RT TORAX před pauzou potvrdil roli favorita, po boji udolal poslední Karvinou

31.01.2015, Adam Bagar, René Chyla

Už v odpoledních hodinách se porubští hokejisté představili v roli velkého favorita na nedalekém ledě Karviné. Oba týmy dělí v tabulce propastných jedenáct pozic, přesto se Poruba už několikrát v sezoně mohla přesvědčit, že tamní SK dokáže nepříjemně kousat. A to se potvrdilo i tentokrát. RT TORAX si sice dokázal v prvním dějství vypracovat náskok dvou branek, ale Karviná během chvíle manko smazala. Svěřenci trenérů Sršně a Kotaly nakonec blamáž nedopustili a i díky tříbodovým příspěvkům Adama Červenky a Luďka Krayzla či dvěma trefám Davida Zachara dokráčeli k vítězství 5:3. Navíc vyhráli už dvanácté z posledních třinácti střetnutí a upevnili si skvělou druhou příčku v tabulce!

2. liga - skupina Východ - 37.kolo so 31.1.15:30
HC Býci Karviná
HC RT TORAX Poruba 2011
3:5(0:2, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. Foltyn (Kasperlík), 27. Ballner (Vyčesaný), 47. Čintala (Kasperlík) – 15. Hulva (Červenka, Vrána), 16. Zachar (Krayzel, Vajda), 33. Krayzel (Červenka, Peslar), 40. Zachar (Krayzel, Kilnar), 53. Červenka (Vrána). Rozhodčí: J. Vaněk – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 7:7, navíc Deutsch (Karviná) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 187. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5.
HC Býci Karviná: Gleich – Milch, Fišera, Hoďa, Zamecznik, Vydra, Jaroch, Čintala, Deutsch, Foltyn, Szajter, Opravil, Dýrr, Chomič, Malík, O. Kasperlík, M. Kasperlík, Juhász, Luka, Ballner, Vyčesaný.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Slavík, Baca, Ovšák, Vajda, Buček, Peslar – Krayzel, Kilnar, Červenka, Seidler, Schwarz, Hulva, Zachar, Pavlačka, Vrána, R. Vaněk.

Diváci ještě ani neobsadili svá místa a už byl odehnán na trestnou lavici první karvinský hráč. RT TORAX se ale během své početní výhody k ničemu vážnějšímu nedostal. Až v jejím těsném závěru tečoval před Gleichem Bacovu střelu od modré Vrána, kotouč ale mezi tři tyče nezapadl. Následně mohl poslat hosty do vedení Vajda, ten ale z prostoru mezi kruhy vystřelil vysoko nad branku. Za pár minut mohl v další přesilové hře otevřít skóre Kilnar, jeho střela však jen těsně minula Gleichovu bránu. Na druhé straně se pak ocitl sám před Tihlářem Vydra, ten ale hrubé zaváhání porubské obrany nevyužil. V další šanci se objevil David Ballner, ten ale Hoďovu přihrávku z rohu kluziště minul a v publiku to jen zahučelo. Na konci čtrnácté minuty přihrával Martin Kasperlík najíždějícímu Hoďovi, jeho pokus ale zastavila dokonce až tyč Tihlářovy branky.

Na druhé straně tak o minutu později trestala Poruba. Adam Červenka našel mezi kruhy volného Jakuba Hulvu, který střelou do levého horního růžku otevřel skóre zápasu – 0:1. Za třináct vteřin se na světelné tabuli stav změnil znovu. Luděk Krayzel našel na modré čáře volného Davida Zachara, který se tak dostal do samostatného úniku a střelou mez betony zmařil Karvinským naději na rychlé vyrovnání – 0:2. Alespoň snížit mohl v přesilovce Zdeněk Deutsch, ten ale po přihrávce od Martina Kasperlíka trefil pouze připravený Tihlářův beton. Krátce po vypršení trestu Martina Bučka mohla přidat Poruba třetí zásah do karvinské sítě, Kilnarovu střelu i dorážku si ale exporubský gólman Karviné Michal Gleich pohlídal.

