Poruba zbořila bobří hráz, využila zaváhání Vsetína a vyhoupla se do čela druholigové tabulky!

28.10.2014, Lukáš Bajgar

HC RT TORAX Poruba 2011 hostil v úvodním kole druhé čtvrtiny soutěže Bobry z Valašského Meziřičí, kterým chtěl vrátit porážku z prvního kola letošního ročníku. A začal na výbornou, když se hned ve druhé minutě prosadil Lukáš Vrána, jenž v prostřední části skóre navýšil na průběžných 2:0. O třech bodech rozhodla poslední desetiminutovka zápasu. Porubští se po trefách Bučka, Červenky a Sedláře dostali do pohodlného vedení a zisku tří bodů nezabránily ani dvě trefy hostí ze samotného závěru. Poruba vyhrála 5:2 a díky zaváhání Vsetína v Novém Jičíně se posunula do čela druholigové tabulky! Jak dlouho se na špici ohřeje, ukáže už sobotní přímý boj obou aktérů na Lapači.

2. liga - skupina Východ - 12.kolo út 28.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Bobři Valašské Meziříčí
5:2(1:0, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 2. Vrána (Buček, Červenka), 32. Vrána (Javín), 52. Buček (Peslar), 58. Červenka (Tihlář), 59. Sedlář (Šindelář) – 59. Varga Mar. (Varga D., Martiník), 60. Slovák (Kysučan). Rozhodčí: Vaněk – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 634. Průběh utkání: 5:0, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Vajda, Puškár, Javín, Slavík, Peslar – Vaněk, Krayzel, Sedlář – Červenka, Vrána, Buček – Chaloupka, Zachar, Hulva
HC Bobři Valašské Meziříčí: Vydržel – Fišera, Gulda, Kaluža, Zábojník, Finkes, Valentík – Baroš, Kuchta, Kysučan, Martiník, Varga Mar., Slovák, Sprušil, Škumát, Varga D.

První útok založili Bobři, ale Martiník byl Vajdou vytlačen do rohu a z následného útoku se zrodila první střela Poruby, který ji dostala do vedení. Krátce na začátku druhé minuty se Lukáš Vrána trefil k vzdálenější tyči a jak se později ukázalo, byla to jediná branka třetiny. Valašské Meziříčí mělo hned tři přesilovky, z toho dvě krátké ani ne minutové pěti proti třem, ale žádnou nevyužilo. Problémem byla minimální střelba.

Hra měla spád a náboj, pro diváka byla vyrovnaná a celkem brzy přišla první přestávka. Po výměně stran se herní scénář moc nezměnil. Hrálo se na obě strany a gólmani si na nedostatek práce stěžovat jistě nemohli. Možná více střel vyslali domácí, jenže ke gólmanu Vydrželovi se mnoho puků nedostalo díky dobré obranné hře jeho spoluhráčů před brankovým prostorem, kde střely blokovali a nedovolovali Porubským dorážet.

Podruhé se dostal kotouč do Bobří brány v dvaatřicáté minutě, kdy ze středního pásma prokličkoval až k bráně Lukáš Vrána a bekhendovou střelou pod horní tyč překvapil obránce Kalužu i gólmana – 2:0. Do přestávky si zahráli oba soupeři přesilovku, ale bez kladného výsledku. Po druhé přestávce padali branky až v posledních devíti minutách. Po nevyužitých přesilovkách se Bobři dostali pod tlak a po třetí inkasovali po střele Martina Bučka. Pak byla bez energie světelná tabula a pár minut se hrálo bez časomíry.

V padesáté šesté minutě se podařilo diody rozzářit a RT TORAX brzy jásal nad čtvrtou brankou. Předcházela tomu akce Bobrů, když Tihlář vytěsnil puk mimo brankoviště po střele Martiníka a David Varga měl teč na dlouhou hůl. Odražený puk si vzal Adam Červenka a bekhendem zavěsil nad levé Vydrželovo rameno. Vzápětí hráli Bobři oslabení, které trvalo jen patnáct vteřin. Přesilovku využil Marek Sedlář. Buly ve středovém kruhu vyhráli hosté a okamžitě vyrazili před Tihláře, který minutu a deset vteřin před koncem utkání přišel o vychytané čisté konto.

Martin Varga po nahrávce bratra Davida zařídil čestný gól. Diváci se už zvedali ze sedaček, když po následném buly, které opět vyhráli Bobři, snížil na rozdíl tří branek Jiří Slovák. Poruba nakonec čisté Tihlářovo konto nezískala, ale cenné body do tabulky ano. Nedopustila další překvapení jako s Frýdkem-Místkem, kdy podlehla na nájezdy.

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba 2011): Výkon hráčů byl průměrný, jediné plus jsou tři body. Měli jsme z tohoto utkání strach a potvrdilo se to, protože naše výkonnost je úměrná kvalitám soupeře. Škoda nevychytané nuly pro gólmana, o kterou přišel v samém závěru. Generální manažer Pavel Hinner: S předvedeným výkonem sudího nejsem vůbec spokojen.

Jan Vavrečka (HC Bobři Valašské Meziříčí): Zápas byl čtyřicet minut dle našich představ, i když jsme prohrávali 2:0, ale pořád to bylo hratelné. Měli jsme nějaké šance, které jsme ale nedali. Poslední dobou je proměňujeme poskrovnu. Bohužel se pak roztrhl pytel s nedůsledností v obranném pásmu a Poruba toho využila. Dvě branky v závěru byly na duši pohlazení, takové zadostiučinění, protože jet na výjezd a nedát ani gól…..