Utkání plné vyloučení zvládli lépe Valaši, bodová série Poruby se zastavila na osmi zápasech

19.01.2013, Adam Bagar, Filip Bazala

Druhé ze tří venkovních utkání sehráli porubští hokejisté na vsetínském Lapači. Hned dvakrát se po trefách Jiřího Haška a Marka Sedláře dostali v první třetině do vedení, ale v dalších částech se už trefovali pouze Valaši. Ti dokázali na rozdíl od Poruby využít přesilovku a skórovat dokázali i při vlastním oslabení. Utkání plné vyloučení tak lépe zvládl Vsetín, který si na konto připsal vítězství 5:2. RT TORAX nedokázal potrestat ani jedno ze čtrnácti vsetínských vyloučení. Bodová série se tím zastavila na osmi zápasech. V tabulce svěřenci trenéra Tomáše Sršně klesli o skóre na pátou příčku za rozjetý Nový Jičín. V dalším kole zajíždí Poruba na horký led Havířova.

2. liga - skupina Východ - 34.kolo so 19.1.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
5:2(2:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Zúbek (Vaněk), 15. Hruška P. (Vítek, Tichý), 32. Vaněk (Zúbek), 34. Brezáni (Kajaba), 42. Kajaba (Brezáni, Tesařík) – 10. Hašek (Chaloupka), 13. Sedlář. Rozhodčí: Škach – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 14:9, navíc Prokop P. a Slavík (oba POR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1031. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2.
VHK ROBE Vsetín: Plšek – Žabčík, Vrba, Vrána, Tichý, Vodák, Tesařík - Zúbek, Vaněk D., Mikšovský - Hruška P., Hruška O., Vítek - Brezáni, Holík, Kajaba.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Mládenka, Prokop P., Prokop L., Axman, Slavík – Sedlář, Krayzel, Vaněk R. – Vrána, Holuša, Seidler – Chaloupka, Pavlačka, Hašek.

Do utkání vstoupili aktivněji hráči Poruby, kteří se ihned usídlili v útočném pásmu. Jenomže z jejich kombinace nevzešla žádná střela a domácí přebrali puk na své hole. První šanci však měli hosté, na konci třetí minuty tečována střela prolétla těsně kolem Plškovy klece a poté pálil Lukáš Prokop, jeho rána se dost možná otřela i o tyč. Poté měli šanci domácí, po Vaňkově přihrávce pálil před Tihlářem Zúbek, ale branku netrefil. První branka padla v desáté minutě. Tesařík zaváhal na útočné modré a hosté se dostali do protiútoku dva na jednoho. Chaloupka poslal puk na druhou tyč, kde puk jen lehce tečoval Jiří Hašek, ale trefil přesně horní růžek vsetínské brány.

Valaši dokázali brzy srovnat. Daniel Vaněk z rohu kluziště přihrál před Tihláře, kde stál František Zúbek a puk pohotově doklepl do brány. Hosté šli bleskově podruhé v utkání do vedení. Ondřej Hruška nešťastně ve vlastním pásmu namazal do mezikruží Marku Sedlářovi a ten přesnou ranou nad beton k tyči Plškovy brány poslal Porubu opět do vedení. Poté se začalo hodně vylučovat a Vsetín měl výhodu přesilovky pět na tři, kterou v závěru dokázal proměnit. Valaši kombinovali před brankou Tihláře, Tichý poslal puk před porubského gólmana, Vítek touš posunul na druhou tyč, kde do odkryté klece doklepl puk Petr Hruška a bylo znovu vyrovnáno.

Poruba mohla jít do vedení v sedmnácté minutě, kdy branku vstřelil Lukáš Vrána, ale pro vysokou hůl ji sudí Škach nemohl uznat. V úvodu druhé dvacetiminutovky platil stále nastavený trend, že v pěti na obou stranách se hrálo minimálně. V jedné ze svých výhod hosté zatlačili Vsetín do defenzívy a domácí nemohli vyhodit. Poruba z tlaku málem vytěžila branku, ale když už se puk kutálel po brankové čáře, tak jej za pět minut dvanáct vyhodil domácí obránce Žabčík. V polovině zápasu se dostali do vedení domácí hráči. Zúbek od mantinelu poslal puk na střed útočné třetiny, kde z voleje pálil Daniel Vaněk, jenž propálil Tihláře, který přes obránce moc neviděl.

O pár chvil později domácí vedli už o dvě branky. David Vítek na útočné modré odstavil obránce hostů a otevřel tak volný prostor pro Mária Brezániho, který se po straně dostal až před Tihláře a přesným zásahem mezi betony ostravského gólmana zvýšil na 4:2. Na konci druhé třetiny měl šanci snížit Rostislav Vaněk, ale ani natřikrát Plška z bezprostřední blízkosti nepřekonal. Na začátku třetí třetiny zahrávali hosté přesilovou hru. Po jednom z vyhození se za pukem rozjel René Kajaba, který dokázal přebruslit vracejícího se obránce hostů a už jen sám čelil Tihlářovi, který vyjel z branky, puk projel pod jeho tělem a Kajaba v pádu poslal puk do prázdné klece. Ve 48. minutě mohl snížit Šindelář, který se dostal k ráně z mezikruží, ale orazítkoval jen břevno Plškovy brány, jako kdyby štěstí hostům nepřálo. Domácí se poté uklidnili a začali si svůj náskok hlídat.

Hosté byli aktivnějším týmem, ale k brankovým šancím se moc nedostávali a co vymysleli, to vychytal Plšek. V závěru opět předvedl svou houževnatost Kajaba, který vybojoval puk za brankou Tihláře a přihrál před ni Brezánimu, který ihned pálil, ale jen nad. Zápas tedy skončil vítězstvím domácích, kteří porazili Porubu 5:2.

Ostatní výsledky 34. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Slezan Opava – LHK Jestřábi Prostějov 8 : 6
HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 2 : 4
HC Bobři Valašské Meziříčí – HC Nový Jičín 2 : 8
HC Baník Karviná – HC Frýdek-Místek 3 : 2 pr.

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (VHK Vsetín): Pro nás je nyní každý zápas velmi důležitý. Dnes se hrálo o šest bodů, protože se to v tabulce tlačí, je to vyrovnané. První třetina nebyla dle našich představ, ale na druhou stranu musím přiznat, že Poruba hrála velmi dobře a ne nadarmo byla na čtvrtém místě a měla sérii výher. Od druhé třetiny, kdy jsme přežili jedno naše zbytečné oslabení, tak nás to jakoby nastartovalo a kluci do toho šli daleko víc. Měli jsme štěstí v zápase, hodně nás podržel Plšek, ale od poloviny zápasu jsme myslím byli lepší, více jsme si za tím šli a zaslouženě jsme vyhráli.

Vladimír Gleich (HC RT TORAX Poruba 2011): Utkání bylo velmi emotivní a jako vždycky tady na Vsetíně s výbornou diváckou kulisou. Po osmi vyhraných utkání v řadě jsme čekali, že to bude proti Vsetínu těžké. Mimochodem ve druhé lize při vyrovnanosti tabulky je každé utkání těžké. V zápase jsme doplatili na vlastní nedisciplinovanost. Někteří naši hráči neunesli tíhu utkání a museli jsme tak hrát na čtyři obránce. Taky se nám stalo, že pokud jsme si vypracovali nějaké šance, tak nám to tam nespadlo, na rozdíl od minulých našich vítězných zápasů. Takový je hokej. Musíme jít dál, zapracovat na disciplíně a v dalších utkáních můžeme zase bodovat a jít tabulkou dále.