Vítězství Poruby nad Vsetínem dirigoval Jan Chaloupka

10.12.2014, René Chyla

RT TORAX důležité utkání se Vsetín zvládl na výbornou. Hokejisté Poruby zvítězili poprvé v této sezoně nad soupeřem z Valašska 4:1 a dotáhli se na svého souseda v tabulce na rozdíl pouhého jediného bodu. K tomuto vítězství přispěl zejména třemi kanadskými body Jan Chaloupka (2+1) a svým vynikajícím výkonem také domácí brankář Radek Tihlář, jenž vychytal i nařízené trestné střílení v polovině utkání. Hosté promrhali i dvouminutovou přesilovku pěti proti třem, která rozhodla o tom, že RT TORAX uhájí svou tvrz a hráči týmu VHK Vsetín se budou vracet domů na Valašsko bez bodu.

2. liga - skupina Východ - 24.kolo st 10.12.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
4:1(1:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Sedlář (Chaloupka, Slavík), 30. Šindelář (Vajda), 39. Chaloupka (Zachar), 43. Chaloupka – 31. Ambruz (Haloda, Zúbek). Rozhodčí: Kubičík – Bojda, Rožánek. Vyloučení: 9:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 524. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Peslar, Vajda, Šindelář, Slavík, Javín – Seidler, Mihal, Červenka, Chaloupka, Hulva, Zachar, Sedlář, Vrána, Vaněk R.
VHK ROBE Vsetín: Hromada – Haloda, Hryciow, Báchor, Tichý, Hurtík, Nedbálek, Štědrý, Vrba L. – Zúbek, Vaněk D., Ambrus, Kolařík, Ondráček, Slováček, Štrbík, Daněk, Kývala

Do první vážnější situace se dostal hned v úvodních vteřinách hry porubský David Zachar, ale přes hákování jednoho ze vsetínských obránců nedokázal zakončit. Následné signalizované výhody už dokázal využít Marek Sedlář, který dostal přesnou přihrávku před Hromadu, kterého střelou nad levý beton bez problémů překonal – 1:0. Až devátá minuta vysvobodila vsetínské hráče z mohutného ostravského tlaku, jelikož Javín se provinil hákováním a musel tak odejít za katr. V nabídnuté přesilovce pro hosty byli ale paradoxně opět lepší domácí, neboť autor první branky domácích Marek Sedlář přenechal na modré čáře Jakubu Peslarovi, který vyslal jedovatou střelu, s tou si ale hostující brankář poradil. V druhé polovině první periody se osmělili konečně i hráči Vsetína, ale ani zvýšená aktivita jim nebyla nic moc platná, protože většinu šancí dokázala zneškodnit porubská obrana.

Na začátku druhé periody dostal Vsetín další možnost k vyrovnání, naložil s ní však opět velice bídně. Hosté se k puku až na dvě střely téměř nedostali, a tak prostor ke skórování dostal Rostislav Vaněk, který na modré vypíchnul puk valašským obráncům a dostal se do samostatného úniku, který ale zůstal nakonec nevyužit. V dalším oslabení ujel Adam Červenka, proti vstřelené brance ale tentokrát byla hůl Nedbálka. Do šance se dostal také Martin Ambruz, který ale Tihláře nedokázal ani nadvakrát překonat. Zhruba v polovině utkání se provinil hákováním vsetínský Kývala a musel si tak odpykat svůj prohřešek na trestné lavici. Tam ale celé dvě minuty nevydržel, neboť David Vajda připravil možnost k navýšení skóre Jiřímu Šindelářovi, který si najel ještě do výhodnější pozice mezi kruhy a střelou k prvé tyči se nemýlil – 2:0.

O minutu později se stav měnil znovu. Marek Haloda přihrál dobře najetému Martinu Ambruzovi, který střelou pod padajícího Tihláře snížil – 2:1. V další početní nevýhodě domácích se údajně provinil Jakub Peslar sekáním a hlavní sudí nařídil trestné střílení, které ovšem Tihlář s přehledem vyřešil. Při hře čtyři na čtyři projel vsetínskou obranou David Zachar, ale zasunout puk za Hromadu už nedokázal. Petr Seidler poté dostal puk až do hostující brány, branka ovšem nebyla uznána, neboť byla podle sudího Kubičíka dosažena kopnutím. Za necelou minutu se už ale konečně mohlo na porubském stadionu slavit. Jan Chaloupka dostal přesnou přihrávku od Davida Zachara a první zmiňovaný v prostoru mezi kruhy napřáhl a kotouč zastavila až síť hostující svatyně – 3:1. Hosté zahráli konec třetiny ještě v oslabení a navýšit skóre mohl Petr Seidler, ten ale nedokázal puk propasírovat mezerou mezi lapačkou a betonem Petra Hromady.

Třetí část utkání začali porubští hokejisté v početní výhodě, kterou dokázali tentokrát parádně využít. Několik závarů před brankovištěm Vsetína dokázal ještě vyřešit vsetínský Hromada, Jan Chaloupka se ale výstavní trefou nad brankářovo rameno nemohl netrefit – 4:1. V následujících minutách se hrál hokej s šancemi na obou stranách, hrubou chybu domácí obrany ale nezužitkoval hostující Daniel Vaněk, který nastřelil jen vyrážečku Tihláře. Na druhé straně pak ve vyložené šanci promáchli domácí. Ve 48. minutě byli současně vyloučeni dva domácí hráči. Na trestnou odešli Červenka za podražení a za následné protesty i Petr Seidler. Vsetín tak dostal možnost dvouminutové dvojnásobné přesilovky. V té ale vyniknul domácí gólman Tihlář, který zabránil stoprocentní šanci v podobě střely do prázdné branky. RT TORAX si tak spolehlivě ve zbytku zápasu zkušeně pohlídal tříbrankové vedení a přiblížil se svému dnešnímu sokovi na rozdíl jediného bodu.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Po zápase ve Valašském Meziříčí jsme si museli sednout, i kluci v kabině si sedli a se Vsetínem jsme odevzdali parádní výkon. Myslím si, že jsme měli celý zápas pod kontrolou, i když bylo pár zbytečných vyloučení, ale za tento výkon zaslouží pochvalu. Je však třeba v tom pokračovat, jeden zápas nedělá sezónu.

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): „Poruba byla dneska lepší, vyhrát si zasloužila. My jsme nehráli dobře, nám chyběli někteří zranění hráči. Výkon postrádal kvalitu, ale pokusíme se dát dohromady tak, abychom v sobotu s Hodonínem předvedli dobrý výkon a naplno bodovali."