Další facka! Poruba nezvládla městské derby, na domácím turnaji si zahraje o bronz

14.08.2015, René Chyla, Adam Bagar

Porubští hokejisté chtěli odčinit nepovedené utkání se slovenskou reprezentační dvacítkou, jenže v městském derby proti Vítkovicím pokračovali v podobném duchu a na dobře hrajícího soka nestačili. Bojovalo se přitom o sobotní finále, které si nakonec se souborem kouče Ernesta Bokroše zahrají zaslouženě Vítkovice. Ty na začátku přečkaly úvodní nápor porubského týmu a poté už diktovaly tempo hry. Jejich brankostoj se nakonec nastavil na čísle šest, zatímco RT TORAX, který v posledních dvou duelech inkasoval čtrnáct gólů, vyšel střelecky naprázdno a čeká ho jen boj o třetí místo s polskou dvacítkou.

2. liga – přípravné zápasy - Turnaj pá 14.8.19:15
HC Vítkovice Ridera
HC RT TORAX Poruba 2011
6:0(1:0, 1:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 15. Danielčák (Krčmář), 23. Kafka (Jáchym, Čechman), 44. Kafka (Jáchym), 47. Jáchym (Žiak), 48. Wrobel (Danielčák), 59. Kmošek (Hartmann). Rozhodčí: J. Jeřábek, Rajnoch – M. Vengřín, R. Vengřín. Vyloučení: 4:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 277. Průběh utkání: 6:0.
HC Vítkovice Ridera: Wanecki – Krčmář, Adamík, Šendera, Charvát, Čechman, Ďurkáč, Gabrhelík – Malina, Jáchym, Kafka, Beneš, Spratek, Stupka, Moravčík, Žiak, Ollender, Kmošek, Wrobel, Hartmann, Danielčák.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek (23. Gleich) – Ovšák, Vajda, Baca, Buček, Pobuta, Slavík, Franek, Gálik – Seidler, Kilnar, Ballner, Chaloupka, Zachar, Sedlář, Vrána, Vaněk, Sysala, Gelnar, Marcinek, Blahuta.

Ostravské hokejové derby mezi juniorským kádrem Vítkovic a druholigovou Porubou začalo ve velmi rychlém tempu, když se do vyložených šancí dostávali zejména červenobílí. Obrovské příležitosti na otevření gólového účtu zápasu měli v prvních minutách Petr Seidler, Lukáš Vrána, Martin Blahuta a ve čtyřminutovém vlastním oslabení zahrozil dokonce i Jan Chaloupka. Tutovku spálil také David Zachar, jenž byl ale při svém pokusu faulován. Vítkovice se začaly osmělovat až zhruba po deseti minutách hry. To Šrámka v bráně nedokázal překonat Samuel Ollender ani Tomáš Jáchym. Krátce po vítkovické přesilovce už ale první gól padl. David Krčmář našel na pravém kruhu Jozefa Danielčáka, který se trefil přesně do protipohybu Richarda Šrámka k levé tyči – 1:0. Vyrovnat mohl o chvíli později Tomáš Marcinek, to by musel ale zamířit o něco přesněji.

Druhá třetina už přinesla naprosto odlišný hokej než perioda předcházející. Vítkovice zařadily na vyšší rychlostní stupeň, s čímž měli hokejisté Poruby značné problémy. Zvýšená aktivita se modrobílým vyplatila hned zpočátku. Tomáš Jáchym našel rozjetého Dominika Kafku, který se přesnou střelou do pravého horního růžku nemýlil – 2:0. Vítkovický útočník poté upadl a smetl porubského Šrámka v bráně. Ten se jen velmi těžko zvedal z ledu a na řadu tak muselo přijít střídání. Michal Gleich se svého úkolu zhostil opravdu znamenitě, když dokázal pochytat v prostřední periodě všechny šance vítkovického celku včetně trestného střílení. Další tutovku na snížení měl na své holi Martin Blahuta. Kotouč sice prošel přes vítkovického gólmana, mezi tři tyče však už nedoputoval. Naději na dobrý výsledek pro Porubu mohl vzkřísit Tomáš Marcinek i Jakub Baca, ale ani jeden nezamířil přesně.

Závěrečná třetina byla už pro Porubské hotový postrach. Ve 44. minutě našel Tomáš Jáchym rozjetého Dominika Kafku, který se trefil z pravého kruhu přesně pod Gleichův beton k levé tyči – 3:0. Za tři minuty bylo vše zase úplně jinak. Lukáš Žiak našel mezi kruhy Tomáše Jáchyma, který zamířil neomylně pod lapačku – 4:0. Po oddechovém čase hostů se obraz hry vůbec nezměnil. Po minutě už se na světelné tabuli totiž měnil stav znovu. Jozef Danielčák nabídl kotouč nikým neatakovanému Kamilu Wrobelovi, který nadvakrát překonal Gleicha ke vzdálenější tyči – 5:0. Porubský zmar dokonal i fakt, že Rostislav Vaněk nedokázal ve vyložené šanci přehodit levý beton vítkovického fantoma v bráně. Na druhé straně ale ve stejné pozici selhal i modrobílý Lukáš Žiak. V předposlední minutě uzavřel gólově bohatou třetí třetinu Jakub Kmošek, který z dalšího úniku poslal kousek černé pryže k levé tyčce – 6:0.

Poruba si tak zítra zahraje od 11 hodin o třetí místo s polskou reprezentací do dvaceti let, ve 14:30 je pak na programu finále mezi slovenskou dvacítkou a juniorkou Vítkovic.

Konečná tabulka základní skupiny O pohár RT TORAX

Slovensko "20"              2 1 0 0 18:5   8
HC Vítkovice Steel "23"     2 0 1 0 12:4   7
HC RT TORAX Poruba 2011     1 0 0 2  8:15  3
Polsko "20"                 0 0 0 3  3:17  0

Další program turnaje O pohár RT TORAX

15.8. 11:00 HC RT TORAX Poruba 2011 – Polsko "20" (o 3. místo)
15.8. 14:30 Slovensko "20" – HC Vítkovice Steel "23" (finále)

Ohlasy k utkání

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel): Výsledek tomu sice příliš nenapovídá, ale byl to pro nás těžký zápas, protože Porubští na nás vlétli a prvních deset minut jsme byli pod neskutečným tlakem. Měli tam mraky šancí, ale naštěstí pro nás nedali branky. Mohlo to vypadat úplně jinak. Nám se pak podařilo dát gól a hra se postupně obracela, převzali jsme iniciativu a v klidu to dohráli.