Senzace! Poruba jako první přetlačila hvězdný Frýdek-Místek, v nájezdech rozhodl Ovšák

07.10.2015, René Chyla

Kdo nedorazil, musí zpytovat svědomí! Šlágr kola mezi třetí Porubou a prozatím stoprocentním Frýdkem-Místkem začal pořádně zhurta. Už ve druhé minutě totiž domácí tribuny skotačily radostí, když se Jan Chaloupka chopil pevně své role kapitána a poslal Porubu do brzkého vedení. Ne ovšem na dlouho, neboť hosté za pět minut srovnali krok z hole Davida Ciencialy. Poruba ve druhé části neproměnila trestné střílení, Frýdek-Místek zase selhával ve vyložených šancích na výtečném Radku Tihlářovi, který se prezentoval až neskutečnými zákroky. Růžička pak střelecké trápení Frýdeckých prolomil, radost však hostům nezůstala dlouho, když za Porubu vyrovnal Aleš Kilnar a obrat dokonal v nájezdech Milan Ovšák. RT TORAX tak jako první tým v sezoně dokázal hvězdného soka porazit!

2. liga - skupina Východ - 8.kolo st 7.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
3:2sn(1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Chaloupka (Malý), 49. Kilnar (Malý), rozhodující nájezd Ovšák – 7. Cienciala (Franek, Krutil), 46. Růžička (Klimša, Polák). Rozhodčí: Obadal – Blaha, Novák. Vyloučení: 6:3, navíc Růžička (FRM) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 587. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Peslar, Malý, Ovšák, Šindelář (od 20. Puškár), Vajda, Buček – Ballner, Kilnar, Vaněk, Gelnar (od 22. Vrána), Sedlář, Seidler, Szajter, Chaloupka, Zachar
HC Frýdek-Místek: Šimboch – Dresler, Jeník, Heider, Krutil, Kowalczyk, Kvapil, Polák – Franek, Piecha, Sonnek, Klimša, Kovařčík, Schwarz, Káňa, Cienciala, Meidl, Růžička, Luka, Jaroš, Christov

Domácí hokejisté doslova vletěli na svého soupeře, který prozatím bez ztráty jediného bodu proházel soutěží jako nůž máslem. V minutě první sice RT TORAX nevyužil své přečíslení, v té následující ale dokázal otevřít skóre v nabídnuté přesilovce. Dělovku Robina Malého Juraj Šimboch sice ještě vyrazil před brankoviště, proti dorážce porubského kapitána Jana Chaloupky do prázdné brány však již frýdecká obrana ani gólman zareagovat nedokázali – 1:0. Frýdek-Místek mohl taktéž udeřit v početní převaze. Blízko byl například Tomáš Káňa po nabídce nejlepšího střelce hostů Vladimíra Luky. Krátce po vypršení trestu Milana Ovšáka už ale hosté slavili.

David Cienciala nahazoval kotouč od modré čáry a domácí obránce Jiří Šindelář si nechtěně srazil puk do vlastní brány – 1:1. V jedenácté minutě mohl jít suverénní Frýdek do vedení. David Klimša přenechal černý kus pryže v situaci dva na nikoho Martinu Piechovi, ten ale z jasné pozice netrefil bránu. Za půl minuty už ale mohlo být vše úplně jinak. Jakub Szajter nahrával mezi kruhy Jakubu Gelnarovi, který jen těsně minul pravou tyč. V podobné situaci se ocitl ještě půl minuty před koncem první třetiny Marek Sedlář po ideální nahrávce od Rostislava Vaňka. Prvně jmenovaný ale nakonec do prázdné brány přes bránícího hráče zakončit nedokázal.

Porubský kapitán mohl na začátku prostřední periody znovu velmi rychle uštědřit Frýdeckým ránu pod pás. Svou příležitost ale v podobě samostatného úniku proměnit nedokázal. Na druhé straně pak zahrozili postupně Tomáš Káňa, kterému scházely v přesnosti jen centimetry, David Cienciala, jenž trestuhodně netrefil prázdnou porubskou bránu, či Radek Meidl, proti kterému fantasticky zasáhl Radek Tihlář. Krátce před odehranou první polovinou základní hrací doby ujel v oslabení znovu Jan Chaloupka. Při svém úniku byl ale faulován a hlavní sudí tak po krátké poradě se svými kolegy zkřížil ruce nad hlavou.

