Dramatickou bitvu s Břeclaví rozčísly až samostatné nájezdy, Poruba získala bod navíc

29.11.2014, René Chyla, Lukáš Bajgar

Hokejisté HC RT TORAX Poruba 2011 vlétli do utkání s jihomoravskou Břeclaví jako nažhavení draci a již v šesté sekundě otevřeli skóre zásluhou Červenky. Hosté se však domácích nezalekli a v průběhu první části skóre otočili a i když Porubští srovnali, byli to opět hosté, kteří odskočili na rozdílovou branku. I díky dvoubodovému Rostislavu Vaňkovi dotáhl RT TORAX mač k penaltovému rozstřelu, v němž prémii v podobě bodu navíc získal pro Ostravany na dvakráte úspěšný Hulva.

2. liga - skupina Východ - 21.kolo so 29.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Lvi Břeclav
4:3sn(1:2, 2:1, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Červenka (Vaněk, Pavlačka), 22. Zachar (Peslar, Slavík), 38. Buček (Vaněk, Pavlačka), rozhodující nájezd Hulva – 14. Medřický (Kučera, Zháňal), 16. Nováček (Kubáč), 28. Vojáček (Beneš, Červenka). Rozhodčí: Koziol – Mrákava, Řezáč. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 521. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Ovšák, Vajda, Šindelář, Slavík, Javín, Peslar – Seidler, Kilnar, Červenka, Buček, Chaloupka, Hulva, Zachar, Sedlář, Vrána, Vaněk, Pavlačka, Mihal.
HC Lvi Břeclav: Klimeš – Směřička, Miklík, Beneš, Vojáček, Novák, Fejt – Zháňal, Kučera, Tobola, Červenka, Nováček, Medřický, Buhaj, Kozel, Kubáč, Čápek, Papp.

Diváci ještě ani neseděli na svých místech a už padla první branka utkání. Po neuvěřitelných šesti sekundách hry se dokázal první útok po krásné kombinaci prosadit. Marek Pavlačka přihrál ze středu hřiště Rostislavu Vaňkovi, který našel rozjetého Adama Červenku, který využil povyjetého hostujícího brankáře a zavěsil do prázdné brány – 1:0. Lvi se ale této rychlé branky nezalekli a v následujících minutách si pár šancí vytvořili právě oni. Navýšit své vedení mohli Porubští v osmé minutě, ale nabídnutou přesilovou hru nedokázali využít. To hosté svou první početní převahu zpečetili svým prvním gólem a zároveň vyrovnáním. Jeden z porubských hráčů totiž hrubě chyboval na modré a dal tak šanci trojici břeclavských hráčů jít do přečíslení tři na jednoho. Kristian Kučera přihrál neatakovanému Patriku Medřickému, který přízemní střelou mezi betony vyrovnal – 1:1. Neuběhly ani dvě minuty a hosté šli překvapivě do vedení. Domácí špatně zakombinovali v útočném pásmu, čehož využili hosté a mohli jít do brejku. Kristian Kubáč přihrál před brankou Lukáši Nováčkovi, který střelou k levé tyči překonal Tihláře podruhé – 1:2.

Hned v první minutě druhé periody byl vyloučen hostující Tobola a dal tak obrovskou šanci domácím na vyrovnání. RT TORAX toho využil náramně, už po čtyřech sekundách dokázal Jakub Peslar vyslat přesnou střelu, kterou ještě dokázal tečovat do Klimešovy brány David Zachar – 2:2. Hosté pak měli k dispozici pár přesilovek, ze kterých stojí za zmínku jen Červenkův nájezd v oslabení, jež ovšem zůstal nevyužit. Následně ovšem fauloval další porubský hráč, tentokrát Marek Slavík a Lvi tak dostali příležitost využít početní výhodu pěti proti třem. Tu se jim proměnit podařilo, neboť domácí obrana byla hodně natlačená před Tihlářem a tudíž byl dán hostům obrovský prostor pro zakončení. Toho nakonec využil Filip Vojáček, který zavěsil přesně pod víko – 2:3. Pohledný hokej pokračoval mnoha šancemi na obou stranách. Tři minuty před koncem třetiny se dostali do přečíslení dva na jednoho Rostislav Vaněk, který z rohu kluziště přihrál na druhou stranu přesně na hůl Martinu Bučkovi, který pohodlně zavěsil do pravého horního růžku – 3:3.

V poslední třetině měli domácí sice více ze hry, ale ani to jim nestačilo na tříbodový zisk. Všechny šance a střely skončily buď na preciznosti hostující obrany, nebo na pozorném Klimešovi. V posledních pěti minutách měl ale RT TORAX hned několik stoprocentních šancí, ovšem ani jedna se neujala v břeclavské síti. Pouze 72 vteřin před koncem třetí třetiny dokonce zazvonila tyč po střele jednoho z porubských hráčů.

Ani v prodloužení ovšem nebyli diváci dnešního utkání ochuzeni o pohledný hokej, ani o šance na obou stranách. Zcela sám se na začátku prodloužení ocitl před Tihlářem hostující Nováček, ale domácí gólman byl pozorný. RT TORAX pak převzal otěže zápasu do svých ruk a vypadalo to, jako by hráli domácí přesilovou hru. Vrcholem tohoto tlaku byla však opět jen nastřelená tyčka za Klimešem.

V samostatných nájezdech byl nejdříve propálil Klimeše Hulva, ovšem při poslední možné šanci vyrovnal Kučera. Tentýž hráč ovšem napodruhé neuspěl a v páté sérii tak zajistil bonusový bod domácím jediný úspěšný střelec domácích při nájezdech Jakub Hulva.

Poruba si tak dvěma body po nájezdech udržela čtvrté místo v tabulce, přičemž RT TORAX má ovšem odehrán jeden zápas navíc. Již ve středu čeká porubské hokejisty další náročné utkání. Tentokrát ostravští hokejisté zavítají v rámci ukončení druhé čtvrtiny soutěže na horký led nedalekého Slezanu Opava.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): První gól nám spíš uškodil, protože v první třetině byla Břeclav bruslařsky lepší. My jsme se těžko dostávali přes ně a v obranné třetině jsme měli problémy. Od druhé třetiny jsme hru už zlepšovali a pak už jsme měli hru, dá se říct, pod kontrolou a nebýt hloupých vyloučení, kdy jsme dostali gól v přesilovce 5 na 3. Třetí část byla určitě už lepší, bohužel jsme dali ke konci dvě tyčky, kdy se to mělo rozhodnout. Nakonec můžeme být rádi, že jsme na penalty vyhráli.

Michal Konečný (HC Lvi Břeclav): V posledním vzájemném zápase, kdy jsme prohráli 1:7, to bylo dlouho 1:3 a přesně si jej vybavuji. Po čtvrté brance jsme dostali dva slepené a naše mladé mužstvo to nezvládlo a Poruba má natolik zkušený kádr, že věděli, jak se zápasem naložit. V tomto utkání jsme si bod určitě zasloužili, hráli jsme dobře celý zápas, ani nás nerozhodila branka v šesté vteřině. Bohužel jsme vždy dostali branku na začátku třetiny, ale musím poděkovat klukům, protože hráli šedesát minut poctivou hru. Rychlá branka je však dvousečná, kdyby domácí přidali druhou branku, nedej bože třetí, tak se zápas vyvíjí jinak. Máme mladý nezkušený tým, mančaft táhnou kluci, kteří loni hráli ještě v juniorce. Z tohoto pohledu jsme spokojení. A když budeme ke každému zápasu přistupovat s pokorou, tak se nám vysněné play-off podaří uhrát.