Vítěznou sérii Poruby ukončil Frýdek-Místek, rozhodující trefa přišla až 45 vteřin před koncem

16.10.2013, Gabriela Juříková

Zápas mezi Porubou a Frýdkem-Místkem byl výjimečný v tom, že oba týmy jsou na porubském zimním stadionu prakticky doma. RT TORAX šel díky využité přesilovce již v první minutě utkání gólem Vaňka do vedení, které ztratil v půlce první třetiny, když i hosté využili přesilovku a po minutě přidali další zásah. Druhá třetina byla na branky vyrovnaná. Obě mužstva navýšila skóre po brance. Poslední tercie patřila divoké hře. Domácí dotahovali dvoubrankový rozdíl, což se povedlo Jiřímu Šindelářovi a vyrovnával Martin Buček. Jenže hosté důraznou hrou čtyřicet pět vteřin před třetí sirénou vsítili rozhodující gól a přerušili tím vítěznou vlnu RT TORAXu.

2. liga - skupina Východ - 10.kolo st 16.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
4:5(1:2, 1:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 1. Vaněk (Krayzel), 33. Buček (Pavlačka, Šindelář), 53. Šindelář (Krayzel), 59. Buček (Seidler) – 12. Podešva (Samiec), 13. Gogolka (Stránský), 35. Richter (Ivan), 47. Mach (Čintala, Slovák), 60. Mikšan (Ovšák). Rozhodčí: Kika – Moravec, Rožánek. Vyloučení: 8:6, navíc Měkýš a Sluštík J. (oba FRM) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 538. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Javín, Slavík, Wolf, Vajda, Prokop L. – Zachar, Zuber, Krayzel – Buček, Seidler, Pavlačka – Vaněk, Chaloupka, Piják, Vrána.
HC Frýdek-Místek: Chvostek – Gajda, Měkýš, Čintala, Ovšák, Krutil, Prokop P., Podešva – Richter, Gogolka, Sluštík O., Ivan, Slovák, Mikšan, Stránský, Mach, Sluštík J., Samiec, Vacula.

Domácí šli v první minutě zápasu do vedení. Rostislav Vaněk s Krayzlovou pomocí využil přesilovku. Domácí drželi otěže hry, což se s přibývajícími minutami pomalu měnilo. Hosté v jedenácté minutě vyrovnali, když Ondřej Podešva potrestal vyloučení Lukáše Prokopa. Po obdržené brance jakoby domácí zmrzli, protože v další minutě inkasovali podruhé.

Jaromír Gogolka zúročil vytvořený tlak a mohl poděkovat nabídnuté šanci Vítu Stránskému. RT TORAX se začal trápit. Dostával se před Daniela Chvostka, ale málo střílel. Spíš volil kombinace takzvaně až do kuchyně, což nevycházelo. A když si vytvořili hráči trenéra Sršně skoro tutovky, stál jim v cestě gólman, který se pokaždé stačil přesunout na správné místo.

Nedá se říct, že by domácí ve druhé třetině razantně změnili styl hry. Hosté jim umožnili svými chybami a fauly dostat se do hry a možnosti k vyrovnání. Což mohl učinit z trestného střílení Lukáš Vrána, kdyby se ovšem netrefil jen do pravé tyče. Před hostujícím gólmanem se následně po odpískání pustili do pěstního souboje Luděk Krayzel a Petr Slováček. Oba kohouti se šli na čtyři minuty zchladit na trestnou lavici.

Hosté po polovině utkání pozapomněli na Martina Bučka, který se postavil vedle Chvostka a využil Pavlačkova nahození k vyrovnání. Po dvou minutách se stav opět měnil. Karel Richter zařídil, že Frýdek-Místek opět vedl. Zavezl puk do třetiny domácích, kde jej přenechal do jízdy Ivanovi a ten mu kotouč poslal zpětnou přihrávku na střed. Tihlářovi puk propadl přes lapačku do sítě – 2:3. Domácí opět museli dotahovat.

RT TORAX vstoupil do třetí třetiny přesilovkou a přestože i po jejím vypršení zůstával u puku, nedokázal obranu hostí a gólmana Chvostku překonat. Z rychlého protiútoku naopak vytěžili hosté čtvrtou branku. V čase 46:28 byl Tihlář bezmocný proti střele Jakuba Macha. Domácí si v útočné třetině dávali přednost a místo střel si jen přihrávali. Přímočaré akce končily na zadním mantinelu.

V padesáté třetí minutě se po nezdařeném pokusu přeci jen zapsal do střelecké listiny Jiří Šindelář. Na střelu po ledě mezi betony mu přihrál Luděk Krayzel – 3:4. Domácí přečkali oslabení a v čase 58:25 vyrovnal Martin Buček. Hostující obrana jej nechala samotného před Chvostkem, kde jej našel střílenou přihrávkou od modré Pavlačka. Po středovém buly se Frýdek-Místek usídlil před Tihlářem a byl hodně nebezpečný.

Už se zdálo, že zápas dospěje do prodloužení, ale svěřenci trenéra Nečase byli proti. Šli důrazně do brány a vytěžili z toho rozdílovou branku. V čase 59:15 se o rozhodující trefu postaral David Mikšan. Tihlář dělal, co mohl, aby zabránil kotouči přejetí přes brankovou čáru, ale Mikšan byl hbitější a puk poslal gólmanovi pod rukou. Frýdek-Místek šel celý zápas za vítězstvím důrazně a jednoduše a dokázal tak Porubě přerušit sérii čtyř vítězství.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Utkání zhodnotím velice stručně – vyhrál jej šťastnější a především chytřejší mančaft, jímž jsme bohužel tentokrát nebyli my.

Radim Nečas (HC Frýdek-Místek): Začali jsme špatně, ale pak jsme začali soupeře přehrávat a ještě do přestávky skóre zaslouženě otočili. Druhá část nabídla podobný obraz hry, až ve třetí třetině byla Poruba velmi nepříjemná. Byli jsme pod tlakem a domácím se povedlo vyrovnat. V závěru se ale štěstí přiklonilo na naší stranu.