Porubský kapitán se snažil překvapit Juraje Šimbocha mezi betony, frýdecký gólman ale jeho úmysl vystihl a skulinku tak na poslední chvíli uzavřel. V 35. minutě to na tribunách jen zahučelo. David Klimša se totiž protáhl mezi dvěma bezradnými obránci a ocitl se sám v mezikruží, odkud následně trefil pravou tyč. Radek Tihlář měl ještě do konce třetiny na rozdíl od svého kolegy na protější straně nemálo práce. Nejprve musel likvidovat střelecký pokus Tomáš Franka a následně zneškodnil i stoprocentní příležitost Tomáše Káni, který mohl doklepávat do odkryté porubské svatyně.

Hosté měli z počátku poslední třetiny znovu navrch. David Cienciala si ale znovu vylámal zuby na porubském fantómovi střežícím tři porubské tyče. Co se nepovedlo jemu, podařilo se ovšem Marku Růžičkovi. Ten dostal ideální nahrávku na pravý kruh, odkud přízemní střelou zaskočil Radka Tihláře mezi betony – 1:2. Domácí se ale s nadvládou Frýdeckých nedokázali smířit. Bučkova střela od modré čáry sice pravou tyč minula, následná akce Porubských už ale vyšla na výbornou. Střeleckou možnost Robina Malého vyrazil frýdecký Šimboch před sebe, kde stál připravený Aleš Kilnar, který bekhendovou střelou poslal puk k levé tyči – 2:2.

RT TORAX dokonce mohl rozhodnout a brát tři body. Aleš Kilnar přebruslil na modré čáře hostující obránce, následně přihrával Janu Chaloupkovi do stoprocentní šance před brankoviště, porubský kapitán ale trestuhodně netrefil prázdnou branku a sen o obratu se tak rychle rozplynul. Přítomní diváci zhlédli nevídaně dramatický závěr. Necelé dvě minuty před koncem musel na trestnou lavici usednout střelec vyrovnávací branky. Frýdeckomístečtí mohli rozhodnout, za nerozhodný stav ale porubská kabina bude znovu děkovat Radku Tihlářovi, jenž zlikvidoval tutovky Pavla Kowalczyka či Tomáše Káni.

Prodloužení nenabídlo oku diváka příliš pohlednou podívanou, neboť se jednalo o taktickou hru z obou stran a žádný z týmů nechtěl soupeři rozhodující branku jen tak darovat. Utkání tak dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých byl jediným úspěšným střelcem ve čtvrté sérii Milan Ovšák, který zasunul kotouč pod přesouvajícího se Juraje Šimbocha a rozhodl tak o porubském vítězství – 3:2.

Ostatní zápasy 8. kola II. ligy skupiny Východ

VHK Vsetín vs. HC Bobři Valašské Meziříčí3:1
HK Nový Jičín vs. HC Slezan Opava6:5 pr.
SK Karviná vs. HC Kopřivnice3:1
HC Technika Brno vs. HC Lvi Břeclav4:3
SHK Hodonín vs. HC Moravské Budějovice 20054:5

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Věděli jsme, že nemůžeme hrát útočnou hru, s kluky jsme se připravovali na utkání dva tréninky. Plnili perfektně taktické pokyny, zahušťovali střední pásmo a víceméně jsme je v první třetině do ničeho nepustili, navíc jsme vedli. Ve druhé třetině měl soupeř trochu tlak, špatně jsme totiž dostávali kotouče z obranného pásma, ale přestáli jsme to. V poslední části jsme zápas uhráli bojovností, nakonec jsme ještě měli tutovou šanci na 3:2, bohužel jsme nedali. Myslím, že jsme byli Frýdku rovnocenným soupeřem. Nájezdy už jsou loterie, vyšly nám a jsme spokojeni. Vynikající výkon brankáře i celého týmu, který na ledě nechal spoustu sil.

Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek): Nám se toto utkání vůbec nevyvedlo. Bylo vidět, že celý zápas jsme se trápili, domácí byli velmi zarputilí a nedokázali jsme se prosadit v předbrankovém prostoru. Za stavu 1:1 hrála Poruba velmi dobře a samozřejmě k tomu přispěla také naše špatná koncovka, která vyvrcholila při nájezdech.