Poruba si pojistila výbornou druhou příčku, v play-off se po roce střetne s Hodonínem

25.02.2015, Adam Bagar, René Chyla

K udržení výborného druhého místa stačil porubským hokejistům v posledním utkání dramatické základní části ukořistit na ledě nedaleké Opavy aspoň bod. A to se do puntíku povedlo. RT TORAX měl lepší nástup, brzy šel do zaslouženého vedení a ještě po dvou třetinách měl, i díky dvoubodovým příspěvkům Rostislava Vaňka a Luďka Krayzela, ve své kapse pohodlný náskok dvou branek. O ten však zbytečně v závěru přišel a nakonec padl po samostatných nájezdech, čímž přestřihl šňůru sedmi výher. O jeho čtvrtfinálovém soupeři se rozhodovalo takřka až do deváté hodiny večerní, kdy se dohrál duel ve Valašském Meziříčí. A ten porubským hokejistům určil za soupeře znovu po roce nepříjemný Hodonín.

2. liga - skupina Východ - 44.kolo st 25.2.18:00
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
4:3sn(0:1, 1:2, 2:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 37. Wolf (Kafka, Kocián), 41. Kysela (Měch, Vítek), 54. Černý (Tichý, Herman), rozhodující nájezd Kysela – 2. Pavlačka (Vaněk, Hulva), 35. Krayzel (Kilnar, Vajda), 38. Vaněk (Buček). Rozhodčí: Koliba – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 720. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3.
Hokejový klub Opava: Šafránek – Kysela, Vrabel, T. Černý, Galvas, Slavík, Tichý, Tůma, Pavelek – Měch, Herman, Vítek, Polok, Klapetek, Kafka, Kocián, F. Vaněk, Wolf, L. Černý, Svoboda, Chalupa.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Buček, Vajda, Ovšák, Javín, Peslar, Puškár, Baca – Seidler, Chaloupka, Hulva, Zachar, Sedlář, Vrána, R. Vaněk, Krayzel, Kilnar, Pavlačka, Mihal.

Začátek čtvrtého derby mezi opavským Slezanem a ostravskou Porubou patřil jednoznačně hostům. Už ve druhé minutě se dostali do přečíslení Jakub Hulva s Markem Pavlačkou, který vzal veškerou zodpovědnost na sebe a přesnou střelou k pravé tyči otevřel skóre zápasu – 0:1. Za necelé tři minuty se puku na levém kruhu ujal Aleš Kilnar, ten však nastřelil pouze tyč Šafránkovy branky. Tlak Poruby se po chvíli ještě znásobil, když prvním vyloučeným hráčem zápasu byl opavský David Galvas. RT TORAX však svou početní převahu nezužitkoval.

Šanci na vyrovnání dostali v podobě přesilové hry také Opavští, ti ale svou výhodu nesehráli vůbec dobře a skóre se tak ani po polovině první třetiny nezměnilo. Ke konci úvodní periody byla hráčská lavice hostí potrestána za příliš mnoho hráčů na ledě a Slezan tak měl další šanci upravit stav zápasu. RT TORAX ale potvrdil svou kvalitu, na ostravského gólmana neprošla žádná ze střel a Poruba si tak jednobrankové vedení odnesla i do třetiny následující.

Hosté do druhé části vkročili opět pravou nohou. Již v první minutě se k několika dorážkám dostal Rostislav Vaněk, ale ani jednou nedokázal přehodit Šafránkův beton. O chvíli později se ocitl sám před brankou nikým neatakován Aleš Kilnar, ale ani tomu se opavského gólmana překonat nepodařilo. V 28. minutě byli v krátkém sledu posláni na trestnou lavici David Galvas s Filipem Vaňkem a RT TORAX tak mohl zvýšit své vedení ve dvojnásobné přesilovce. Největší příležitost měl Luďek Krayzel po přihrávce od Petra Seidlera, prvně jmenovaný ale nezpracoval podle svých představ a dlouhá početní převaha tak zůstala nevyužita.

Na druhé straně mohl v signalizované výhodě zase skórovat Jakub Vítek, z prostoru mezi kruhy však Tihlářovu svatyni minul. O chvíli později se ke kotouči dostal Petr Chalupa, opavský útočník ale beton ostravského brankáře nepřehodil. Tuto neproměněnou šanci tak RT TORAX bez lítosti ztrestal. Aleš Kilnar přihrával v přečíslení na levý kruh Luďku Krayzelovi, který trefil přesně – 0:2. O dvě minuty později už se ale Opava prosadila. Dominik Kafka nahazoval od pravého mantinelu do brankoviště, kde tečoval puk Petr Wolf přesně mezi Tihlářovy betony – 1:2. Za necelou půlminutu si Porubští vzali své vedení zpět. Rostislav Vaněk si vyjel od levého mantinelu na svůj bližší kruh, ze kterého svou střelou vymetl všechny pavučinky z pravého horního růžku opavské brány – 1:3.

Slezan měl vstup do závěrečné periody famózní. Už po šestačtyřiceti vteřinách se do kotouče opřel Kysela, který od modré trefil levý růžek ostravské branky. Radek Tihlář neměl proti této střele žádnou šanci. Za dalších dvacet sekund už mohlo být dokonce vyrovnáno. Petr Chalupa ale v bezprostřední blízkosti nastřelil pouze Tihlářovu výstroj. Ve 47. minutě mohl srovnat Tomáš Polok a hned po něm i Lukáš Černý, ani jeden z nich ale nedokázal v jasných příležitostech skórovat. Za šest minut se zjevil sám před Tihlářem Dominik Kafka, ostravský brankář ale předvedl neskutečný zákrok a zabránil tak srovnání stavu utkání.

Ovšem jen v daném momentě, jelikož opavská hala slavila už o minutu později ve dvojnásobné přesilovce. První střelu Lukáše Černého sice porubský gólman vyrazil před sebe, na dorážku, která mířila pod vyrážečku, byl už však krátký – 3:3. Tři vteřiny před koncem mohl obrat dokonat Petr Wolf, Radek Tihlář ale překvapení nepřipustil a utkání se tak muselo prodlužovat.

Hned na začátku mohl rozhodnout Tomáš Polok, proti jeho střele ale znovu vynikl ostravský brankář. Odražený kotouč se dostal na hůl Bohumilu Hermanovi, tomu se však povedlo neskutečné. Ze vzdálenosti zhruba půl metru nedokázal trefit naprosto odkrytou branku. Těsně před koncem nastaveného času mohl dát čtvrtou branku Opavy Dominik Kafka, se svou střelou si ale dal načas a Radek Tihlář se tudíž stačil přesunout.V následné nájezdové loterii si připsal Slezan bonusový bod, který dokázal zajistit Daniel Kysela střelou pod víko – 4:3.

Ostatní zápasy 44. kola II. ligy – sk. B (Východ)

HC ZUBR Přerov – VSK Technika Brno 1:3
HC Lvi Břeclav – SHK Hodonín 3:5
HC Bobři Valašské Meziříčí – HK Nový Jičín 1:2
VHK Vsetín – SK Karviná 5:2

Čtvrtfinálové dvojice play-off

HC ZUBR Přerov vs.HC Lvi Břeclav
HC RT TORAX Poruba 2011 vs.SHK Hodonín
VHK Vsetín vs.HK Nový Jičín
VSK Technika Brno vs. HC Slezan Opava