Poruba v desetibrankové přestřelce přehrála Techniku Brno a upevnila si druhou pozici

28.01.2015, René Chyla

RT TORAX v rámci 36. kola hostil na svém ledě čtvrtou Techniku Brno, se kterou zatím sehrál tři vyrovnaná utkání. Dnes to však byl v podání Porubských jednoznačný zápas, ve kterém Technika odvrátila hrozící debakl až v závěrečných minutách, kdy snížila dvěma rychlými brankami. Na šesti gólech v brněnské síti měli největší podíl Aleš Kilnar (0+3) a Jakub Peslar (1+2), kteří se prezentovali třemi kanadskými body. Jednou brankou a asistencí se blýskl také útočník David Zachar. Poruba tak vyhrála další velmi důležité utkání a upevnila si svou druhou pozici v druholigové tabulce. Díky středeční výhře 6:4 nad Technikou tak mají domácí hokejisté s Brnem lepší vzájemnou bilanci, což může hrát velmi výraznou roli na postavení v tabulce pro následné play-off.

2. liga - skupina Východ - 36.kolo st 28.1.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Technika Hockey Brno
6:4(3:1, 2:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Peslar, 8. Seidler, 13. Krayzel (Zachar, Kilnar), 28. Pavlačka (Kilnar, Peslar), 39. Červenka, 41. Zachar (Kilnar, Peslar) – 17. Jurča, 38. Brzobohatý (Benýšek, Bustin), 58. Látal (Klimeš), 59. Bustin (Brzobohatý, Benýšek). Rozhodčí: Obadal – Blaha, Švarc. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 484. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 6:2, 6:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Vrba – Peslar, Vajda, Baca, Slavík, Javín, Buček – Pavlačka, Schwarz, Červenka, Kilnar, Seidler, Hulva, Zachar, Vrána, Krayzel
Technika Hockey Brno: Novák (od 8. Chvátal) – Habrovec, Vrba, Klimeš, Koukal, Maršálek, Havíř, Odehnal – Látal, Brzobohatý, Jurča, Crhák, Zábranský, Benýšek, Heža, Bustin, Čtvrtníček, Pargáč

Utkání mezi druhým a čtvrtým týmem tabulky začal podle očekávání velmi opatrně, neboť oba středeční soupeři si byli vědomi důležitostí dnešního střetnutí, které může hrát výraznou roli pro postavení týmů v tabulce pro následné play-off. Ve čtvrté minutě byla nejnebezpečnější střela Jakuba Bacy od modré, Novák ale zasahovat nemusel, jelikož jeho pokus proletěl kousek od pravé tyčky hostující svatyně. Pohlednou akci předvedli také na druhé straně Petr Jurča s Martinem Zábranským, který dostal přihrávku nadvakrát před brankoviště, ale ani jedna jeho šance nebyla nakonec využita.

Hokejové heslo nedáš – dostaneš v tu chvíli zafungovalo na sto procent. Technika v obranné třetině několikrát chybovala, z čehož inkasovala během 28 vteřin dvě branky. Nejprve využil špatného vyhození Brna Jakub Peslar, který si udělal ještě pár kroků mezi kruhy a přesnou střelou nad pravý beton dostal domácí tým do vedení – 1:0. Následně ale porubské publikum mohlo slavit opět. Petr Seidler získal kotouč za brankou, kterou si dokázal v klidu objet a poslat kotouč do brankoviště, kde se puk odrazil zřejmě od jednoho z bránících hráčů až za Novákova záda – 2:0.

Na to zareagoval trenér hostí Roman Kaňkovský oddechovým časem a zápas tak měl stejný vývoj jako první letošní vzájemné utkání v Ostravě. Do brány se tudíž postavil Jaroslav Chvátal, který měl Brňanům dodat tolik potřebnou energii. Technika ale ochablým dojmem působila i nadále. Nejprve měl dobrou příležitost Krayzel, jehož střelu Chvátal zachytil do lapačky. O pár sekund později se před hostujícím brankářem objevil zcela volný Jakub Schwarz, jehož pokus skončil jen na hrudi Jaroslava Chvátala.

První přesilovou hru dostali k dispozici domácí hokejisté, kteří onu příležitost využili na jedničku. David Zachar přihrával před bránu zkušenému Luďku Krayzelovi, který překonal poprvé v zápase druhého brněnského gólmana – 3:0. O pár vteřin mohlo být vše opět jinak, kdyby Buček v dobré pozici branku nepřestřelil. Po dalším brněnském oslabení ale konečně Technika snížila. Individuální akci předvedl Petr Jurča, který se protáhl do svého útočného pásma, udělal pár kroků na levý kruh a přesnou střelou k pravé tyči snížil – 3:1.

