Dobojováno! Poruba uspěla také v Moravských Budějovicích a udržela druholigovou příslušnost

24.03.2012, Adam Bagar

Po domácí výhře stačilo porubským hokejistům k ukončení barážové série uspět i na ledě Moravských Budějovic. Poruba měla od začátku duel pod svou kontrolou a již v první tercii šla do dvoubrankového trháku. Ten navíc ve druhé periodě ještě zdvojnásobila. Žihadlům sice nešla upřít snaha, ale obrana RT TORAXu pracovala na jedničku a do vyložených šancí domácí hráče vůbec nepouštěla. Až za jasného stavu 0:5 Jihomoravané v závěru duelu alespoň zkorigovali výsledek na konečných 2:5. O dvě branky se postaral Luděk Krayzel. Porubská radost tak mohla propuknout, na druhou ligu tak mohou její fanoušci chodit i v nadcházející sezóně.

2. liga - skupina Východ - B2 so 24.3.17:00
HC Moravské Budějovice 2005
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(0:2, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 58. Topol (Vlašín), 60. Dostál (Hradecký) - 6. Krayzel (Galgonek), 15. Pavlačka (Chaloupka), 34. Seidler (Pavlačka), 40. Krayzel (Zdráhal, Vajda), 51. Zdráhal (Galgonek). Rozhodčí: Talpa – Dančišin, Matějček. Vyloučení: 6:6, navíc Křenek 10 min. OT, Zahradník (oba MOB) 5 + OK, Chaloupka (POR) 10 min. OT + OK. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 620. Střely na branku: 32:31 (8:10, 12:10, 12:11). Průběh utkání: 0:5, 2:5.
HC Moravské Budějovice 2005: Míča – Hrbáček, Bulička, Boudný, Sechovec, Prkna, Vlašín, Sedláček, Kundela, Zahradník, Topol, Dostál, Barvíř, Sobotka, Křenek, Cihlář, Hradecký, Krutiš, Švaříček, Vyhnálek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich – Šindelář, Wolf, Vajda, Prokop, Hruzík – Vaněk, Krayzel, Galgonek – Seidler, Pavlačka, Chaloupka – Zuber, Zdráhal, Ďurica – Badžo.

Poruba byla v úvodu aktivnějším týmem. Do vedení se dostala hned v první přesilovce zápasu. Galgonek našel chytře Luďka Krayzela a ten přesnou střelou do horní části branky otevřel gólový účet střetnutí. Moravské Budějovice vyslaly vůbec první střelu na branku až v polovině třetiny, kdy také hru srovnaly.

Domácí se stále častěji dostávali před Gleicha, ale pozorná obrana je prakticky k ničemu vážnějšímu nepouštěla. Naopak na druhé straně si nabruslil po straně Chaloupka, který ještě stačil najít lépe postaveného Marka Pavlačku. Míča byl prostřelen a náskok Poruby se navýšil již na dvě branky. V závěru úvodní tercie sice přišel tlak Žihadel, ale stále tomu chyběl moment překvapení.

Ve druhé třetině se RT TORAX soustředil především na obranu. Jihomoravané tak měli územní převahu, ale jejich střely byly stále spíše propagačního rázu. Prkna si dobře sjel do předbrankového prostoru, ale trefil jen připraveného Gleicha. Chytře hrající hosté tak přidali třetí gól. Petr Seidler vybojoval touš, poslal jej na Pavlačku a ten střílenou přihrávkou ještě našel svého adresáta, jenž v pádu zakončoval za bezmocného Míču.

Svůj um prokázal také Krayzel, když se prokličkoval do dobré střelecké pozice a míříl pod horní tyč, Míča však byl tentokrát úspěšnější. V závěru třetiny fauloval Zahradník u mantinelu Pavlačku, za což si vysloužil trest do konce utkání. Poruba tak měla k dispozici dlouhou přesilovku čtyři na tři. V ní zamířil krásně pod víko Luděk Krayzel a na světelné kostce svítilo již 0:4.

Po poklidném úvodu třetí tercie přidali Porubští pátý gól opět v početní výhodě. Po obléhání branky našel Galgonek Pavla Zdráhala a ten nemohl mít problém zamířit do zcela opuštěné domácí klece. Již šestý kousek mohl přidat Badžo, ale sám před gólmanem neuspěl.

Moravské Budějovice se v závěru přece jen dočkaly. Krásnou a nechytatelnou střelou pod víko se prezentoval Miloslav Topol. V poslední minutě ještě zkorigoval výsledek na konečných 2:5 Lukáš Dostál poté, co se natlačil až před Gleicha a zasunul touš k tyči. Poruba se tak po takticky velmi dobrém výkonu mohla radovat z udržení druhé hokejové ligy pro další sezónu.

Ohlasy k utkání

Rudolf Cakl (HC Moravské Budějovice 2005): Soupeř využil toho, že vstřelil první branku a v ten moment se stáhnul do obranného bloku, se kterým slavil úspěch už v prvním utkání. Vzhledem k tomu, že hráči Poruby byli velice dobře silově připraveni, si utkání zkušeně pohlídali, do více šancí nás nepustili a vyhráli zaslouženě.

Pavel Hinner (HC RT TORAX Poruba 2011): Dobře jsme se na utkání dokázali připravit, změnili jsme systém hry a soupeř s tím měl evidentně problémy. Hráli jsme trpělivě, prakticky bez chyb a hráči dodržovali pokyny trenérů. To vše přineslo pětigólový náskok a zápas jsme tak mohli v poklidu dohrávat. I přes velké úsilí Moravských Budějovic jsme byli jasně lepším týmem. Jsem rád, že jsme to zvládli.