Překvapení se nekonalo, hvězdný Frýdek rozhodl ve druhé třetině

07.03.2016, René Chyla

Taktika porubských borců hrát ze zajištěné obrany dlouho dělala domácímu Frýdku-Místku značné problémy a do šaten se po první třetině šlo za bezbrankového stavu. Domácí pak otevřeli skóre zápasu šťastnou tečí Tomáše Káni, který do tří minut dokázal využít i přesilovku. Porubští poté inkasovali i v dalším oslabení a bylo prakticky vymalováno. Frýdek-Místek ve třetím dějství přidal ještě další dva zásahy, Polárka těsně před koncem navíc zhlédla ještě pěstní souboje dvojic Tomáš Káňa – Jakub Baca a Michael Foltýn – Jakub Szajter. Domácí hokejisté tak překvapení nepřipustili, Lukáš Daneček vychytal čisté konto a Frýdeckomístečtí mají první bod v sérii. Ta se nyní přesouvá do RT TORAX ARENY, která bude již ve středu hostit další díl semifinále.

2. liga - skupina Východ - SF1 po 7.3.18:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
5:0(0:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 25. Káňa (Christov, Luka), 27. Káňa (Luka, Piecha), 30. Christov (Piecha, Chmielewski), 41. Luka (Christov, Káňa), 50. Samiec (Klimša, Jeník). Rozhodčí: Kašík, Kubičík – Hanzlík, Rožánek. Vyloučení: 12:13, navíc Jaroš, Foltýn, Káňa (všichni FRM), Baca, Szajter (oba POR) 10 min. OT a Rimmel (POR) 5 min. + OK. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 000. Průběh utkání: 5:0. Stav série: 1:0.
HC Frýdek-Místek: Daneček – Jeník, Krutil, Foltýn, Kowalczyk, Matyáš, Kvapil, Polák – Franek, Piecha, Klimša, O. Kovařčík, Samiec, Chmielewski, Schwarz, Káňa, Cienciala, Meidl, Luka, Jaroš, Christov
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář (od 57. Kubáň) – Slavík, Peslar, Puškár, Ovšák, Vajda, Malý, Buček, od 54. Baca – Gelnar, Zachar, Rimmel – Stejskal, Vrána, Seidler – Ballner, Sedlář, Vaněk – Blahuta, Sysala, Szajter

Kdo čekal drtivý nástup domácího celku, musel být poměrně překvapen. Frýdek-Místek v úvodních minutách ničím nevynikal, v šesté minutě ohrozil Tihlářovu kasu jen Michael Foltýn. Jeho střela ale mířila nad břevno. V deváté minutě mohl dokonce RT TORAX jít do vedení, z pravé strany ale Jan Puškár nastřelil jen levou tyč. Taktika ze zajištěné obrany přinášela kýžený úspěch a domácí si stále lámali zuby nad tím, jak proniknout do útočného pásma.

Ve 25. minutě už ale přeci jen domácí Tihláře překonali. Vít Christov nahazoval kotouč před brankoviště, kde do puku lehce dloubl Tomáš Káňa, který poslal černý kus pryže pod víko – 1:0. Srovnání měli na holi o minutu později Rostislav Vaněk a po něm také Jakub Szajter, branka Lukáše Danečka však zůstala zakletá. Frýdek následně využil přesilovku.

Vladimír Luka nahrával mezi kruhy Tomáši Káňovi, který zamířil k pravé tyči – 2:0. Další přesilovka, další gól. Vít Christov získal kotouč v předbrankovém prostoru, zkušeně si položil Tihláře a bekhendem zakončil do poloodkryté branky – 3:0. Snižovat mohl do prázdné branky Jakub Gelnar, přihrávka Malého ale byla příliš prudká a kotouč tak porubskému útočníkovi přeskočil přes čepel.

Domácí udeřili ve třetí třetině hned po 46 sekundách hry. Vít Christov našel v přesilovkové kombinaci Vladimír Luku, který z hranice levého kruhu doklepl puk za Tihlářova záda – 4:0. V 50. minutě byla destrukce Ostravanů dokonána. David Klimša přihrával najíždějícímu Davidu Samiecovi, který tečoval puk pod horní tyčku – 5:0. Po kiksu Tadeáše Jaroše mohl RT TORAX zaznamenat alespoň čestný úspěch, Jakub Peslar ale trefil z mezikruží jen levou tyč.

Největší tutovku ale spálil Jakub Gelnar, který po Rimmelově nahrávce zpoza branky mířil pod přesouvajícího se Danečka, domácí gólman ale předvedl skvělý zákrok. Čtyři minuty před koncem byla frýdecká Polárka svědky dvou potyček ve středním pásmu. Tomáš Káňa po svých provokacích převálcoval Jakuba Bacu a o pár vteřin pak vyšel „hrdinsky“ ze souboje také Michael Foltýn, který srazil k ledu Jakuba Szajtera. Zanedlouho musel z brány zraněný Radek Tihlář, kterého nahradila ostravská dvojka Andreas Kubáň.

Ostatní zápasy 1. semifinále II. ligy skupiny Východ

VHK Vsetín vs. HC Technika Brno3:2

Ohlasy k utkání

Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek):Ze začátku jsme byli takoví nervóznější, byla znát ta naše zápasová přestávka, kdežto Poruba působila poněkud houževnatějším dojmem. Poslední utkání odehráli v pátek, takže to zápasové tempo měli. Ale myslím si, že od té druhé třetiny, kdy jsme vstřelili první gól, už jsme v tom utkání dominovali a potvrdili jsme to hlavně v přesilovkách, a to rozhodlo dnešní utkání.

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): V první třetině jsme svého soupeře skoro k ničemu nepustili. Nastřelili jsme tam břevno a možná by se utkání vyvíjelo jinak, kdybychom proměnili nějakou šanci. Od druhé třetiny jsme se ale nechávali zbytečně vylučovat. Ve čtyřech proti Frýdku-Místku hrát nemůžeme. Z toho jsme inkasovali dvě branky, vzápětí třetí a bylo prakticky po zápase. Doma se musíme vyvarovat faulů a hrát jako na začátku zápasu. Radek Tihlář odstoupil kvůli tržné ráně pod okem, ale bude v pořádku.