Vítej postupový hattricku! RT TORAX po famózním obratu vyřadil Drtiče a je v semifinále

04.03.2016, René Chyla

Hodonín nastoupil do zápasu parádně a dvěma slepenými góly donutil domácí v sedmé minutě k odebrání oddechového času. Po něm ihned snižoval Jakub Gelnar (2+1), ale ani této trefy se Drtiči nezalekli. V polovině zápasu měli hosté vše ve svých rukou a zaslouženě vedli díky dalším dvěma trefám už 4:1. Co ale přišlo po výměně gólmanů v porubské brance, by se těžko hledalo i v kronikách dávného středověku. Poruba během 238 sekund dokázala čtyřmi rychlými góly stav otočit a najednou to byl domácí tým, kdo dirigoval tempo rozhodujícího zápasu. Ostravané s destrukcí Drtičů pokračovali i po druhé přestávce, dalšími třemi zásahy dokráčeli k vítězství 8:4 a dokonali postupový hodonínský hattrick. V semifinále čeká porubské borce našlapaný Frýdek-Místek.

2. liga - skupina Východ - ČF5 pá 4.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
8:4(1:2, 4:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Gelnar (Zachar, Chaloupka), 32. Ovšák, 33. Seidler (Stejskal), 35. Zachar (Gelnar), 36. Vrána (Seidler), 41. Gelnar (Zachar), 45. Zachar (Chaloupka), 56. Seidler (Ballner) – 6. Jurásek (Špok), 7. Tomi (Mikéska, Polesný), 22. Jurásek (Peš), 29. Špok (Jedlička). Rozhodčí: Grech, Petružálek – Čížek, Křivohlavý. Vyloučení: 4:4, navíc Polesný (HOD) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 271. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 8:4. Konečný stav série: 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář (od 29. Kubáň) – Malý (od 22. Buček), Peslar, Slavík, Puškár, Ovšák, Vajda – Gelnar, Zachar, Chaloupka – Seidler, Vrána, Stejskal – Ballner, Sedlář, Vaněk
SHK Hodonín: Kotvan – Pokorný, Kolář, Škápik, Nedvěd, Mikéska, Jedlička – Matula, Sajdl, Kuba – Peš, Jurásek, Špok – Černohous, Polesný, Tomi – Hložánek

Drtiči působili od úvodních minut více motivovaně než domácí a tempo na ledě dirigovali. Nejprve z mezikruží neuspěl Jakub Sajdl a ve čtvrté minutě musel dokonce zatáhnout za záchrannou brzdu Jan Puškár, po jehož podražení zkřížil hlavní sudí ruce nad hlavou. Martin Špok ale z následného trestného střílení střelou pod vyrážečku neuspěl. Hodonín ale otevřel skóre o dvě minuty později.

Martin Špok našel před brankovištěm Zdeňka Juráska, který neměl problém zakončit mezi Tihlářovy betony – 0:1. 36 sekund stačilo Drtičům na to, aby Tomáš Sršeň sáhl k oddechovému času. Jakub Tomi si najížděl po pravé straně a poslal puk ke vzdálenější tyči – 0:2. Time-out domácí borce nakopl. Už po necelé minutě RT TORAX snížil. Zacharův pokus sice Kotvan fantasticky vyrazil, proti dorážce Jakuba Gelnara pod víko už ale neměl hodonínský gólman nárok – 1:2.

Hosté začali druhé dějství znovu lépe a hned ve 22. minutě si vzali dvoubrankové vedení zpět. Petr Peš nahrával najíždějícímu Zdeňku Juráskovi na levý kruh, odkud hodonínský snajpr zakončil k pravé tyči – 1:3. Drtiči potvrdili znovu své kvality o sedm minut později. Róbert Jedlička obelstil porubskou obranu, našel volného Martina Špoka, který měl do odkryté branky lehkou práci – 1:4.

Radek Tihlář se tak musel poroučet z brány, jehož místo zaujal Andreas Kubáň. Porubští ale záhy znovu vykřesali naději. Milan Ovšák se opřel do kotouče mezi kruhy a černý kus pryže si našel cestu až za Kotvanova záda – 2:4. Za dvě minuty domácí jásali znovu a hlavní lodivod Hodonína Stanislav Beťko taktéž reagoval oddechovým časem. Nahrávku Vladimíra Stejskala perfektně zužitkoval Petr Seidler, který nachytal Kotvana mezi betony – 3:4.

Zmrtvýchvstání pokračovalo v čase 34:34. David Zachar se nacpal až před brankoviště, odkud nastřelil Kotvanovu lapačku, puk se ale nakonec dokutálel až za brankovou čáru – 4:4. 34 sekund a neskutečný obrat byl dokonán. Seidlerovu ránu Kotvan vyrazil, dorážka Lukáš Vrány ale způsobila na tribunách nepopsatelný nával euforie – 5:4. Domácím stačilo na čtyři góly pouhých 238 sekund! Jan Chaloupka navíc o chvíli později tečoval střelu jednoho z domácích do horní tyče.

Úvod poslední dvacetiminutovky už ale ovládli Ostravané. Už po 18 vteřinách hry přihrál David Zachar najíždějícímu Jakubu Gelnarovi, který vykoupal Kotvana a zakončil doprostřed odkryté branky – 6:4. Drcení Drtičů pokračovalo dále. Jan Chaloupka vyslal do úniku po pravé straně Davida Zachara, který se natlačil až před hodonínského gólmana a bekhendem vymetl levý horní růžek Kotvanovy klece – 7:4.

Petr Seidler pak na začátku 49. minuty trefil z pravého kruhu břevno. V 56. minutě byl postupový hodonínský hattrick dokonán. David Ballner v přečíslení poslal puk přesně na hůl Petra Seidlera, který pohotovou střelou k levé tyči poslal RT TORAX do semifinále – 8:4. Poruba tak potřetí vyřadila Drtiče ve čtvrtfinále a počtvrté v řadě postupuje do semifinále.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Na zápase bylo vidět, že kluci byli rozklepaní, protože poslední utkání v Hodoníně na nás zanechalo určité stopy. Nějaká deka tam určitě zpočátku byla, jsem ale rád, že za stavu 1:4 to kluci nepoložili, zkonsolidovali se a šlápli na plyn. Důležitý byl určitě druhý gól, od kterého jsme byli už jednoznačně lepší a to byl určitě moment, ve kterém se dnešní duel zlomil.

Stanislav Beťko (SHK Hodonín): Jsme hrozně zklamaní, protože tento zápas jsme měli velmi dobře rozehraný, neboť jsme ještě v polovině zápasu vedli 4:1. Navíc jsme tam měli další šance, které jsme neproměnili a domácí byli na ručník. Poruba pak ale přidala, začala hrát jednodušeji, měla tam plno přečíslení. Ukázalo se, že s postupujícím časem nám už ubývaly síly, dělali jsme chyby, které bychom normálně neudělali a v podstatě jsme jim na tři čtyři góly sami nahráli. Ve třetí třetině už jsme neměli dostatek sil na to ten zápas zvrátit na naši stranu, ta série byla dlouhá, každý zápas jsme v podstatě dotahovali. Rozhodly určitě momenty, kdy jsme za stavu 4:1 nedokázali proměnit své šance. Bohužel, takový je ale hokej.