Junioři nadělili Vsetínu bůra, rozhodla povedená druhá třetina

16.03.2012, Radek Bařina, Adam Bagar

Junioři Vsetína i Poruby nastoupili opět v okleštěných sestavách. Úvodní třetina příliš hokejové krásy nenabídla, a tak nikoho asi nemohl překvapit bezbrankový stav. Ve druhé tercii RT TORAX přidal, začal určovat tempo hry a dočkal se i branek. V rozmezí čtrnácti minut se Porubští trefili hned čtyřikrát a vyhnali Hromadu z branky. V úvodu závěrečné periody navíc přidali pátý gól, čímž upravili skóre na konečných 0:5. Dvakrát se trefil Vladimír Rosypka, třemi kanadskými body se blýskl David Maček. Domácím nešla upřít snaha, ale ztroskotávali na výborném Robertu Rudlovi, který pochytal celkem 29 střel soupeře. V neděli juniorka změří síly se Šumperkem.

Liga juniorů - 42.kolo pá 16.3.18:00
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
0:5(0:0, 0:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Rosypka (Šimkovič), 24. Kofroň (Maček), 28. Rosypka (Kofroň), 37. Kaleta (Palkovič, Maček), 43. Maček (Palkovič, Kysučan). Rozhodčí: Obadal – Škrobák P., Hejda. Vyloučení: 7:4, navíc Šimkovič a Rosypka (oba POR) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 90. Střely na branku: 29:36 (8:9, 11:18, 10:9). Průběh utkání: 0:5.
VHK ROBE Vsetín: Hromada (od 37. Krkoška) – Valentík, Žabčík, Kašajev, Hradil – Štrbík, Daněk, Kývala, Medvedev, Horák, Koutník, Báchor, Hořanský, Tydlačka.
HC RT TORAX Poruba 2011: Rudl – Baca, Jasiok, Chamrád, Demel, Axman, Vrána – Kofroň, Mihal, Kysučan – Kaleta, Šimkovič, Rosypka – Palkovič, Maček.

První třetina ligového souboje juniorů Vsetína s Porubou přinesla opatrný hokej. Úvodní oťukávanou mohla narušit série dvou, po sobě jdoucích, přesilovek hostů. Ti s nimi ale naložili prachbídně a Hromada v brance VHK si na puk prakticky nesáhl. První náznak gólové šance přinesla až jedenáctá minuta. Po hrubce hostující obrany posílal Kývala napříč brankovištěm puk zcela osamocenému Daňkovi, pohotový gólman Rudl ale dokázal do přihrávky sáhnout a zmařil tak domácí tutovku.

Ve třinácté minutě si zahráli Porubští již potřetí v početní výhodě. Tentokrát ji sehráli lépe než ty předchozí. Rosypkovu bombu z levého křídla ale zastavily Hromadovy betony a následný pokus téhož hráče z mezikruží skončil pro změnu na brankářovu ramenu. Zbytek třetiny již nepřinesl nic, co by jen vzdáleně připomínalo gólovou příležitost a do kabin tak oba celky odcházely za výmluvného a zcela zaslouženého stavu 0:0.

Druhá třetina připomínala tu první snad jen barvami dresů, které kroužily po hrací ploše. Ospalá hra z úvodní dvacetiminutovky byl náhle ta tam a týmy se pustily do útočení. Po několika nadějných příležitostech na obou stranách to byli ve třiadvacáté minutě hosté, kdo otevřel skóre zápasu. Šimkovičovu přihrávku v akci dva na jednoho sice zastavila brusle domácího beka, puk se ale odrazil přímo před dojíždějícího Vladimíra Rosypku a pro toho nebyl problém uklidit touš do odkryté branky. Porubu vstřelená branka povzbudila a než se Valaši stihli vzpamatovat, prohrávali už 0:2. V dalším přečíslení totiž našel Maček hůl Lukáše Kofroně a ten nekompromisně napálil touš do poloprázdné brány.

Nabuzení hosté následně sevřeli Valachy v jejich obranném pásmu a nepustili je z něj až do doby, než vsítili třetí trefu. Znovu to byl Vladimír Rosypka, kdo přesnou střelou zakončil obléhání Hromadovy klece. Za stavu 0:3 se znovu do hry dostali i domácí. Hradilovu střelu v polovině zápasu ale gólman Rudl s problémy vytěsnil a neujaly se ani velké šance Daňka a Hořanského. Daněk byl po Horákově příhře sám před Rudlem, bekhendem z otočky ale těsně minul. Hořanský se zase šikovným obhozením obránce dostal do samostatného úniku, zakončil ale jen do gólmanova ramene.

V sedmatřicáté minutě to tedy byli opět hosté, kdo rozvlnil brankovou síť zevnitř. Jakub Kaleta sice nejprve před odkrytou brankou netrefil puk, měl ale dostatek času dojet si pro touš za bránu, vybruslit s ním znovu před Hromadu a zakončit přesně k protější tyči. To již bylo na vsetínského gólmana moc a nechal se vystřídat Krkoškou. V závěru třetiny měli ještě šanci domácí Štrbík a po krásném samostatném úniku i hostující Šimkovič, puk do sítě se jim ale dopravit nepodařilo a třetina tak skončila výsledkem 4:0 pro Porubu.

Třetí dějství odstartovalo šancí Kývaly, jeho teč ale lízla betony Rudla a zamířila mimo. To Porubští byli mnohem produktivnější, což znovu potvrdili v třiačtyřicáté minutě. Valaši zbytečně ztratili puk na vlastní modré a po utěšené kombinaci hostů zakončoval David Maček do zcela odkryté branky. Ve zbytku utkání se již hosté soustředili především na poklidné hlídání náskoku. Vsetínští se sympaticky snažili o docílení čestného úspěchu, v koncovce však tentokrát byli jaloví. Hradil při přečíslení nepropálil Rudlovu lapačku, Koutník střílel z blízka jen do boční sítě a Horák, tváří v tvář Rudlovi, nenašel skulinku mezi jeho betony.

V pětapadesáté minutě si na výborně chytajícím gólmanovi Poruby vylámal zuby i talentovaný mladík Tydlačka a protože se domácí neprosadili ani v závěrečné přesilové hře, skončilo utkání s nulou na valašském kontě. Poruba, zejména díky výborné druhé třetině, odváží z Lapače výhru 5:0.

Ostatní výsledky 42. kola LJ – sk. Východ:

Hokej 2003 Šumperk – HC ZUBR Přerov 4 : 1
LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek 5 : 1
HC Slezan Opava – HC AZ Havířov 2 : 3
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Rožnov pod Radhoštěm 7 : 4

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): V první třetině jsme měli obrovské problémy s úzkým kluzištěm a kluci se spíše jen rozkoukávali. Druhá třetina už byla dobrá, dali jsme pěkné branky a měli jsme zápas jasně pod kontrolou. Kluci začali lépe bruslit a rychleji si to dávali. Závěr už se spíše dohrával. Je dobře, že opět zasáhlo do hry pět kluků ze staršího dorostu. Máme další dva body, čímž jsme si upevnili druhé, třetí místo tabulky.