Obrat za minutu dvanáct! Poruba okradla lídra z Prostějova o dva body, sladkou výhru trefil Krayzel

18.01.2014, Lukáš Majer, Martin Voltr

Tuhle situaci už dva aktuálně nejlepší týmy druholigové skupiny Východ zažily. V posledním vzájemném duelu sezony měla Poruba opět šanci dotáhnout lídra z Prostějova a na ledě Jestřábů se znovu hrála velká bitva. RT TORAX ji zahájil vedoucí brankou zkraje druhé třetiny, jeho náskok se ale stal minulostí a před svěřenci trenéra Tomáše Sršně stál těžký úkol dotáhnout ztrátu. S přibývajícími minutami se porubské šance ztenčovaly, ale v čase 58:58 přece jen vyrovnal Miroslav Javín. A jeden bod by byl pro ostravské borce málo, v poslední minutě prodloužení trefil druhý tahoun Luděk Krayzel a Poruba potřetí v sezoně přistřihla Jestřábům křídla! Na druhém místě tak snížila svou ztrátu alespoň o bod a po dvou porážkách zase mohla slavit výhru.

2. liga - skupina Východ - 34.kolo so 18.1.17:00
LHK Jestřábi Prostějov
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3p(0:0, 1:1, 1:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 32. Černý (Jurík, Šebek), 41. Luňák (Polák) – 23. Chaloupka (Pavlačka, Kilnar), 59. Javín (Sedlář), 65. Krayzel (Kilnar). Rozhodčí: Netopil – Chocholouš, Kříž. Vyloučení: 6:9, navíc Jedlička (PRO) 10 min. OT. Využití: 0:1. Diváci: 1628. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
LHK Jestřábi Prostějov: Kocián – Nedbálek, Knesl, Polák, Kolibár, Malý, Veselý, Jedlička, Kořínek – Antončík, Belay, Šebek, Černý, Venkrbec, Stejskal, J. Jurík, Luňák, Duba, Coufal, D. Jurík, Kryl.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Hruzík, Wolf, Šindelář, Javín, Prokop, Slavík, Peslar – Sedlář, Seidler, Krayzel, Vaněk, Kilnar, Vrána, Buček, Chaloupka, Pavlačka.

Šlágr kola. Souboj lídrů. Zároveň však i utkání dvou týmů, které se dostaly v posledních zápasech do menší výsledkové krize. LHK Jestřábi Prostějov i HC RT TORAX Poruba 2011 se nyní postavily proti sobě. O motivaci měly oba týmy postaráno, zápasem navíc provázela výborná atmosféra, která nutila hráče k hektickým výkonům.

Úvod utkání však nenapovídal tomu, že vidíme dva nejlepší týmy druhé ligy. Do první vážnější příležitosti se dostal Lukáš Luňák, jenž dostal touš mezi kruhy, z jasné pozice však neskóroval. Vědět o sobě dávali i hosté, více ze hry měl ale tým Petra Zachara. Gólově se neprosadil ani jeden z týmů a do kabin se odcházelo za stavu 0:0.

Do prostřední části vstoupili lépe hosté, Ondřej Kocián v brance domácích se musel dost otáčet, aby zabránil gólovým šancím, které měla na hokejkách zejména první porubská formace. Ve 23. minutě již tuto snahu RT TORAX proměnil v branku. Marek Pavlačka našel před brankou JANA CHALOUPKU a ten nedal Kociánovi šanci – 0:1. O tři minuty později to mohlo být již o dvě branky. Hosté se dostali do úniku dvou na jednoho a Prostějov od pohromy zachránil pouze skvěle chytající Kocián.

S přelomem poloviny zápasu se gólové radosti dočkalo i domácí publikum. David Šebek se dostal s kotoučem až do útočného pásma, tam s ním kroužil tak dlouho, až našel hůl MICHALA ČERNÉHO a nestor v prostějovském dresu se z blízka nemýlil – 1:1.

Téměř hned po vstřelené brance dostali Jestřábi výhodu přesilové hry. Za vyloučeným Luďkem Krayzelem usedl Marek Slavík a Jestřáby čekala dlouho trvající přesilovka 5 na 3. Několik slibných příležitostí si opět vypracoval Michal Černý, Poruba se však v oslabení ubránila. Kdo s koho. S tímto vstupovaly oba týmy do závěrečné dvacetiminutovky. Někteří fanoušci ani nestačili vrátit se zpátky na své místo a už mohli slavit branku. LUKÁŠ LUŇÁK se prohnal po křídle a nádhernou střelou pod horní tyčku Tihlářovy branky strhl vedení na stranu Prostějova. Stadion v tu chvíli explodoval – 2:1.

Domácí hokejisté jakoby se po vstřelené brance ukolébali. Průběh třetí třetiny jim však přihrál šanci na definitivní pečetění výsledku. Ve 45. minutě dostali Hanáci možnost druhé přesilové hry 5 na 3 v zápase. Ta zůstala, i díky faulu, opět nevyužita. S postupem času se dostávali stále více ke slovu hosté, kteří si v 58. minutě vyžádali oddechový čas a zkusili štěstí se šesti bruslaři v poli.

Necelou minutu před koncem se Prostějov osvobodil a Matouš Venkrbec upaloval do útočného pásma. Nepochopitelně však volil místo podržení kotouče či nahození přihrávku na hůře postaveného protihráče a ke slovu se dostal RT TORAX. Několik slibných příležitostí Kocián pochytal, na nahození MIROSLAVA JAVÍNA od modré čáry byl však krátký – 2:2.

Vyrovnaný a zároveň dramatický duel tak dospěl do prodloužení. V tom měli navrch svěřenci Tomáše Sršně, kteří díky faulu Roberta Jedličky, dostali možnost přesilovky 4 na 3. Na rozdíl od Hanáků však Poruba tyto situace zvládla. LUDĚK KRAYZEL zužitkoval nahrávku Kilnara a z pravé strany rozvlnil síť za Kociánem – 2:3.

Domácí celek tak prohrál třetí utkání v řadě. Přesto Prostějov přerušil dvouzápasovou šňůru bez bodu a z utkání bere jeden bod. To RT TORAX je o něco šťastnější a možná i díky zkušenostem, si ze šlágru kola odváží cenné dva body. Situace na čele tabulky se zase o něco vyrovnala, Prostějov má na druhou Porubu momentálně dvoubodový náskok.

HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov 4:2
HC Bobři Valašské Meziříčí – HC Nový Jičín 3:4
HC Slezan Opava – SHK Hodonín 2:1
HC Orlová – VHK Vsetín 1:4

Ohlasy k utkání

Petr Zachar (LHK Jestřábi Prostějov): Myslím, že v první třetině jsme byli lepší a měli jsme více šancí. Ve druhé třetině nás Poruba mírně zaskočila a měla trochu převahu, ale potom jsme se znovu dostali do zápasu a bylo to vyrovnané. Bohužel závěr jsme takticky nezvládli. Myslím, že v závěru utkání toho už někteří hráči měli hodně a proto jsme toho v tom prodloužení moc nepředvedli.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Viděli jsme velice kvalitní utkání z obou stran, Prostějov měl v určitých fázích hry navrch, zejména v přesilovkách, ale ty se nám podařilo ubránit, bohužel za stavu 1:1 jsme na začátku třetí třetiny dostali gól, i když jsme si říkali, že musíme obsazovat hráče, kteří zůstávají nahoře. Hokej se ovšem hraje až do konce a dnes se to potvrdilo. Myslím si, že jsme srovnali zaslouženě. Pak v prodloužení přišel faul Prostějova a my jsme toho využili.