Hned v první minutě druhé periody měli domácí vyloženou šanci. David Zachar přihrával před bránu najíždějícímu Aleši Kilnarovi, ale ten nedokázal z pár metrů trefit odkrytou Chvátalovu klec. O pár minut později se dostal do obrovské příležitosti Petr Jurča, ale ten trefil pouze Vrbovy betony. Na druhé straně pak bekhendová střela Adama Červenky jen těsně minula levou tyč hostující branky. V 28. minutě si vzali domácí tříbrankové vedení zpět. Aleš Kilnar přihrával do prostoru mezi kruhy najetému Marku Pavlačkovi, který pohotovou střelou k levé tyči zvýšil porubský náskok – 4:1.

Krátce po uplynutí poloviny základní hrací doby byl v dobré pozici znovu Aleš Kilnar, který dostal parádní přihrávku od Krayzela, jeho pokus ale jen těsně minul pravý růžek Chvátalovy brány. Poté zůstal před brankovištěm osamocený Peter Bustin, jeho pokus ale vytěsnil Vrba ramenem. 35. minuta patřila Davidu Zacharovi. Ten nejdříve vypálil pouze do hostujícího brankáře a o pár sekund později nastřelil třiadvacetiletý mladík tyč. Tři minuty před koncem nahrával Karel Benýšek před bránu Martinu Brzobohatému, který přesnou střelou snížil – 4:2. Brněnská radost ale netrvala dlouho. O minutu později se ujal před brankovištěm puku Adam Červenka, na jehož střelu si sice Chvátal sáhnul, ale kotouč nakonec doskákal až za brankovou čáru – 5:2.

Diváci ještě ani nestihli usednout na svá sedadla a už padla další branka. Po devatenácti odehraných vteřinách z třetí části přihrával Aleš Kilnar z pravého kruhu na druhou stranu kluziště volnému Davidu Zacharovi, který trefil přesně levý růžek Chvátalovy branky – 6:2. Do samostatného úniku se mohl dostat ve svém vlastním oslabení brněnský Petr Jurča, na poslední chvíli ale zasáhl Jakub Baca a skóre tak zůstalo nezměněno. O pár minut později se tentýž hráč dostal do šance znovu, tentokrát ale jeho střela jen těsně minula pravou tyč Vrbovy branky. V domácí početní převaze nejprve zahrozili Červenka s Vránou a poté také Luděk Krayzel, který ale vypálil z bezprostřední blízkosti nad.

Tři minuty před koncem se nechal vyloučit Aleš Kilnar za hákování a z následné přesilovky Technika udeřila. Střelu Klimeše dokázal domácí gólman ještě vyrazit před sebe, tam se jej ale zmocnil Ondřej Látal, který si ležícího Vrbu obehrál a zasunul puk do branky – 6:3. O minutu později se stav utkání změnil znovu. Porubská obrana znovu chybovala, což znamenalo čtvrtý gól v domácí síti. Michal Brzobohatý napálil svou střelu jen do dobře postaveného brankáře, od kterého se kotouč odrazil přesně na hůl Petera Bustina, který dokázal přehodit levý beton gólmana a snížit na konečných 6:4.

Ostatní zápasy 36. kola II. ligy – sk. B (Východ)

SHK Hodonín – VHK Vsetín 4:5 pr.
HC ZUBR Přerov – HC Lvi Břeclav 4:0
HC Frýdek-Místek – HC Slezan Opava 2:1
HK Nový Jičín – SK Karviná 7:3

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas jsme odehráli, až na pár minut, takticky velice dobře a měli jsme zápas pod kontrolou. Opět v obranném pásmu dostáváme branky z dorážek, na tom musíme neustále pracovat, musím to klukům připomínat. Co se týče hry, jsme spokojení.

Roman Kaňkovský (VSK Technika Brno): Ze začátku jsme měli dvě tři slušné akce, podlehli jsme sebeuspokojení a domácí nás vytrestali a pak už byli po celý zápas lepší. Celý zápas jsme doufali, že se to zlomí, ale vždy jsme udělali individuální chybu a soupeř nám vždy opět odskočil. Myslím si, že si vedení pohlídali. Lépe bruslili, byli po většinu utkání lepším týmem.