští fanoušci si neodpustili vhození konfet na ledovou plochu. To byl ale jen začátek a vše vyvrcholilo až o první přestávce. Aktivnější byli v úvodu domácí. Už ve čtvrté minutě se ke kotouči mezi kruhy dostal Petr Chalupa, Kubáň ale skvěle vytáhl svou lapačku. O minutu později zase nebezpečně tečoval před brankovištěm Hermanovu střelu Jakub Vítek, porubský brankář ale znovu vynikl. To už se nedá říct o minutě šesté, kdy Slezan zahrával přesilovku. Jiří Šindelář vyslal po levém křídle Petra Wolfa, který se z levého kruhu ke vzdálenější tyči nemýlil – 1:0.


Obrat ve čtyřech minutách a řádění chuligánů

O pár minut později pak dostal mnoho prostoru Jakub Vítek, který zkoušel tváří v tvář zakončit bekhendem, opavský útočník ale neuspěl. V šestnácté minutě tak RT TORAX srovnal. Ondřej Slováček ve své individuální akci projel do útočného pásma a střelou pod lapačku zaskočil Šafránka – 1:1. Sedmatřicet sekund před první sirénou pak Dominik Kafka nahrával na modrou Josefu Tichému, který dělovkou nad pravý beton rozjásal hostující střídačku – 1:2. O přestávce se ale vyznamenali (ne)příznivci sobotního duelu. Po menších potyčkách v útrobách stadionu vtrhli opavští fotbaloví chuligáni do porubského kotle a zasahovat tak museli až těžkooděnci.


Piechovo navýšení

Na začátku druhé dvacetiminutovky byli znovu lepším týmem domácí, za Kubáněm dokonce zazvonila po střele jednoho z domácích hráčů branková konstrukce. Opava měla navíc ideální možnost vyrovnat v přesilovce, místo toho ale ujel Rostislav Vaněk, který svým pokusem pořádně protáhl opavského gólmana. Ondřej Slováček pak v 29. minutě poslal puk mezi kruhy, kde už byl připravený Martin Piecha, který lehkým dloubnutím usměrnil puk k pravé tyči – 1:3. Slezan snížil o dvě minuty později z další početní převahy.


Vítkův kontaktní gól a promrhání dvojnásobné přesilovky

Tomáš Černý vypálil od modré čáry, střelu ale dokázal ještě tečovat Jakub Vítek a puk si to namířil přesně mezi Kubáňovy betony – 2:3. RT TORAX mohl zvýšit o chvíli později na druhé straně, kdy Martin Piecha nahrával nalevo Filipu Kuťákovi, Dušan Šafránek však včas proti jeho střele dokázal zareagovat. Poruba měla ještě v závěru více než minutovou dvojnásobnou přesilovku, tu ale nedokázala využít, a tak šli Sršňovi svěřenci do kabin pouze s jednobrankovým náskokem.


Srovnání Wolfa, bekhend Vaňka a Grygarova dělovka

Opava se hnala ve třetí třetině za vyrovnáním. Střelu Lukáše Černého z levé strany sice ještě Kubáň vyrazil, na dorážku Petra Wolfa do odkryté branky už si však ani nesáhl – 3:3. Marek Smrčka pak ve 48. minutě nahrával na pravý kruh Rostislavu Vaňkovi, který se natlačil před Šafránka a bekhendem jej překvapil pod vyrážečku – 3:4. Radost na ostravské střídačce však netrvala dlouho. Petr Grygar napřáhl pár sekund nato mezi kruhy a zamířil přesně k pravé tyči – 4:4.


Nájezdové rozhodnutí Piechy

Utkání mohl na opavskou stranu strhnout v další přesilovce Petr Wolf, tomu ale nahrávka příliš nesedla a opavský útočník tak pohrdl otočit výsledek střelou do prázdné branky. Jiří Šindelář pak čtyři minuty před koncem špatně vystřelil, trefil pouze Slováčka, který tak sám uháněl na Šafránka. Opavský gólman si ale jeho pokus vychutnal. Utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Martin Piecha, který našel skulinku mezi Šafránkovými betony – 4:5.

Ostatní zápasy 20. kola

Kopřivnicevs.Hodonín0:10
Val.Meziříčívs.Brno4:1
Šumperkvs.Vsetín4:5 pr.

Ohlasy k utkání

Pavel Hulva (Hokejový klub Opava): Z tohoto zápasu bod bereme, jelikož jsme se museli postavit opravdu těžkému soupeři. Myslím si ale, že jsme sehráli velmi kvalitní zápas. Měli jsme to dobře rozehrané, jelikož jsme vedli, a kdybychom odskočili na 2:0, tak to utkání mohlo vypadat zcela jinak. To se ale nestalo a soupeř klání otočil třemi brankami. Musím ale smeknout před každým hráčem, protože za tohoto stavu se kluci semkli a dokázali zápas dotáhnout až do nájezdů. Na přesilovky se soustředíme a jsme opravdu rádi, že nám to v nich letos jde a že nám to tam padá, takže i v tomto ohledu vládne spokojenost.

Petr Bolek (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijeli jsme do Opavy s tím, že soupeř bude velmi nepříjemný, což se nakonec potvrdilo. V první třetině jsme začali vlažně, čemuž odpovídal i výsledek po té úvodní dvacetiminutovce. V další třetině jsme trochu přidali a zdálo se, že budeme mít utkání ve svých rukou. Nicméně Opava srovnala, a když jsme znovu soupeři odskočili, tak jsme si mysleli, že už takový výsledek udržíme, jenže pak jsme prakticky z dalšího střídání opět inkasujeme. Opět jsme se nechávali zbytečně vylučovat a z oslabení jsme v tomto utkání dostali tři branky. Na takové nedisciplinovanosti je potřeba silně zapracovat, protože častá oslabení nás stojí mnoho a mnoho sil.

Tabulka po 20. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Vsetín 1890:3450
2.Poruba 1889:5043
3.Hodonín 1870:6625
4.Šumperk 1761:6324
5.Opava 1848:5724
6.Kopřivnice 1863:7922
7.Nový Jičín 1749:6219
8.Val.Meziříčí 1847:6618
9.Brno 1841:8215