Výhra by sice nic neřešila, ale potěšila by, od druhé třetiny vládli zápasu Bruslaři

27.02.2016, Gabriela Juříková

Hodně dobrou první třetinu sehráli Porubští starší dorostenci na ledě zimního stadionu Kotlina, kdy šli v druhé půli do vedení gólem Matyáše Holuba po velké převaze herní i střelecké. Domácí se ke Škodovi na dostřel díky dobré obraně hostů moc nedostávali. Až v samém závěru se Bruslaři dostali do souvislejšího tlaku a vytěžili z toho vyrovnání. Po přestávce byl obraz hry zcela jiný. Domácí drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou a obranný val Poruby zbortili až v závěru druhé tercie, kdy v rozmezí padesáti vteřin vsítil Jan Kopic dva góly. Podobný scénář zhlédli diváci i ve třetím dějství a až minutu před koncem třetí třetiny zkompletoval obránce Kopic hattrick a pečetil havlíčkobrodskou výhru. Bohužel i z tohoto utkání si Poruba odváží mnoho trestných minut.

NOEN extraliga staršího dorostu - 44.kolo so 27.2.12:00
BK Havlíčkův Brod
HC RT TORAX Poruba
4:1(1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Michálek (Benák, Beran), 38. Kopic (Michálek, Benák), 39. Kopic (Veverka), 54. Kopic (Veverka, Hendrych) – 13. Holub. Rozhodčí: Homola – Jeletz, Kleprlík. Vyloučení: 6:6, navíc Bernát (POR) 2x10 min. OT + 25 min. TH . Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 26:29. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
BK Havlíčkův Brod: Kulich – Kopic, Polák, Hrabaň, Rubner, Benák, Lachman, Němec – Piskač, Michálek, Donda, Vlach, Beran, Holenda, Králíček, Přibyl, Veverka, Teplý, Hendrych
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Skokan, Bijota, Dobeš, Prepsl, Prokeš, Timura, Krása – Dang, Malát, Žídek O. – Krupa, Stach, Bernát – Klíma, Holub, Plachý – Irgl

Včera Brodští oslavovali jisté play-off, když vyhráli nad Opavou vysoko 13:2 a asi již necítili povinnost uhrát dobrý výsledek i s Porubou. Protože vstup do zápasu měli podstatně lepší Ostravané. Gólmana Kulicha častovali střelami a strmým tempem si připisoval zásahy. Porubští se zásluhou Jana Bernáta zasloužili o vysoké připsání trestných minut, když porubský útočník neudržel emoce na uzdě a postupně nasbíral 45 trestných minut. Na ledě však vévodil Lukáš Irgl, když jej nechali domácí ujet dokonce v porubském oslabení. Velké šance měl i David Malát, ale gólem svou plnoletost neoslavil. Po krátké pasáži, kdy se hrálo před Marcelem Škodou, si taktovku opět převzali hosté a ve třinácté minutě urputné snažení a nespočet šanci pečetil pukem za brankovou čarou Matyáš Holub, který střílel z úhlu a přesto se kotouč někudy dostal za Kulichova záda. Ten se pak na sebe hodně zlobil.

Ale musel se mít na pozoru další čtyři minuty, kdy měl více práce než by si přál, zatím co jeho protějšek Škoda si na kotouč už hodně dlouho nesáhl. Až v sedmnácté minutě byla obrana Poruby trošičku otevřenější a poprvé byli Havlíčkobrodští nebezpeční. Pak se ale opět dostali do šancí hosté a Kulich se měl co otáčet, aby udržel jednobrankové manko svého týmu. V polovině devatenácté minuty se domácí radovali z vrovnání, když David Michálek procedil puk za Škodova záda. Závěr první třetiny měla Poruba přesilovku 5/3, a část si ji přenesli do druhé tercie.

O přestávce bylo zřejmě v domácí kabině hodně dusno, protože hráči se prezentovali podstatně lepší hrou a hosté se v obraně zapotili víc, než dost. Nerozhodný stav vydržel do 38. minuty, kdy se z trestné lavice okamžitě do ofenzívy zapojil Jiří Kopic a nahrávku Benáka proměnil z levého kruhu střelou k tyči ve vedoucí branku. Porubští měli snahu vyrovnat, jenže do hry se po krátkém pobytu na střídačce vrátil obránce Jiří Kopic a tentokrát propálil Škodovy betony z pravého kruhu – 3:1. Dvě rychlé branky dostaly hosty do útlumu a najednou jim nic nevycházelo.

A stejné to bylo i po druhé přestávce, kdy se nedařilo ani v početní výhodě. Ojedinělou akci předvedl Lukáš Irgl, kdy nabral rychlost, zbavil se domácí obrany, ale pak zamířil nad horní tyč Kulichovy brány. A i když se mu nepodařilo skórovat, dal týmu impuls a hra dostala jiný náboj. Najednou měli Bruslaři problémy s rozehrávkou a Poruba byla nebezpečnější v útočném území. V začínající druhé polovině třetí třetiny RT TORAX ubránil oslabení, ale čtveřice byla dost přetížena a již nedokázala zabránit Jiřímu Kopicovi ve vstřelení hattricku. Tentokrát si vybral střelu od z hranice kruhů. Další branku ale už nepřipustili, byť bylo před porubským brankovištěm hodně rušno.

V tomto zápase hodně akční Lukáš Irgl, se v závěru třetí třetiny opět vydal směr brodská brána a z levého křídla vystřelil, ke snížení to nevedlo, protože puk jen těsně minul levou tyč domácí brány. Za strkání do soupeře se šel zklidnit na trestnou lavici a brzy za ním putoval Prokeš, takže Porubští dohrávali třetinu ve třech. S výsledkem se stejně již nic moc dělat nedalo a ještě před sirénou ukončující třetí pasáž utkání a zároveň zápas, se domácí pustili do oslav vítězství a mohou se těšit na play-off. Kdežto pro hráče RT TORAX Poruba sezóna i působení v extralize definitivně skončila. Přinejmenším do sezóny 17/18.