Junioři porazili v Katovicích polskou dvacítku a ovládli první ročník SILESIA BISSET CUP

24.03.2016, René Chyla

Porubští borci vstoupili do zápasu o poznání hůře než domácí polský výběr hráčů do dvaceti let a ve 13. minutě prohrávali díky přesnému zásahu Skrodziuka. RT TORAX ale dokázal ještě do první přestávky nepříznivý stav otočit, ve druhé třetině přidali Ostravané další dva zásahy a po čtyřiceti minutách vedli už 4:1. Průběh zápasu až nebezpečně připomínal utkání v Písku, které nakonec Porubští nezvládli a padli až v nájezdech. Podobný scénář se ale naštěstí nekonal a juniorka po jednoznačném vítězství 5:2 ovládla první ročník juniorského turnaje.

Liga juniorů - Turnaj st 23.3.19:30
Polsko "20"
HC RT TORAX Poruba
2:5(1:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Skrodziuk (Gościński), 46. Krok (Bichta) – 15. Ballner (Gola R.), 20. Pěnčík (Bialoň, Moravčík), 30. Mládek (Hranoš), 35. Moravčík (Ščurek), 58. Smrčka (Ballner, Gola R.). Rozhodčí: Janda, Strzempek – Cirkl, Kozłowski. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.
Polsko "20": Studziński (od 41. Czernik) – Wsól, Chorążyczewski, Musioł, Horzelski, Krok, Falkenhagen, Makowski, Musialik – Gościński, Skrodziuk, Gorzycki, Jaworski, Krzemień, Sikora, Sroka, Filip, Ankiewicz, Worwa, Bichta, Gożdziewicz
HC RT TORAX Poruba: Šrámek – Široký, Kropka, Štěpán, Hranoš, Ščurek, Šustala, Jendruš – Gola R., Smrčka, Ballner, Mládek, Gola P., Stupka, Pěnčík, Moravčík, Bialoň

Úvod finálového utkání SILESIA BISSET CUP byl poměrně ospalý, více ze hry však měla polská dvacítka, která hned několikrát zahrozila před Šrámkem. Mateusz Gościński nahrával před brankoviště Wojciechu Gorzyckemu, ten ale v rozhodující chvíli nedosáhl na neposedný kotouč. O pár sekund byl v dobré pozici Kordian Chorążyczewski, který dorážel střelu Jaworskeho, polský forvard ale těsně minul branku. V čase 12:12 už šli Poláci do vedení. Do odražené střely Gościńskeho se opřel Szymon Skrodziuk, jenž zamířil přesně za Šrámkova záda – 1:0.

RT TORAX srovnal za dvě minuty při vlastní přesilovce. Po Golově střele se dostal ke kotouči na hranici pravého kruhu David Ballner, který uklidil puk do prázdné branky – 1:1. Polská dvacítka si mohla vzápětí vzít své vedení zpět, Jakub Jaworski ale z levého kruhu přestřelil. 44 sekund před první přestávkou Porubští udeřili podruhé. Jakub Bialoň z levé strany našel na ose hřiště najíždějícího Marka Pěnčíka, jenž dokázal propasírovat puk mezi gólmanovy betony – 1:2.

Polská dvacítka měla znovu hned několik možností na srovnání. Łukasz Krzemień například z mezikruží jen o pár centimetrů minul Šrámkovu svatyni a o chvíli později zase selhal Gożdziewicz, který mířil z pravé strany ke vzdálenější tyči, proti byla ale znovu mrštná Šrámkova lapačka. Ostravané tak uštědřili svým severním sousedům lekci z produktivity. V polovině základní hrací doby dostal Jonáš Mládek přesný pas od Michaela Hranoše a ostravský snajpr se od modré čáry k levé tyči nad Studzińskeho levý beton nemýlil – 1:3.

Krátce po vypršení Moravčíkova čtyřminutového trestu navyšoval porubské vedení právě provinilý forvard. Petr Ščurek zachytil nepřesnou rozehrávku domácího gólmana, nabídl puk Dominiku Moravčíkovi, který odčinil svůj prohřešek z mezikruží k levé tyči – 1:4. V předposlední minutě druhé dvacetiminutovky navíc ujel domácím bekům David Ballner, svůj samostatný únik ale nedokázal proměnit.

Polsko snížilo ve 46. minutě. Bichtovu střelu od modré dokázal před brankovištěm tečovat mezi Šrámkovy betony Adam Krok – 2:4. Ostravané se mohli uklidnit v přesilovce, Michal Czernik, který ale střežil domácí svatyni v poslední dvacetiminutovce, ale vynikl jak proti Pěnčíkovi, tak proti dorážkám Dominika Moravčíka. Tři minuty před koncem základní hrací doby bylo definitivně rozhodnuto. David Ballner nahrával Marku Smrčkovi, jenž obelhal Czernika a poté zakončil z ostrého úhlu k levé tyči – 2:5. Porubští junioři tak po skvělém druhém místě v Lize juniorů vyhráli prestižní juniorský turnaj SILESIA BISSET CUP a nyní ostravské borce čeká zasloužený odpočinek.

Výsledky finálové fáze turnaje

FinálePolsko U20vs.HC RT TORAX Poruba2:5
o 3. místoHC ZUBR Přerovvs.HC Frýdek-Místek5:4

Konečná tabulka turnaje

mužstvo
1.HC RT TORAX Poruba
2.Polsko U20
3.HC ZUBR Přerov
4.HC Frýdek-Místek
5.VHK Vsetín
6.Hokejový klub Opava
7.AZ Havířov 2010
8.LHK Jestřábi Prostějov
9.SK Karviná

Ohlasy k utkání

Piotr Sarnik (Polsko U20): Poruba vyhrála zápas, protože využila více situací, které měla. Polské mužstvo mělo taky své možnosti, ale nevyužilo je. Chyběla nám větší příprava jinými utkáními. Zápas se ale líbil, byl to zajímavý hokej, protože tam bylo dost boje a energie.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Přijeli jsme si zahrát finále, soupeře jsme vůbec neznali, protože kluci z Polska si ty sestavy měnili. Hráli jsme s nimi sice třetí utkání, ale opět hráli v úplně jiné sestavě. Myslím si, že naši kluci k tomu přistoupili zodpovědně, zápas odehráli v rámci svých možností. Pro nás to dopadlo dobře, bereme první místo a jsme mistři v prvním ročníku turnaje.