Definitiva extraligy pro mladší dorost, i když Jestřábi nedali body zadarmo

27.02.2016, Gabriela Juříková

Porubští jeli v sobotu 27. února na led Prostějova pro definitivu postupu do extraligy pro příští sezónu. Ale museli vyhrát. Což se nerodilo snadno. První třetina byla emočně vyhrocená, čemuž neučinil přítrž rozhodčí a podle toho to taky vypadalo skoro polovinu utkání. Po dvou třetinách byl stav nerozhodný a o vítězi rozhodla v podstatě přesilovka 5/3 a posléze i klasická, kterou proměnil Martin Pliska a stejně tak jako kapitán Havránek přidal ke dvěma nahrávkám gól. Jestřábi se ale jen tak poddat nehodlali a i když Poruba odskočila na rozdíl dvou gólů, zkusili hru bez gólmana. Na výsledku 3:5 se však nic nezměnilo. I mladší dorostenci nebyli v zisku trestných minut pozadu oproti svým starším kolegům, ale zase dávali poměrně více gólů a tím si zajistili extraligu pro další sezónu.

ELIOD liga mladšího dorostu - 33.kolo so 27.2.14:45
LHK Jestřábi Prostějov
HC RT TORAX Poruba
3:5(0:2, 2:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 26. Popelka (Béreš), 28. Kuba (Mrázek), 48. Popelka (Béreš) – 2. Žídek J. (Havránek, Střondala), 16. Střondala (Havránek), 42. Anlauf (Gajdoš, Pliska), 43. Pliska (Husák), 58. Havránek (Gajdoš, Pliska). Rozhodčí: Řehulka – Kroupa, Pírek. Vyloučení: 11:7, navíc Antoníček (PRO) 10 min OT a Bochnak (POR) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5.
LHK Jestřábi Prostějov: Micka – Ševčík, Vlček, Studený, Sekerčák, Mikulík – Mrázek, Kuba, Popelka, Antoníček, Béreš, Liška, Přikryl, Vysloužil
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Gajdoš, Pliska, Husák, Nagy, Pitucha, Kroček, Krátký – Anlauf, Střondala, Havránek –Žídek J., Bochnak, Vojtášek – Šolc, Häring, Zicháček – Boniatti

V realizačním týmu byla cítit nervozita. Ono totiž je známo, že poslední krok je vždy nejtěžší a do hlav kluků nikdo nevidí. Navíc do dospívajících osobností. Ale vše se po pár minutách uklidnilo. Úvodní tlak pečetil gólem z bezprostřední blízkosti ke gólmanově levé tyči Jan Žídek. Jestřábi zahrozili v přesilovce, jenže puky pochytal pozorný Mrázek. Oslabení přečkali i domácí, a i když byla hra neučesaná, puk střídal majitele v každém odskoku, více šancí dostat černou gumu do brány, měli Porubští. Jenže vždy scházel krok nebo včasná reakce útočníka před brankovištěm.

Jestřábi vysunuli forčeking v podstatě až za Mrázkovu bránu a hosté měli problém založit útok. To se nakonec zdařilo a rychlý přesun před Micka znamenal porubské vedení 2:0. Autorem gólu, který překvapil nejen prostějovskou obranu, ale i gólmana, byl Vojtěch Střondala. Utkání mělo náboj play-off a v závěru úvodní třetiny se hráči předvedli i v bitkařské vložce před prostějovským gólmanem. Rozhodčí, ale nevylučoval a další průběh třetiny podle toho vypadal. Při odchodu do kabiny se s ním dali do hovoru oba trenéři. Nervozita, emoce a sporné řízení utkání se nadále podepisovaly pod průběh zápasu. Domácí se snažili všemi možnými prostředky porubské hráče vyvést z míry, a i když dostali možnost přesilovky, stejně se na dostřel Mrázkovy brány nedostali.

Až v páté minutě byl porubský maskovaný muž pod palbou a obrana v tlaku. Následný vstup do útočné třetiny byl už gólový. Béreš potáhl puk po levém křídle a zpětnou nahrávkou vybídl ke skórování Adama Popelku. Mrázek se nestačil včas přesunout na střelu ze středu hřiště. O dvě minuty později se RT TORAX držel v útočné třetině, jenže stačil jeden nepřesný odraz a Jestřábi se dostali do útoku dva na jednoho, což využil ve vyrovnání Dominik Kuba. Mladší dorostenci Poruby asi nechtěli být za staršími kolegy se ziskem trestných minut pozadu a tak si Bochnak nechal dát osobní desetiminutový trest.

Ale pořád to na ledě nebylo o hokeji, ale kdo koho sestřelí. O střelbu na bránu diváci sice nepřišli, starali se o to hlavně hosté, ale byli svědky spíš osobních soubojů a střetů než hokejové podívané. Druhá přestávka prospěla hostům, protože dokázali hned v prvních minutách díky Janu Anlaufovi proměnit přesilovku 5/3. I klasickou početní výhodu Porubští posléze proměnili, když se prosadil od modré čáry Martin Pliska. Před gólmanem clonil hráč, takže Micka neměl šanci puk zachytit. Možná to byla i teč, ale hlavní bylo, že hosté navýšili vedení na 4:2. Prostějovu se ovšem zadařil drzý průnik a důraz na brankovišti, když i s pukem dotlačil Mrázka za brankovou čáru Adam Popelka – 3:4.

Poruba držela útočnou převahu, jenže na domácí straně stálo štěstí, kterému šli naproti nasazením, obětavostí a dobře pohybujícímu gólmanovi. Takže se puky od brány odrážely nebo tam ani nedošel. Jenže trpělivost a znovu nalezená kázeň a disciplína na porubské střídačce, vedli k páté brance v Jestřábí kleci. Marek Havránek skvěle proměnil pobídku Gajdoše a kotouč zaplul Mickovi mezi rukou a tělem do brány. Domácí v závěru sáhli po hře bez gólmana, ale neudrželi pásmo a dvakrát měli na mále v inkasování šesté branky. Časomíra ukazovala 40.4 vteřin, když se v rohu v útočné třetině Jestřábů složil po zásahu Střondala a při odchodu na trestné lavice se hráči do sebe pustili. Nejakčnější byl domácí hráč Petr Antoníček a dostal osobní trest. Zápas se tudíž o několik chvil prodloužil a sladší byl pro porubský mančaft, který si výhrou zajistil první místo a postup do extraligy.