Na začátku druhé třetiny měl největší šanci hostů v dlouho trvající početní výhodě Lukáš Vrána, ten ale nastřelil pouze levou tyčku. Na druhé straně tak ujeli Karvinští dva na jednoho, kdy Martin Kasperlík přihrával volnému Tomáši Foltýnovi, který se trefil přesně pod víko – 1:2. Na konci 25. minuty přihrával Adam Červenka od levého mantinelu najíždějícímu Lukáš Vránovi mezi kruhy, jeho pokus ale fantasticky zneškodnil Michal Gleich. Za malou chvíli už ale vyrovnáno bylo. Karvinští totiž sehráli svou další přesilovku na výbornou. Michal Vyčesaný našel na druhé straně kluziště připraveného Davida Ballnera, který pohotovou střelu k pravé tyči překonal Tihláře – 2:2. RT TORAX se po pár minutách hry dostal do přečíslení dva na jednoho, ve kterém Petr Seidler našel přesně hůl Jakuba Hulvy, ten ale jen těsně minul levou tyč Gleichovy svatyně.

Ve 33. minutě si ale Porubští vzali své vedení zpět. Jakub Peslar se opřel do kotouče na modré čáře, který před brankovištěm ještě dokázal tečovat Adam Červenka a černý nesmysl se tak otřel znovu o tyč. Puk se následně odrazil přesně na hůl Luďku Krayzelovi, který měl před sebou jen odkrytou branku, kterou nemohl neminout – 2:3. Obrovskou příležitost na vyrovnání měl na holi David Ballner, ten ale nakonec selhal, jelikož byl při své šanci faulován, a domácí diváci tak vyrovnání neslavili. Minutu před koncem mohl dostat do Porubu zpět do dvoubrankového vedení Lukáš Vrána, jeho pokus ale zastavil vynikající Michal Gleich, když zneškodnil střelu z bezprostřední blízkosti. Devětatřicet vteřin před druhou sirénou se tak ale nakonec stalo. Luděk Krayzel poslal puk před brankoviště, kde se jej zmocnil David Zachar, který dokázal podruhé v sobotním utkání překonat Gleicha mezi betony – 2:4.

Po několika vyloučeních ve třetí třetině se do obrovské šance dostal kanonýr Luděk Krayzel. Ten zachytil výbornou nahrávku mezi kruhy, jeho pokus si však do lapačky vychutnal karvinský brankář. O pár vteřin později byl zase závar před Tihlářem na druhé straně kluziště. Martin Kasperlík nakonec poslal kotouč směrem k modré čáře, kde se jej ujal David Čintala, který propálil vše, co mu stálo v cestě – 3:4. Krátce před polovinou třetí periody se dostal do samostatného úniku David Zachar, při své individuální akci byl ale faulován autorem třetí branky domácích a hlavní sudí poslal domácí tým nepochopitelně pouze do oslabení.

V následné početní převaze nejprve pálil Marek Slavík jen do betonů Gleicha, o pár vteřin později nastřelil dokonce tentýž hráč tyč a karvinská branka tak byla dále zakletá. V 53. minutě se jednomu z porubských útočníků povedl životní kousek. Adam Červenka si najel podél pravého mantinelu, natlačil se až ke Gleichově bráně a z takřka nulového úhlu trefil bekhendem levý růžek karvinské branky – 3:5. Tři minuty před koncem našel ještě Jakub Schwarz na modré osamoceného Rostislava Vaňka, který se tak vydal nikým neatakován do samostatného nájezdu, který ovšem díky skvělému zákroku domácího gólmana zůstal nevyužit.

Poruba si tak nakonec po velice nepřesvědčivém výkonu na ledě outsidera připisuje další důležité tři body do tabulky a setrvá tak minimálně do středy na druhém místě.

Ostatní zápasy 37. kola II. ligy – sk. B (Východ)

VSK Technika Brno – SHK Hodonín 3:4
HC Bobři Valašské Meziříčí – HC Frýdek-Místek 4:3 náj.
HK Nový Jičín – HC ZUBR Přerov 1:5
HC Slezan Opava – HC Lvi Břeclav 5:1

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Utkání nebylo z naší strany ne moc dobré. Samozřejmě bereme tři body.