Třetí třetiny Poruba umí! Přerov odjel bez bodu

13.11.2013, Gabriela Juříková

Poruba hrála po dlouhé době doma, ale na ochozech bylo více slyšet příznivce přerovského hokeje. Ti se z gólové nadílky radovali jako první, když v závěru první třetiny využil přesilovku David Šťastný. Domácí dokázali vyrovnat až v polovině utkání. Při signalizovaném vyloučení překonal Martina Vojtka Petr Seidler. Vyrovnávací branka domácí probudila a obrat završili Bučkovým přesilovkovým gólem v úvodu třetí třetiny. V jejím konci zažívali domácí horké chvilky a po oddechovém čase hostí v poslední minutě zpečetil třetím gólem výhru Adam Červenka. Poruba po nepovedené první třetině zápas dotáhla do vítězného konce.

2. liga - skupina Východ - 18.kolo st 13.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
3:1(0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 33. Seidler (Krayzel), 42. Buček (Javín), 60. Červenka – 18. Šťastný (Vlček, Brančík). Rozhodčí: Czubaj – Mrákava, Řezáč. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 520. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Hruzík, Šindelář, Javín, Peslar, Prokop, Slavík, Vajda – Červenka, Videlka, Krayzel, Vaněk, Zuber, Vrána, Seidler, Buček, Chaloupka, Pavlačka, Zachar, Piják.
HC ZUBR Přerov: Vojtek – Pala, Faltynek, Vlček, Janota, Osina, Kudělka, Houdek – Kolář, Šťastný, Goiš, Haloda, Kovařík, Kundrátek, Ditrich, Sakrajda, Kratochvíl, Sedlák, Brančík.

Opatrný a rozpačitý začátek ze strany Přerova v podání tří zakázaných uvolnění v řadě a to ještě neuběhla ani půlminuta. V dobré šanci byl Buček, ale gólman Vojtek se položil na brankovou čáru a porubský útočník již nestačil kotouč zvednout nad ležící tělo. Ve čtvrté minutě se před Tihlářem ocitl s pukem na holi Sakrajda, ale s šancí naložil ledabyle. A dorážku domácí brankář také pokryl. Z další akce hostí mohl padnout gól, ale střelu Halody od levého mantinelu domácí brankář vyrazil do opačného rohu.

Diváci sledovali hurá hokej. Hra se pořád přesouvala od jedné branky ke druhé, ale týmy si nevytvořili gólové tutovky. V přesilovce byl blízko gólu Rostislav Vaněk, ale nestačil dostatečně rychle zpracovat kotouč a zasunout jej do odkryté brány. Přerov rychle přesunul hru před Tihláře, který kryl střelu Šťastného. Jenže Lukáš Prokop hákoval a nabídl Přerovu přesilovku, kterou po prvním vhozeném buly proměnil ve vedoucí branku. Brančík buly vyhrál, Vlček posunul na Davida Šťastného a ten z pozice obránce propálil vše před sebou.

V úvodu druhé třetiny si Zubři vytvořili další gólovou šanci. Sedlák nahodil na bránu, kde u druhé tyče stál Goiš, ale kotouč netrefil ideálně. Jinak by skóroval do odkryté poloviny Tihlářovy brány. Poruba dostala šanci k vyrovnání v podobě přesilové hry. Přerov se první minutu bránil velice efektivně. Chaloupkův pokus byl zblokován do ochranné sítě a při dalších porubských akcích končil kotouč ve středním pásmu. Přesilovku se stejným výsledkem sehrál i Přerov. Dokonce dovolil domácím zaútočit na vyrovnání, ale Zuberovi ani Krayzelovi se tento počin nezdařil.

V polovině zápasu se akční rychlost aktérů snížila a domácí navíc akce zbytečně překombinovávali. Na ledě zůstal otřesený hráč Přerova a rozhodčí poté asi tři minuty s kapitány tuto situaci řešili, jelikož si nebyli vědomi nějakého faulu. Hra pak pokračovala bez vyloučení. Jen co se utkání překulilo přes polovinu, domácí při signalizovaném vyloučení vyrovnali. Krayzel vybídl Petra Seidlera ke skórování. Vojtka doslova přeloboval – 1:1. Domácí přečkali další oslabení, které je vyburcovalo. Více stříleli, měli důraz na brankovišti a hru celkově zjednodušili. V obrovské šanci byl Adam Červenka, v dorážce Jiří Šindelář a jako poslední mohl akci gólově zakončit Radovan Vajda. Štěstí stálo na přerovské straně.

Zubři útočili, když se na ledě objevil druhý puk vhozený diváky. Sudí samozřejmě hru okamžitě přerušili k nevoli hostí. Třetí třetina začala domácí přesilovkou. Zubři byli sevřeni ve své ohradě. Pár střel domácím nevyšlo ideálně. Gólová byla až dorážka střely obránce Javína. Martin Buček se prosadil na brankovišti, když nadvakrát protlačil kotouč přes Vojtkovy betony. Na ledě se postupně přitvrzovalo. Zubři šli tvrdě za vyrovnáním a počínali si na hranici dovolené hry. RT TORAX nedovolil vyrovnat Sakrajdovy a ostré dorážky do svého gólmana razantně odmítal. Rozhodčí do průběhu nikterak nezasahovali, vše řešili jen domluvou.

Přerov dostal Porubu pod tlak a Marek Slavík si pomohl faulem. Pro RT TORAX nastaly horké dvě minuty, které zvládl. Hosté si v poslední minutě vybrali oddechový čas. Ten spíše prospěl domácím. Adam Červenka zpečetil třetím porubským gólem zisk tří bodů a domácí tak potvrdili mírnou favorizovanost v tomto utkání.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jako v každém zápase, první třetina nám nevyšla. Ale do zápasu jsme šli s únavou, nebruslili jsme, jak jsme měli. Postupně jsme se do toho dostávali a jsem rád, že jsme to otočili. Tohle vítězství je pro nás daleko důležitější, než když se daří. Musím všechny pochválit, že to odbojovali a myslím si, že to jsou zasloužené body. Musíme si však dávat pozor na vyloučení, zbytečná vyloučení. Změnili jsme hru, nenapadali jsme ve dvou a trochu jsme Přerovu dovolili dostat se do zápasu. Ale snažili jsme se hrát pozorně v obraně a dopadlo to, jak to dopadlo.

Pavel Sedlák (HC ZUBR Přerov): Po první třetině jsme vedli, ale místo abychom přidali z těch šancí, co jsme si vytvořili, přišlo ze strany domácích vyrovnání. Pak druhý gól a i když jsme měli ve třetí třetině převahu, tak naše produktivita je bídná. A vyhrát venku na jeden gól se nedá. To je naše slabina, i když domácí mají docela dobře propracovanou obranu a bylo to dnes těžké. Sice byli domácí mírnými favority, ale my neměli co ztratit, jen získat. Celý týden jsme se potýkali se zraněními šesti klíčových hráčů, nedávno se dva vrátili, ale není sehranost jednotlivých útoků.