Poruba zvládla derby v Opavě a zvítězila již potřetí v řadě

27.12.2012, Adam Bagar

Ani vánoční svátky nezastavily dobrou formu porubských hokejistů. Poté, co si Sršňův výběr poradil s Prostějovem a Frýdkem-Místkem, si tentokrát vyšlápl i na opavský Slezan. Ten nevstoupil do zápasu vůbec dobře a hned v úvodu čelil velkému porubskému tlaku. Ve druhé třetině se hra srovnala a do poslední dvacetiminutovky se šlo za nerozhodného stavu 2:2. Utkání s řadou vyloučení nakonec RT TORAX zvládl, když podobně jako při posledním utkání rozhodl v závěrečných deseti minutách, kdy soupeři nasázel tři branky. Opava zaslouženě podlehla Porubě 2:5. Odveta je na programu již v sobotu na porubském ledě.

2. liga - skupina Východ - 28.kolo čt 27.12.18:00
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(0:1, 2:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 29. Černý (Bednárek, Měch), 40. Kukol (Měch) – 14. Holuša (Prokop P.), 36. Buček (Chaloupka, Vrána), 50. Chomič (Vychodil, Seidler), 59. Chaloupka (Holuša, Buček), 60. Piják (Seidler, Krayzel). Rozhodčí: Fiala – Vengřín M., Záviský. Vyloučení: 11:8, navíc Tůma (OPA) 10 min. OT [NESP] a Vaněk (POR) 5 min. + OK [VYSH]. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 491. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5.
Hokejový klub Opava: Kober – Vrábel, Galvas, Tůma, Kukol, Mosler, Bednárek – Mlýnek, Měch, Herman, Vítek, Polok, Pavelek, Kocián, Wolf, Černý, Chalupa.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Mládenka, Prokop P., Prokop L., Zientek, Vychodil, Slavík – Piják, Krayzel, Vaněk – Buček, Holuša, Seidler – Hašek, Vrána, Chaloupka – Chomič.

Poruba doslova vlétla do zápasu a donutila hned v úvodu svého soupeře několikrát faulovat. Hned při první početní výhodě dostal puk do ideální pozice Buček, ale nejprve trefil dobře chytajícího Kobera a následně ztroskotal na levé tyči. Stejný hráč si na opavském juniorovi vylámal zuby v další gólovce, Kober se tentokrát dokázal skvěle přesunout ke druhé tyči. RT TORAX měl nadále velkou převahu, ale úvodní branka ne a ne přijít.

Zaslouženého vedení se hosté dočkali až v další početní výhodě. Patrik Prokop napřáhl na modré čáře a kus černé pryže se odrazil přímo na hůl Michala Holuši, který měl u pravé tyče Koberovy klece již snadnou úlohu. Další zajímavé momenty již první třetina nenabídla a domácí fanoušci zajisté očekávali, zda ve druhé části začne Slezan více kousat.

Hned v úvodu druhé dvacetiminutovky to byl opět Buček, kdo se dostal do samostatného úniku a mohl navýšit hubený porubský náskok, ale škvíru mezi Koberovými betony nenašel. Když pak neuspěl z dorážky na brankovišti ani Holuša, trestala při vlastním oslabení Opava. S pokusem Bednárka si Tihlář stačil poradit, ale na dorážku Lukáše Černého, který si chytře vyčkal a zamířil přesně k tyči, již byl krátký. Opavské branka evidentně nabudila a začali lépe bruslit.

RT TORAX si tak musel vypomáhat fauly. Gólem neskončilo Měchovo šikovné vyjetí zpoza branky ani Polokova teč, kterou dokázal Tihlář zkrotit. Co se nepovedlo na jedné, se povedlo na straně druhé. Martin Buček nedal Koberovi svým tvrdým projektilem pod horní tyč žádnou šanci a Poruba podruhé v utkání vedla. Sérií faulů však dostala domácí opět na koně. V dlouhé přesilovce pět na tři zamířil těsně za modrou obránce Michal Kukol a puk si našel místo až v brance. Do šaten se tak odcházelo za nerozhodného stavu 2:2.

Třetí třetina přinesla, stejně jako předešlé dvě části, řadu vyloučení. Šancí však bylo k vidění jako šafránu. V té největší řešil Měch situaci dva na jednoho individuálně, ale Tihláře nepřekonal. Přesně v polovině třetiny udeřila Poruba. Václav Chomič dostal puk před branku, kde neměl již těžkou pozici a poslal touš do poloprázdné svatyně. Hra se kouskovala častými přerušeními, což možná za tohoto stavu více vyhovovalo hostům.

Ti si náskok zkušeně hlídali a v závěru dokonce přidali ještě další branky. Na konci pohledné akce stál Jan Chaloupka, který se trefil přesně k levé tyči. Čtyřicet vteřin před závěrečnou sirénou pak dal výsledku konečnou podobu junior Lukáš Piják. Ten využil opět odrazu od zadního mantinelu a zakončoval prakticky do odkryté branky. Opavští tak na body nedosáhli a Porubě, která si připisuje již třetí výhru v řadě, zaslouženě podlehli 2:5.

Ostatní výsledky 28. kola II. ligy – sk. Východ:

VHK Vsetín – HC Bobři Valašské Meziříčí 7 : 0
HC Baník Karviná – HC AZ Havířov 2010 4 : 3
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov 3 : 2 sn.
HC Frýdek-Místek – HC Nový Jičín 3 : 4 sn.

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC Slezan Opava): Myslím si, že Poruba vyhrála naprosto zaslouženě. Hodně jsme faulovali a těžko jsme tak mohli pomýšlet na lepší výsledek. Bránění nás stálo množství sil. Byla jen otázka času, kdy nás Poruba potrestá. Rozhodně se nemůžeme vymlouvat na rozhodčího, protože ty fauly, převážně na útočné polovině kluziště, tam byly. Bylo to v nás a pokud chceme takto pokračovat, tak nevyhrajeme s nikým.

Vladimír Gleich (HC RT TORAX Poruba 2011): Hrál pátý se šestým a hrálo se o hodně, čemuž utkání odpovídalo. Přestože se nám zranili nějací hráči, tak mladí kluci ukázali, že tu soutěž mohou hrát. Za jejich výkon jim patří dík. Pokud na sobě budou nadále pracovat, tak mohou hrát i takto vyrovnaná utkání s týmy jako je Opava. Věřím, že rozšíříme naši sérii tří vítězství i na domácí půdě, abychom si v tabulce užili místa, které nyní odpovídá našim výkonům.